Diverse

Cum trebuie amplasate camerele de supraveghere, pentru a fi eficiente

martie 8, 2018

Chiar daca optezi pentru cele mai scumpe si performante camere de supraveghere disponibile pe piata, acestea vor fi eficiente numai daca sunt amplasate strategic.

Camerele de supraveghere au doua scopuri majore: descurajarea raufacatorilor, respectiv furnizarea de probe video pentru identificarea si prinderea acestora.

Pentru ca primul scop sa fie indeplinit, camerele trebuie montate in locuri cat mai vizibile. In momentul in care le observa, infractorii vor realiza ca sunt filmati si ca pot fi identificati cu usurinta si, cel mai probabil, vor renunta, alegand un obiectiv nesupravegheat.

Daca totusi raufacatorii nu observa camerele de supraveghere sau decid sa le ignore si sa isi duca la bun sfarsit actiunile, imaginile vor fi folosite pentru identificarea si prinderea acestora. In acest scop, camerele trebuie plasate strategic.

Iata in continuare care sunt cele mai potrivite locuri in care pot fi amplasate camerele de supraveghere:

1) In zonele de intrare si iesire

Zonele de intrare si iesire sunt esentiale pentru identificarea trasaturilor infractorilor si stabilirea identitatii acestora. Pentru a surprinde imagini folositoare, camerele de supraveghere trebuie montate in zonele spre care privesc oamenii care intra sau ies dintr-o locuinta sau din sediul unui business.

Un truc foarte eficient pentru descurajarea infractorilor il reprezinta amplasarea unui monitor langa camerele de supraveghere, pe care sa ruleze imaginile surprinse de acestea. Oamenii privesc instinctiv catre ecrane, iar in momentul in care isi vor vedea figura pe monitor, raufacatorii vor renunta la planurile lor.

Atentie, insa: camerele de supraveghere trebuie amplasate astfel incat, in momentul deschiderii usii de la intrare, lumina exterioara sa nu patrunda direct in lentila. In acest caz, s-ar produce o diferenta de luminozitate, iar persoanele vor aparea in imagini sub forma unor umbre. Din acest motiv, este recomandata filmarea raufacatorilor in momentul in care parasesc locatia, deoarece in acest caz camera de supraveghere va fi pozitionata cu spatele la usa, iar problema diferentei de luminozitate va disparea.

Trebuie precizat ca exista si camere de supraveghere care elimina problema diferentei de luminozitate, printr-o serie de functii performante: AES (Automatic Electronic Shutter), AWB (Auto White Balance), BLC (Backlight Compensation) sau HLC (High Light Compensation).

2) In zonele-tinta

Pe langa linistea si siguranta lor, oamenii isi monteaza camere de supraveghere si pentru ca detin anumite lucruri de valoare. Cel mai probabil, hotii cunosc acest lucru si, dupa ce vor intra prin efractie, se vor indrepta catre zonele-tinta. Asadar, seifurile si sertarele cu bani si bijuterii trebuie monitorizate cu precadere. Amplasarea unei camere de supraveghere in zone-tinta va permite observarea comportamentului persoanelor suspecte si te va ajuta sa stabilesti daca acestea au comis sau nu o fapta reprobabila.

3) In zonele unde se realizeaza tranzactii

Daca detii un business, casele de marcat, ghiseele si chioscurile trebuie monitorizate continuu, pentru ca acolo au loc majoritatea tranzactiilor cu bani.

4) In zonele intunecate

Parcarile sau aleile retrase sunt deseori alese de raufacatori, deoarece sunt mai intunecate si mai putin populate. Daca sunt montate corespunzator, camerele de supraveghere pot scadea semnificativ rata actelor de violenta si vandalism in astfel de locuri. Totusi, pentru a furniza imagini utilizabile, camerele de supraveghere din zonele intunecate trebuie sa fie dotate cu senzor IR.

You Might Also Like