Diverse

Ce este “passage ranking”, noul trend in optimizarea SEO in 2021?

februarie 3, 2021
optimizare seo

Recent, Google a anuntat ca lucreaza la o metoda de a identifica pasajele cheie dintr-o pagina web, pentru a le afisa in pagina de rezultate (SERP). Ce inseamna acest lucru si cum va influenta strategia de optimizare SEO a unui site? Iata ce trebuie sa stii despre passage ranking!

Pana in prezent, Google a verificat intotdeauna daca intreaga pagina a unui site este relevanta in raport cu o anumita cautare efectuata de utilizatori. In multe cazuri, rezultatele vorbesc de la sine, insa ce se intampla cu acele pagini care au mult continut, pe mai multe subiecte?

Devine oarecum dificil pentru Google sa determine cu precizie subiectul principal, astfel ca multe pagini, chiar daca beneficiaza de optimizare SEO de calitate pentru mai multe subiecte, apar in pagina de rezultate doar la cautari specifice.

Prin implementarea passage ranking-ului, Google planuieste de fapt sa evalueze paginile intr-un mod mai fragmentat. Asta nu inseamna ca va indexa pasaje in mod independent fata de pagina sursa, ci ca motorul de cautare va oferi prioritate unor pagini care nu ocupa pozitii foarte bune in paginile cu rezultate sau chiar nu sunt in totalitate relevante, daca si numai daca exista un pasaj care raspunde excelent unei anumite interogari.

Altfel spus, Google va detecta atat tema principala a unei pagini, cat si subiectele adiacente. Iata si un scurt exemplu de la www.iagency.ro, care te poate ajuta sa-ti construiesti o strategie SEO eficienta:

Pe scurt, passage ranking va interpreta rezultatele in felul urmator: Sa presupunem ca o pagina este dedicata subiectului A, luand in considerare si subiectul B sau C. Desigur, primul subiect va fi cel principal, insa vor fi abordate si analizate si subiectele B si C.

In prezent, Google “catalogheaza” paginile ca fiind relevante in concordanta cu subiectul A, ceea ce inseamna ca nu vor fi afisate si pentru subiectele B sau C. Expertii in optimizare SEO sunt de parere ca acest lucru va cunoaste o schimbare majora, odata cu implementarea passage ranking-ului. Astfel, Google va determina relevanta unei pagini in concordanta atat cu subiectul A, cat si cu B, C, ABC (o colectie de subiecte), verificand relevanta acestora in raport cu o anumita cautare.

Cand va fi implementat noul passage ranking?

Nu a fost anuntata inca o data exacta. Cel mai probabil, acesta va fi implementat in 2021.

Cate cautari vor fi afectate?

Aceasta schimbare va fi implementata la nivel global, afectand in jur de 7% din cautari. Chiar daca nu pare mult, expertii in optimizare SEO sunt de parere ca, fata de alte update-uri din trecut, implementarea va avea efecte majore.

Pot anumite pasaje sa “rankeze” independent de pagina respectiva?

Pe scurt, nu. Conform celor de la Google, vor fi luate in considerare toate informatiile despre o anumita pagina, inainte de a lua in calcul si pasaje individuale.

In concluzie, passage ranking-ul pare sa fie o schimbare benefica pentru multi specialisti in optimizare SEO, care pot aborda content-ul intr-un mod mai natural, fara a trebui sa se limiteze la un singur topic pe pagina.

De asemenea, website-urile de prezentare (care contin o singura pagina cu ancore) sau landing page-urile vor fi avantajate de aceasta schimbare. In acelasi timp, implementarea poate aduce si anumite dezavantaje, precum scaderea traficului, dat fiind ca informatiile vor fi afisate direct in pagina de cautari Google.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply