Trăim într-o societate plină de contradicții. Pe de o parte, vedem reclame despre cum să te simți bine în pielea ta, indiferent cum arăți. Pe de altă parte, incomparabil mai multe tinere apelează la intervenții estetice chirurgicale și nechirurgicale. Augmentare de buze, injectare de botox, lifting de sprâncene, topirea grăsimii inestetice sunt doar o mică parte din tratamentele pentru care femeile au un interes neobișnuit de crescut.
De ce atâtea tinere își fac augmentare de buze
Nu știm exact dacă a-ți face conturul cu ruj peste buze este demodat. Sau dacă prețul pentru o augmentare de buze a devenit atât de accesibil încât mii de românce iau cu asalt clinicile de estetică.
Cert este că mărirea buzelor cu acid hialuronic a devenit procedura cu cea mai mare cerere în România. Nu-i de mirare că numărul clinicilor estetice a explodat în ultimii ani. Numai în grupul de Facebook „Operații estetice” găsești sute de postări și zeci de mii de comentarii despre augmentare de buze. Asta în condițiile în care grupul a fost creat în 2020, iar subiectele predilecte ale grupului ar trebui să fie despre operații estetice.
Creșterile au fost fulminante în întreaga lume, atât în Occident, cât și în Orient. Iar „valul” a ajuns și în România.
Într-un fel, fenomenul intervențiilor estetice seamănă cu efectul IKEA. Așa cum s-a democratizat designul și mai toată lumea își permite să cumpere de la IKEA, cam așa s-au democratizat și intervențiile estetice. Cel puțin cele cu injectabile, non-invazive.
Pe lângă zeci de ani de experiență și avans tehnologic, fiecare pacientă cu rezultate reușite a promovat indirect procedurile estetice prietenelor sale. Expunerea la rezultate reușite a încurajat alte femei (și bărbați) să aibă încredere să-și facă și ei.
În plus, vedete cu operații reușite au creat și ele terenul pentru promovarea micilor ajustări estetice. Gwen Stefani și Jennifer Garner sunt doar două dintre vedetele care și-au transformat zâmbetul prin augmentare de buze. În cazul lor procedura a făcut mai puțin vizibile gingiile. Iar ele au arătat incontestabil mai atrăgătoare.
De unde obsesia cu frumusețea
Suntem o societate obsedată de frumusețe. Nici nu trebuie să citești un munte de studii care spun același lucru: frumusețea aduce beneficii din punct de vedere social. Persoanele atractive sunt percepute ca persoane mai prietenoase, competente și morale decât persoanele mai puțin frumoase. Dar mai mult ca probabil știi deja asta din realitatea ta imediată: frumusețea vine la pachet cu privilegii.
Cu sau fără prejudecăți față de tratamentele estetice?
Deși am dat ca exemplu cazuri reușite de intervenții estetice, trabuie să renunoaștem că mass-media s-a priceput excelent să pună în reflectoare cazurile extreme. Femei și bărbați cu aspecte exagerate sau grotești au fost mult mai virale decât orice intervenție discretă și naturală.
Nu e surprinzător că în mintea majorității, Botoxul sau operațiile estetice exagerate au creat repulsie majorității. Cu atât mai mult cu cât nu erau niște operații plastice reparatorii după traumatisme sau boli grave.
Dar e ok să punem etichete precum „botoxate” sau „botoase” femeilor care își fac tratamente cu doze excesive de Botox sau acid hialuronic? Sunt mai degrabă ar trebui să avem compasiune și să vedem gestul lor ca ascunzând o stimă de sine foarte redusă? Sau în relații disfuncționale? Sau pur și simplu dornice să se simtă mai încrezătoare. Dar în nici un caz exclusiv ca o cale de se face remarcate mai ușor și a obține beneficii.
Părerea mea e că suntem oameni și fiecare are propriile filtre. Putem avea propriile păreri. Însă prejudecățile și generalizările nu ajută niciodată, indiferent de ce fel ar fi.
Cred că e complex și prematur să punem etichete despre ce este acceptabil. Dar mai cred că este ok și să vedem în orice modă și limitările ei. Până la urmă, promovarea tratamentelor estetice reușite în social media și la TV ajunge să influențeze adolescentele și femeile. Se știe prea bine că comportamentele sunt și ele contagioase. Din punct de vedere statistic, dacă ai o prietenă cu operație estetică reușită, șansele ca tu să fii deschisă să îți faci și tu cresc mult.
Regretă sau sunt încântate cele care își fac augmentare de buze?
Dacă este să iei pulsul satisfacției și regretelor celor care își fac augmentare de buze, balanța înclină spre satisfacție. Cu toate că sunt destule pacientele care au publicat pe grupurile Facebook rezultatele nefericite făcute de unii doctori fără etică sau profesionalism. Cu toate că li s-a injectat acid hialuronic în buze și au avut gâlme sau le-a migrat, femeile nu renunță la proceduri estetice. Din fericire, acidul injectat greșit sau exagerat se poate topi cu o procedură numită hialuronidază.
După numărul de căutări ale procedurii de topire a acidului în Google, va fi cât se poate de evident că unele clinici nu sunt la înălțime. Surpriza este că sunt clinici mari, de lux care au fost acționate în justiție. În același timp există clinici fără renume din Craiova sau Bacău care au o bază de fane extrem de încântate de rezultatele tratamentelor de augmentare de buze.
Progresele tehnologice în chirurgia estetică au făcut-o mai sigură și mai puțin invazivă, cu un timp de recuperare mai rapid, precum și scăderea costurilor procedurilor. Astfel, tinerele au devenit mai puțin anxioase și mai dispuse să ia în considerare și să accepte tratamentele estetice, fie ele chirurgicale sau nechirurgicale.
În loc de concluzie
E ok să-ți displacă buzele exagerate care arată ca un bot de rață sau orice intervenții care dau un aspect nenatural. Granița între frumos și grotesc poate fi mică uneori. Mai important este să-ți faci tu propria ta părere și să alegi să-ți faci sau să nu-ți faci o intervenție estetică la fel de firesc cum îți faci un detartraj sau îndreptare de dinți.
Cred xa fiecare trebuie sa isi asume ceea ce face, dar sa nu ne lasam influentate de parerea celor din jur. Daca tu simti ca ai nevoie se asa ceva, mi se pare ok
Astazi aleg sa nu-mi fac o astfel de interventie, dar cine ste cum voi gandi peste cinci sauu zece ani. Nu exclud nimic.
Cred că nu ar trebui să judecăm alegerile altora, parerile pot fi diferite, motivele iar diferite.
Eu nu sunt adepta interventiilor de acest tip, dar nu le judec decat cand par exagerari… In rest sunt multe situatii in care chiar ajuta o interventie de acest tip. Pana la urma, e bine sa respectam alegerile celorlalti…
Sunt întru-totul de acord cu concluzia ta! Nu-mi plac buzele exagerat de marei, dar acolo unde este cazul, este oky.
Eu aș apela spre exemplu la umplerea ridurilor (când o fi cazul! :))
În rest, fiecare face propriile alegeri.
Eu nu mi-as face niciun fel de intervenție, dar fiecare poate decide pentru el.
Nu știam ca asa se cheamă acest procedeu! Îmi plac buzele pline și dacă nu sunt exagerate chiar se văd frumos! ❤️❤️❤️
Cred ca atuncic and faci mici modificari este una, insa cand vrei sa schimbi radical o structura e alta. Merge aici ideea”mai putin inseamna mai mult”