Îngrijirea și menținerea părului sănătos a devenit pentru multe dintre noi o adevărată problemă. Utilizarea în exces a aparatelor de coafat, vopsirea și decolorarea părului prea des, folosirea unor produse nepotrivite ne pot distruge podoaba capilară.
Este greu să ai un păr sănătos și strălucitor, dar nu imposibil. Îngrijirea părului este o activitate foarte importantă care necesită o atenție sporită din partea noastră, dacă vrem să avem o podoabă capilară de invidiat.
Iată câteva sfaturi utile pentru a avea un păr sănătos.
1. Alege șamponul și balsamul potrivit pentru tipul tău de păr.
Primul sfat de care să ții cont este tipul și starea părului tău. Mai exact, dacă ai părul uscat alege unul destinat acestui tip păr și nu folosi un șampon pentru părul gras. Șampoanele care conțin chimicale sunt foarte agresive cu scalpul și pot provoca iritații, motiv pentru care este bine să le eviți.
Ca să ai un păr strălucitor, puternic și sănătos, ai nevoie și de un balsam de păr. Dacă ai părul subțire alege un balsam pentru volum. Acesta se aplică pe părul proaspăt spălat, pornind de la vârfuri, până la mijlocul lungimii părului. Lasă-l să acționeze timp de câteva minute, după care clătește părul cu apă din abundență. După utilizare părul devine imediat mai moale, mai strălucitor și mai ușor de aranjat.
2. Strălucirea părului se obține cu apă caldă
Apa fierbinte îți poate usca și deteriora scalpul. Dacă pielea capului suferă de deshidratare și uscare, de obicei este afectat și părul. Specialiștii recomandă să ne clătim părul cu apă caldă sau cât mai rece. În acest fel, cuticulele vor fi sigilate, iar părul va avea mai multă strălucire.
3. Piaptănă-ți părul înainte de spălare
Pentru a nu avea un par extrem de încâlcit, este foarte important să-ți perii părul înainte de a-l spăla. În acest fel, descâlcim firele de păr și evităm ruperea lor în timpul spălării.
4. Clătește părul cu apă din abundență
Este foarte important să nu rămână deloc șampon sau balsam în păr. Dacă această etapă nu este făcută corect, după ce o să uscăm părul, o să vedem că acesta nu pare proaspăt spălat. Dacă nu este clătit corect părul, excesul de sebum își va face simțită prezența mult mai devreme.
5. Masează-ți scalpul
Masajul scalpului se poate realiza fie cu dispozitive speciale, fie cu buricele degetelor. Masați scalpul timp de câteva minute cu mișcări circulare de la margini spre interior. După preferințe, puteți folosi sau nu uleiuri benefice pentru păr. Masajul stimulează circulația sanguină și oprește căderea părului. Este o metodă excelentă pentru a scăpa de stres și pentru a te relaxa.
6. Oferă un plus de volum părului
După ce ți-ai spălat părul aplică un spray cu protecție termică împotriva căldurii. Pentru a obține volum la rădăcină, usucă-ți părul cu feonul ținând capul în jos. Această metodă îți va oferi garantat volumul de care părul tău are nevoie.
7. Nu dormi niciodată cu părul ud
Părul ud este mai elastic și fragil, motiv pentru care se rupe mai ușor. La fel ca și prosopul, perna absoarbe umezeală, locul ideal pentru înmulțirea bacteriilor.
8. Scapă de vârfurile despicate
Singurul remediu pentru a scăpa de vârfurile despicate este foarfeca. Un păr despicat, care se rupe ușor este un păr”mort”, pe care nu-l mai poți salva nici dacă folosești cele mai scumpe tratamente.
Pentru a avea un păr sănătos, strălucitor, fără vârfuri despicate, mergi la salon cel puțin o data la 3 luni pentru a-ți tunde vârfurile.
9. Igiena periei de păr este esențială
Femeile petrec destul de mult timp pentru a-și coafa părul, dar nu oferă aceeași atenție curățării ustensilelor pe care le folosesc. Poate că nu îți dai seama, dar o perie de păr îți poate îmbâcsi și murări părul.
Nu este suficient să aduni în fiecare zi firele de păr rămase după pieptănare. Peria acumulează reziduuri provenite din produse de styling, praf și poate fi un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor . Toate acestea se transmit cu ușurință de pe perie pe părul proaspăt spălat.
Pentru a-ți curăța peria folosește apă călduță și câteva picături de șampon. Las-o la înmuiat 10-15 minute, iar cu ajutorul unei periuțe de dinți sau a unui dispozitiv special curăț-o cu atenție. După ce ai curățat-o foarte bine, las-o la uscat pe un prosop din bumbac curat și uscat.