Lifestyle

Acelasi salariu minim pentru toate tarile UE

ianuarie 24, 2021
salariu minim

Comisarul Nicolas Schmit a declarat ca, daca Bulgaria, tara cu cele mai mici salarii din UE, va introduce aceleasi salarii ca Luxemburgul sau natal, chiar a doua zi nu va exista nici o economie bulgara.

Schmit, responsabil cu locurile de munca si drepturile sociale, a vorbit presei in timp ce prezenta propunerea Comisiei euroopene de directiva a UE care sa asigure ca lucratorii din UE sunt protejati de un salariu minim adecvat care sa permita un trai decent oriunde lucreaza.

Pentru a afla care este salariu tau brut in functie ce cat castigi acceseaza calculator salariu 2021 pentru a genera fluturasul de salariu cu toate contributiile catre stat.

Salariul minim in Bulgaria este de 312 euro, iar in Luxemburg este de 2.071 euro. In observatiile sale introductive, Schmit a spus ca devine dificil sa aperi piata interna daca diferenta salariala este prea mare.

Convergenta ascendenta este un cuvant cheie in propunerea Comisiei, desi textul nu contine niciun glont de argint, deoarece vorbeste doar despre necesitatea promovarii dialogului social si a negocierilor colective privind stabilirea salariilor.

Intrebarea principala este: Cum ne putem astepta ca o astfel de convergenta sa aiba loc intr-o viata si el a raspuns ca ceea ce conteaza este pe ce baza se construieste economia unei tari.

Daca il construiti doar pe salarii mici, atunci decalajele vor fi reduse foarte incet. Dar acesta nu este planul Comisiei, a spus el, subliniind lansarea planului de redresare al UE si recomandarea ca statele membre sa-l foloseasca pentru a investi in tehnologii ecologice si digitale, precum si in educatie si capital uman.

Acesta, a argumentat, ar trebui sa mearga mana in mana cu cresterea salariilor, pentru ca altfel oamenii nu ar avea stimulentul pentru a obtine noi competente si ar accepta sa castige salarii foarte mici.

Vicepresedintele Comisiei, Valdis Dombrovskis, care a condus conferinta de presa, a adus in discutie aspectul productivitatii.

In medie productivitatea intre membrii est-euroopeni a fost de 60-70% din cea a omologilor lor occidentali. In acelasi timp, diferenta de salarii este mai mare, a spus el, mentionand cifrele de 30-40%.

Confederatia euroopeana a Sindicatelor a fost foarte activa in abordarea acestei probleme. In acest sens, Dombrovskis a spus ca exista posibilitatea unei convergente mai mari a salariilor intre Est si Vest.

Un jurnalist din Ungaria a intrebat daca salariul minim european inseamna acelasi salariu minim uniform pe teritoriul UE, la care Schmit a raspuns energic:

“Nu este cazul. Ar distruge economia daca Bulgaria ar adopta salariul luxemburghez. Maine nu va exista o economie bulgara.

El a repetat: Nu promitem acelasi salariu minim pentru toti euroopenii. Nu punem in aplicare un salariu minim unic pentru intreaga euroopa. Acest lucru nu ar fi realist. Acest lucru ar fi total imposibil, ar fi iresponsabil. Ceea ce ne dorim este o convergenta mai buna, reducerea decalajelor, imbunatatirea salariilor, crearea unei dinamici pozitive in jurul salariilor minime si in jurul salariilor in general.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply