Ce să faci imediat după ce te-ai ars la soare

Ce facem când ne ardem la soare: Sfaturi, recomandări și tratamente eficiente

Expunerea prelungită la soare poate duce la arsuri solare, o problemă comună care poate cauza disconfort sever și, în cazuri extreme, probleme de sănătate mai grave. În acest articol, vom explora ce trebuie să faci imediat după ce te-ai ars la soare, precum și câteva recomandări și tratamente pentru a-ți ajuta pielea să se refacă rapid și eficient.

Ce să faci imediat după ce te-ai ars la soare

 1. Ieși din soare: Primul și cel mai important pas este să te adăpostești de expunerea suplimentară la soare. Dacă simți că pielea începe să te doară sau devine roșie, caută umbra sau intră într-o încăpere răcoroasă. Continuarea expunerii poate agrava starea pielii și poate duce la arsuri mai severe.
 2. Răcorește pielea: Pentru a calma pielea arsă, aplică comprese reci sau fă o baie cu apă călduță (nu rece). Folosește un prosop curat și umed pentru a evita contactul direct cu gheața, care poate cauza iritații suplimentare. Fă băi scurte și nu rămâne prea mult timp în apă pentru a preveni uscarea pielii.
 3. Hidratează-te: Arsurile solare pot duce la deshidratare, așa că este important să bei multe lichide. Apa este cea mai bună opțiune, dar poți consuma și băuturi izotonice pentru a reface electrolitele pierdute. Evită alcoolul și cafeaua, deoarece acestea pot contribui la deshidratarea organismului.
 4. Evită frecarea pielii: După ce te-ai spălat, tamponează pielea cu un prosop moale în loc să o freci. Frecarea poate irita și mai mult pielea sensibilă și poate duce la inflamație suplimentară.

Recomandări și tratamente pentru arsuri solare

Aloe Vera

 • Aloe Vera este cunoscută pentru efectele sale calmante și regenerante. Gelul de Aloe Vera ajută la reducerea inflamației, roșeții și disconfortului. Aplică gelul direct pe zonele afectate și lasă-l să se absoarbă în piele. Poți utiliza gel proaspăt de Aloe Vera sau produse comerciale care conțin Aloe Vera ca ingredient principal.

Creme hidratante

 • Pielea arsă la soare are nevoie de hidratare pentru a se recupera. Folosește loțiuni hidratante care nu conțin alcool sau parfumuri, deoarece acestea pot irita pielea. Produsele care conțin ingrediente precum glicerină, hialuronat de sodiu sau uleiuri naturale sunt excelente pentru a menține hidratarea pielii.

Medicamente antiinflamatorii

 • Ibuprofenul și aspirina sunt antiinflamatoare non-steroidiene care pot reduce durerea și inflamația asociate cu arsurile solare. Aceste medicamente pot fi luate conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Dacă ai alte afecțiuni sau iei alte medicamente, consultă un medic înainte de utilizare.

Oțet de mere

 • Oțetul de mere are proprietăți astringente și poate ajuta la calmarea pielii arse. Diluează oțetul de mere cu apă (într-un raport de 1:1) și aplică soluția pe piele cu ajutorul unui prosop moale. Acest remediu poate reduce roșeața și poate ajuta la echilibrarea pH-ului pielii.

Cremă cu hidrocortizon

 • Pentru arsuri mai severe, cremele cu hidrocortizon pot fi utile pentru a reduce inflamația și mâncărimea. Aceste creme sunt disponibile fără prescripție medicală și trebuie utilizate conform instrucțiunilor. Nu le folosi pe termen lung fără consultarea unui medic.

Pasta de castraveți

 • Castraveții au proprietăți antiinflamatorii și răcoritoare. Poți face o pastă din castraveți și o poți aplica pe piele pentru a obține o senzație de răcorire și calmare. Tăiați castraveții în felii subțiri sau blenduiți-i pentru a obține o pastă fină.

Prevenirea arsurilor solare

Prevenirea arsurilor solare

 1. Folosește protecție solară

  Protecția solară este esențială pentru prevenirea arsurilor solare. Aplică un produs cu SPF de cel puțin 30 cu 20-30 de minute înainte de a ieși afară. Reaplică la fiecare două ore și după înot sau transpirație. Alege produse care oferă protecție cu spectru larg, adică împotriva razelor UVA și UVB.

 2. Poartă îmbrăcăminte adecvată

  Îmbrăcămintea care acoperă pielea poate oferi o protecție suplimentară. Poartă haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi și pălării cu boruri largi pentru a minimiza expunerea la soare. De asemenea, există îmbrăcăminte special concepută pentru protecție solară, care are un UPF (factor de protecție ultraviolete) specificat pe etichetă.

 3. Evită expunerea la orele de vârf

  Razele soarelui sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. Dacă este posibil, evită expunerea în aceste intervale sau caută umbră dacă trebuie să te afli în exterior.

 4. Folosește ochelari de soare

  Ochelarii de soare cu protecție UV pot preveni daunele asupra ochilor cauzate de radiațiile solare. Alege ochelari care blochează 100% din razele UVA și UVB pentru a-ți proteja ochii și zona din jurul acestora.

Arsurile solare pot fi dureroase și inconfortabile, dar cu o îngrijire corespunzătoare și remedii eficiente, te poți recupera rapid. Este esențial să iei măsuri preventive pentru a evita arsurile în viitor și să folosești tratamente adecvate pentru a-ți calma și vindeca pielea.

Prin urmarea acestor sfaturi, vei putea să te bucuri de soare în mod responsabil și să îți protejezi sănătatea pielii pe termen lung.

Vezi și:

Sursă poze: https://www.freepik.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *