Igiena orala

Cum poți să-ți recâștigi zâmbetul cu ajutorul implanturilor dentare?

iunie 20, 2021

Instalarea unei coroane dentare pentru a restabili un dinte parțial distrus este posibilă numai dacă există o rădăcină sănătoasă care poate rezista la stres suplimentar. Cu toate acestea, dacă unul sau mai mulți dinți se pierd complet sau trebuie îndepărtați împreună cu rădăcina, doar implantul dentar poate rezolva eficient problema absenței lor.

Cu cât ”umpli” mai repede golurile din dantură, cu atât tratamentul va fi mai ușor și mai ieftin: țesutul osos al maxilarului nu va avea timp să se atrofieze, asimetria feței nu va apărea și vor exista mai puține complicații posibile.

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este “radacina” unui dinte artificial care este inserată în osul maxilar. Astfel, un dinte artificial este format din trei părți:

  • Rădăcina artificială, adică implantul dentar – implantul este realizat dintr-un aliaj hipoalergenic și este înșurubat în maxilar. Înlocuiește rădăcina dintelui.
  • Bontul protetic – este un adaptor între implant și coroana în sine. Poate fi din titan sau zirconiu.
  • Coroana dentară – partea superioară vizibilă a dintelui; poate fi realizată din diverse materiale, precum acrilat, metal, metalo-ceramică, zirconiu sau ceramică presată. Înlocuiește coroana dentară naturală.

Conceptual, întreaga construcție este proiectată în așa fel încât să fie posibilă schimbarea bontului și a coroanei dacă este necesar, fără afectarea implantului. Această abordare minimizează deteriorarea osului maxilarului.

Indicații pentru implantul dentar

Implantul dentar rezolvă complet problema lipsei unuia, mai multor sau chiar a tuturor dinților. Spre deosebire de protezele convenționale, implantul dentar creează o imitație completă a unui dinte lipsă, inclusiv rădăcina dentară. Ca urmare, sarcina pe maxilar este normalizată, iar țesutul osos este întărit.

Atenție! Dacă osul maxilarului este puternic atrofiat, poate fi necesară o adiție osoasă pentru plasarea implantului. Acest lucru se face folosind propriul os al pacientului preluat din altă regiune, sau un substitut osos natural (de origine porcină sau bovină) sau sintetic.

Deoarece tratamentul cu implanturi dentare este o procedură chirurgicală, nu se efectuează dacă pacientul suferă de boli cronice care pot interfera cu vindecarea rănilor și integrarea implantului. De asemenea, este contraindicat femeilor însărcinate și copiilor cu vârsta sub 18 ani. Procedura este indicată după asanarea cavității bucale (eliminarea cariilor, inflamației gingiei) și după echilibrarea mușcăturii.

Tipuri de implanturi dentare

Implantul dentar poate fi fabricat din din aliaj de titan de puritate foarte ridicată sau din dioxid de zirconiu. Implanturile din zirconiu sunt folosite în cazul în care pacientul prezintă alergie la titan sau în cazul în care este necesar un grad înalt de estetica deoarece implantul are integral culoarea alba.

Forma implantului este asemanatoare unui șurub cilindric, conic sau cilindro-conic, iar suprafața sa este texturată, poroasă și suferă diverse tratamente ce stimulează integrarea sa în osul maxilar.

Principalele țări producătoare de implanturi dentare sunt Elveția, Germania, Israel, si Coreea de Sud. Clinica stomatologică Omnia Dental folosește unele dintre cele mai cunoscute branduri de implanturi, și anume:

Straumann (Elveția). Implanturile dentare Straumann sunt produse premium, care permit rezolvarea problemelor pacienților cu distanțe diferite între dinți și mai multe patologii. Datorită dimensiunilor reduse în combinație cu suprafețele care stimulează integrarea rapidă, este posibil să se rezolve problema absenței complete a dinților în cel mai puțin dureros mod. Sunt singurele implanuri de pe piață fabricate dintr-un aliaj de titan cu zirconiu, fapt ce le mărește semnificativ rezistența.

Bredent (Germania). Bredent este un brand premium de implanturi, producător al faimosului sistem Fast&Fixed. Pot fi folosite pentru a rezolva orice caz, indiferent de dificultate. 

AlphaBio (Israel). Implanturi standard cu o ofertă variată de tipuri și accesorii protetice. Brandul are o vechime mare pe piață și oferă solutii pentru o varietate de cazuri.

Megagen (Coreea de Sud). Cu trei modele de implant este posibilă rezolvarea problemelor complexe prin combinarea microfilelor și a filetelor triple adânci, a unei structuri de suprafață poroase și a unor proporții echilibrate.

Implanturile sunt complet fuzionate cu maxilarul în aproximativ șase luni. Rata de supraviețuire este de 95-97%. Respingerea ulterioară se poate datora neglijenței pacientului (fumat, igienă precară, stres excesiv asupra implantului), boli sistemice (cum ar fi diabetul zaharat), erori medicale sau calității slabe a produsului în sine. Fiecare caz clinic necesită o abordare individuală, prin urmare, au fost dezvoltate diverse modele și metode pentru tratamentul cu implanturi dentare.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply