Diverse

Cabinet Veterinar Valu: Află ce tip de flori sunt dăunătoare pisicii tale. Atenție de Dragobete!

februarie 23, 2018

Dragobetele este o sărbătoare românească ce inspiră dragoste și afecțiune între oameni, dar mare grijă la animăluțele dumneavoastră dacă sunteți stăpân de pisicuță.

Cabinet Veterinar Valu recomandă să păstrați pisicile în siguranță!

Dacă primiți flori de Dragobete, asigurați-vă că ele sunt prietenoase cu animalele de companie în această zi. Ziua Îndrăgostiților este menită să fie una dintre cele mai romantice din an, când iubiții oferă partenerilor afecțiune sub formă de ciocolată și flori. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea proprietarilor de animale de companie sunt conștienți de pericolele pe care ciocolata le poate prezenta, nu toată lumea știe despre pericolul pe care florile îl pot reprezenta asupra stării de sănătate a pisicuțelor.

Cabinet Veterinar Valu: “Unele dintre cele mai populare buchete de flori pot fi extrem de otrăvitoare pentru pisici și câini, provocând vărsături, diaree și chiar insuficiență renală dacă sunt înghițite. Diferitele tipuri de flori au efecte diferite, astfel încât, dacă sunteți stăpân de pisică, asigurați-vă că evitați să țineți în casa oricare dintre cele florile prezentate mai jos.”

Cabinet Veterinar Valu recomandă ținerea în casă cu precauție a urmatoarelor flori:

CRINUL

Anumite specii de crin sunt extrem de periculoase pentru pisici. Mâncând doar două frunze sau band apă din vasul în care le ținem se poate dovedi letală pentru micile animăluțe. Tulpinile, florile și bulbii conțin substanțe toxice pentru pisici. Ingerarea unei astfel de componente poate provoca vărsături, modificări ale tensiunii arteriale, tremor și convulsii.

NARCISELE

Aceste flori galbene populare conțin un alcaloid care poate declanșa vărsături, în timp ce cristalele din bulbi sunt foarte toxice și pot provoca afecțiuni grave, cum ar fi aritmii cardiace sau probleme respiratorii.

LALELELE

După trandafir, laleaua este probabil cea mai populară floare oferita drept cadou. La fel ca în cazul narciselor, bulbii de lalele sunt toxici pentru pisici. Acestea conțin substanțe alergene care, dacă sunt înghițite, pot provoca vărsături, diaree și depresie.

CRIZANTEMELE

Cu toate că sunt doar mediu toxice, crizantemele conțin piretrine, care sunt folosite în tratamentul pentru câini împotriva puricilor și în compoziția medicamentelor pentru căpușe și sunt deosebit de otrăvitoare pentru pisici. Dacă pisica dvs. a mâncat crizanteme, puteți observa cu ușurință pentru că prezintă vărsături, diaree și lipsă de poftă de mâncare.

ZAMBILELE

Cea mai mare concentrație de otravă în cazul zambilelor este situata în bulbi. Consumul unui bulb de zambila poate duce la salivare în exces, vărsături sau diaree.

IRIS

Aceste flori pot provocă iritații atunci când sunt consumate. Ca multe flori populare de primăvară, partea cea mai toxică este bulbul.

CYCLAMEN

O plantă populară care este răspândită în țările mediteraneene, ciclamenul conține substanțe iritante. Consumul poate duce la boală și diaree și, eventual, la insuficiență cardiacă, dacă este ingerat în cantități mari.

Dacă bănuiți vreodată că pisica dvs. a mâncat sau a luat contact cu una dintre aceste flori, cabinet veterinar Valu vă recomandă să solicitați consultanță veterinară urgentă. Este posibil ca tratamentul să includă vărsături induse și terapie cu fluide intravenoase, sau tratament cu cărbune activ, care este uneori folosit ca o formă de decontaminare gastrointestinală pentru animalele otrăvite.


Atenție! Netratată, otrăvirea poate provoca leziuni renale de lungă durată și, eventual, chiar moartea.

You Might Also Like