Frumusețe Sănătate

La ce medic trebuie să mergi dacă îți cade părul?

aprilie 18, 2024

Căderea părului poate fi o problemă frustrantă și stresantă pentru mulți oameni. Indiferent dacă este vorba despre subțierea treptată a părului sau despre pierderea masivă și bruscă a acestuia, este important să știi că există ajutor disponibil. Un prim pas esențial este să consulți un medic pentru a identifica cauza și pentru a primi recomandări de tratament. Dar la ce medic ar trebui să mergi dacă te confrunți cu problema căderii părului?

Dermatologul – Specialistul în problemele pielii, inclusiv căderea părului

Un dermatolog este medicul care se ocupă de sănătatea pielii, părului și a unghiilor. Când vine vorba de căderea părului, dermatologii sunt cei mai bine pregătiți să identifice cauza și să ofere tratamente eficiente. Există mai multe motive posibile pentru căderea părului, printre care:

 1. Alopecia androgenetică: Cunoscută și sub numele de chelie de tip masculin sau feminin, aceasta este cea mai comună formă de cădere a părului și este determinată de predispoziția genetică și de influențele hormonale.
 2. Alopecia areata: O afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, cauzând căderea părului în pete.
 3. Tulburări ale glandei tiroide: Dezechilibrele hormonale cauzate de problemele tiroidiene pot contribui la căderea părului.
 4. Deficiențe nutriționale: Lipsa anumitor nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, zincul sau vitamina D, poate duce la subțierea părului sau la căderea acestuia.
 5. Stresul și anxietatea: Stresul excesiv poate declanșa căderea părului sau poate agrava afecțiunile existente.
 6. Afecțiuni ale scalpului: Problemele cum ar fi dermatita seboreică sau psoriazisul pot afecta sănătatea scalpului și pot contribui la căderea părului.

Ce să te aștepți în timpul unei consultații la dermatolog

În timpul unei consultații la dermatolog pentru căderea părului, medicul tău va începe prin a-ți lua o istorie medicală detaliată și va discuta simptomele tale. Poate fi util să fii pregătit să răspunzi la întrebări despre stilul tău de viață, dieta, nivelul de stres și orice medicamente sau suplimente pe care le iei. După aceea, dermatologul va examina scalpul și părul pentru a evalua starea lor și pentru a identifica eventualele probleme sau afecțiuni.

În funcție de rezultatele acestei evaluări, dermatologul ar putea recomanda teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge pentru a verifica nivelurile hormonale sau nutriționale, biopsia scalpului pentru a exclude alte afecțiuni sau testele de imagistică pentru a evalua sănătatea foliculilor de păr.

Ce să fac dacă îmi cade părul?

Tratamente pentru căderea părului

Tratamentul pentru căderea părului va depinde de cauza specifică a acesteia. Dermatologul tău îți poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele opțiuni:

 1. Medicamente: De la minoxidil la finasteridă, există mai multe medicamente aprobate pentru tratarea căderii părului, în funcție de cauza acesteia.
 2. Tratamente topicale: Șampoanele, loțiunile și serurile cu ingrediente active precum ketoconazolul sau acidul salicilic pot ajuta la îmbunătățirea sănătății scalpului și a părului.
 3. Terapii cu lumină: Terapiile cu laser sau fototerapia pot stimula creșterea părului și pot îmbunătăți sănătatea foliculilor de păr.
 4. Schimbări în stilul de viață: Adoptarea unui regim alimentar echilibrat, reducerea nivelului de stres și îmbunătățirea obiceiurilor de îngrijire a părului pot fi, de asemenea, parte a planului de tratament.
 5. Transplant de păr: Pentru persoanele cu alopecie avansată, transplantul de păr poate fi o opțiune pentru restaurarea părului.

Ajutor imi cade parul foarte rau

Căderea părului poate fi o problemă complexă și este important să consulți un dermatolog pentru o evaluare și un plan de tratament adecvat. Cu ajutorul unui medic specialist, poți identifica cauza căderii părului și poți începe să iei măsuri pentru a o trata sau a gestiona. Nu ezita să cauți ajutor medical dacă te confrunți cu căderea părului – soluții eficiente sunt disponibile și poți recâștiga încrederea în aspectul tău și în sănătatea scalpului și a părului.

Vezi și:

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply