Lifestyle

Merita sa iti resoftezi masina pentru mai multa putere?

ianuarie 29, 2021

In articolul de fata vom vorbi despre stage 1: avantaje, dezavantaje, tehnica resoftare si mai ales pret.

Ce inseamna resoftarea masinii?

Fiecare masina are un motor care este controlat de o unitate centrala numita ECU. Aceasta unitate centrala decide functiile unor componente extrem de importante, cum ar fi: turbina, injectoare, senzor pedala de acceleratie, bujii, clapeta de acceleratie si multe altele.

ECU spune fiecarei componente de mai sus cum si cand sa isi faca treaba. Aceste componente trebuie sa respecte niste parametri setati de producator si ecu este cel care se asigura ca se intampla asta. In caz contrar check engine se va aprinde in bord si masina va anunta astfel o problema.

Ce inseamna mai exact chiptuning ?

Prin chip tuning se intervine asupra softului masinii pentru a i se face adaptari. Softul initial al masinii este descarcat, modificat si apoi uploadat inapoi in ECU. Prin modificarea softului se intelege modificarea parametrilor de functionare a componentelor de mai sus. Se rescrie practic limita intre care anumite procese se intampla. Acum turbina poate lucra la o presiune putin mai mare, combustibilul va fi altfel injectat, mai repede sau in cantitate mai mare, raspunsul din pedala de acceleratie va fi unul mai prompt si asa mai departe.

De ce producatorii nu cresc astfel puterea masinii?

Raspunsul este unul simplu, din considerente de marketing si profit. Le este foarte simplu sa vanda o masina mult mai scump dar cu mai multi cai putere, ca masina sport a gamei lor. De exemplu Golf R, care are acelasi motor cu Golf GTi. Ambele au 2.0 TSi insa Golf R ofera 300 de cai putere si Golf GTi 220. Pe acelasi motor diferenta este imensa dar si pretul este unul pe masura pentru R fata de GTi.

Cu investitii minime producatorii pot vinde acelasi model dar cu diferite motorizari si cai putere. Ca sa intelegeti si mai bine exemplul, pentru Golf 7, au scos 4 variante sport, care folosesc acelasi motor si anume 2.0 TSI. Golf 7 R scoate 300 de cai putere, Golf 7 GTi 220 de cai putere, Golf 7 GTi Performance 230 si Clubsport 280 de cai putere.

Ce se intampla cu consumul masinii in cazul unei resoftari stage 1?

In mod normal acesta va scadea cu 5% in medie. Dar din experienta va spunem ca el va creste cel putin in primele 6 luni. De ce? Pentru ca va veti gasi in spatele volanului unei masini mai puternice si de multe ori veti vrea sa simtiti din plin diferenta de putere, astfel, consumul va creste.

Pret stage 1

Cei de la DailyDriven ofera un pret competitiv. 299 de euro pentru orice marca si model. Insa, voi sunteti cei care stiti daca resoftarea merita sau nu.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply