Câți Pași trebuie să facă omul pe zi?

Câți pași trebuie să faci zilnic pentru un stil de viață sănătos?

Mersul pe jos este unul dintre cele mai ușoare și eficiente moduri de a menține un stil de viață activ și sănătos. Însă, câți pași ar trebui să facem zilnic pentru a ne bucura de toate beneficiile acestei activități?

În acest articol, vom explora recomandările specialiștilor, beneficiile aferente numărului de pași zilnici și cum să încorporezi mai multă mișcare în rutina ta zilnică.

Recomandări privind numărul de pași zilnici

Obiectivul de 10.000 de pași: Cifra de 10.000 de pași pe zi este adesea promovată ca fiind standardul pentru un stil de viață activ. Această recomandare a fost popularizată inițial în Japonia în anii 1960 și s-a răspândit pe plan global datorită simplității și ușurinței de memorare. Studiile sugerează că atingerea acestui obiectiv poate contribui semnificativ la reducerea riscului de boli cardiovasculare, îmbunătățirea sănătății mentale și menținerea unei greutăți sănătoase.

Adaptarea obiectivului: Deși 10.000 de pași este un obiectiv bun, este important să îți adaptezi rutina de mers pe jos la nivelul tău de fitness și la stilul tău de viață. De exemplu, un studiu publicat în JAMA Internal Medicine a arătat că femeile care făceau aproximativ 4.400 de pași pe zi aveau un risc de mortalitate semnificativ redus comparativ cu cele care făceau mai puțini pași. Beneficiile continuă să crească până la aproximativ 7.500 de pași pe zi, după care efectul pozitiv se stabilizează.

Beneficiile unui număr suficient de pași zilnici

  1. Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare: Mersul pe jos contribuie la reducerea riscului de boli de inimă, hipertensiune și accidente vasculare cerebrale.
  2. Controlul greutății: Activitatea fizică regulată ajută la arderea caloriilor și la menținerea unei greutăți sănătoase.
  3. Sănătatea mentală: Mersul pe jos reduce stresul, anxietatea și simptomele depresiei, îmbunătățind în același timp starea de spirit și calitatea somnului.
  4. Îmbunătățirea mobilității: O rutină de mers pe jos menține articulațiile și mușchii flexibili și puternici, prevenind rigiditatea și durerile articulare.
  5. Longevitate: Studiile arată că persoanele care au o activitate fizică regulată, inclusiv mersul pe jos, au o speranță de viață mai lungă.

Cum să încorporezi mai mulți pași în rutina ta zilnică

  1. Stabilește obiective mici: Dacă ești la început, începe cu un obiectiv mai mic, de exemplu, 5.000 de pași pe zi, și crește treptat numărul acestora.
  2. Folosește un pedometru sau o aplicație: Monitorizarea pașilor te poate motiva și te poate ajuta să vezi progresul făcut.
  3. Include mersul pe jos în activitățile zilnice: Mergi pe jos în timp ce vorbești la telefon, parchează mai departe de destinație, folosește scările în locul liftului.
  4. Planifică plimbări: Fă-ți un obicei din a face o plimbare dimineața sau seara. Poți folosi acest timp pentru a asculta muzică, podcasturi sau cărți audio.
  5. Ia pauze active: La locul de muncă, ia pauze scurte și plimbă-te puțin. Chiar și câteva minute de mers pe jos pot adăuga pași valoroși la numărul zilnic.

Numărul ideal de pași pe zi poate varia în funcție de nivelul tău de fitness și obiectivele personale de sănătate. Deși 10.000 de pași pe zi este un obiectiv excelent, beneficiile semnificative pot fi obținute și la un număr mai mic de pași.

Este important să îți asculți corpul și să îți adaptezi activitatea fizică la nevoile și capacitățile tale. Prin încorporarea mersului pe jos în rutina zilnică, poți să îți îmbunătățești sănătatea generală și să îți crești calitatea vieții. Așa că pune-ți pantofii de sport și începe să numeri pașii spre o viață mai sănătoasă!

Vezi și:

Sursă poze: https://www.freepik.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *