Instrumentele de masura sunt mijloacele tehnice utilizate in vederea obtinerii, prelucrarii, stocarii si transmiterii de informatii de masurare. Obiectivul fiecarei masuratori il reprezinta determinarea valorii unei marimi si exprimarea acesteia sub forma numerica. Toate masuratorile sunt realizate cu un anumit grad de incertitudine, chiar daca se utilizeaza cele mai noi si performante instrumente de masura disponibile pe piata. Abaterea rezultatului de la valoarea reala constituie eroarea de masurare.
Precizia unui instrument de masura reprezinta eroarea maxima admisa a unei masuratori, in conditii specifice de functionare, indicand capacitatea unui aparat de a asigura rezultate identice in mod repetat. Precizia este mai mult sau mai putin importanta, in functie de domeniu. Spre exemplu, rezultatul afisat la masurarea unei tensiuni de 200 V cu un instrument de masura care are o precizie de + / -3% poate varia intre 194 V si 206 V. Aceasta diferenta poate fi tolerata pentru anumite aplicatii, insa inacceptabila pentru masuratori in domeniul reparatiilor echipamentelor electronice.
Pe de alta parte, sensibilitatea unui instrument de masura reprezinta cea mai mica schimbare a valorii unui parametru care poate fi detectata cu ajutorul respectivului aparat, in conditii normale de utilizare. Spre exemplu, daca sensibilitatea unui multimetru digital este de 0,02 V, acesta va detecta schimbari de cel putin 0,02 V in tensiunea masurata.
ERORI DE MASURARE
Masuratorile realizate cu instrumente de masura sunt afectate de trei tipuri de erori: sistematice, statistice si instrumentale.
1. Erorile sistematice apar in mod repetat, la fiecare utilizare a unui instrument de masura, din cauza decalibrarii acestuia, a citirii gresite a valorii afisate de acesta sau din cauza ignorarii anumitor factori care ar trebui luati in calcul in momentul efectuarii unei masuratori. Pentru a evita erorile sistematice, trebuie sa te asiguri ca toate aparatele sunt calibrate, ca interpretezi corect valorile afisate si ca tii cont de toti factorii care ar putea influenta masuratoarea.
2. Erorile statistice reprezinta micile diferente intre mai multe masuratori consecutive, efectuate in aceleasi conditii. Diferenta statistica dintre rezultate apare din cauza perturbatiilor neprevazute, cum ar fi cele legate de umiditate sau temperatura. Rezultatul cel mai apropiat de adevar se obtine prin realizarea unui numar cat mai mare de masuratori si determinarea mediei aritmetice a acestora.
3. Erorile instrumentale apar din cauza preciziei limitate a instrumentelor de masura. Daca vrei sa obtii rezultate cat mai precise, trebuie sa folosesti instrumente de masura profesioniste, de la producatori renumiti la nivel mondial.
Ronexprim este o prezenta constanta, inca din 1991, pe piata romaneasca de instrumente de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica. Fondata drept Agentie si service pentru compania olandeza Philips, Ronexprim si-a extins in permanenta gama de produse oferite, pentru a satisface cerintele pietei.
Furnizorii externi ai Ronexprim sunt producatori de renume mondial, precum Keysight, Fluke sau Sonel, lideri pe domeniile pe care activeaza, astfel incat echipamentele si serviciile oferite sunt printre cele mai moderne din lume. Instrumentele de masura si serviciile Ronexprim se adreseaza unui segment larg de specialisti din domeniile electrotehnic, chimic si petrochimic, metalurgic, farmaceutic, energetic, biomedical, biologic, ceramic, geologic sau cosmetic.