Alegerea celor mai bune masini si aparate pentru prelucrarea eficienta a lemnului

Prelucrarea lemnului este o activitate complexa si necesita echipamente specializate pentru a obtine rezultate de calitate. Putem numi mai multe domenii de activitate in care lemnul este materialul principal sau chiar singurul material utilizat in obtinerea de produse finite, de la materiale de constructii si mobilier la decoratiuni si diverse sisteme, instrumente si multe altele. Avem totodata la dispozitie atat lemnul in forma sa bruta cat si sub forma de materia semifabricate, precum PAL, MDF, OSB si altele.

In prelucrarea lemnului, pe langa priceperea operatorilor umani, conteaza si uneltele si echipamentele utilizate, cele mai comune fiind masinile de gaurit, cele de rindeluit, fierastraiele, masinile de cantuit si sistemele de exhaustare.

Masinile de gaurit sunt echipamente folosite pentru a face gauri precise si uniforme in lemn si pot fi manuale sau automate. Exista mai multe tipuri de masini de gaurit disponibile, inclusiv masini de gaurit cu colona, masini de gaurit orizontale si masini de gaurit cu cap inclinabil si le putem gasi pe toate in magazinul celor de la Felder, unul dintre cei mai mari furnizori de utilaje profesionale pentru prelucrarea lemnului din lume.

Masinile de gaurit cu colona sunt cele mai comune si sunt folosite pentru a face gauri in linie dreapta si adancime constanta si sunt astfel ideale pentru gaurirea gaurilor pentru feronerii sau pentru crearea de gauri in materialul gros de lemn. Masinile de gaurit orizontale sunt ideale pentru gaurirea in suprafete mari de lemn si pentru crearea de gauri cu unghiuri diferite. Masinile de gaurit cu cap inclinabil sunt ideale pentru gaurirea unghiurilor, ceea ce face posibila gaurirea in unghiuri diferite fara a schimba pozitia materialului.

Masinile de rindeluit sunt utilaje utilizate pentru a indeparta suprafetele aspre ale lemnului, transformandu-le in suprafete netede si uniforme. Si acestea pot fi manuale sau automate. 

Masinile de rindeluit manuale sunt cele mai simple si pot fi utilizate pentru prelucrarea lemnului mic sau a pieselor de lemn de dimensiuni reduse dar necesita abilitati si experienta pentru a obtine o suprafata neteda si uniforma. Masinile de rindeluit automate sunt mult mai rapide si mai precise si pot fi utilizate pentru prelucrarea lemnului mai mare sau a pieselor de lemn de dimensiuni mai mari.

Masinile de aplicare a cantului sunt utilaje folosite pentru a aplica o margine sau o banda de lemn la marginile panourilor de lemn. Acestea sunt ideale pentru a face panouri de lemn durabile si estetice, care sa arate bine in orice incapere. In magazinul Felder gasim diverse modele de astfel de masini, precum masininile de aplicat cant abs potrivite si pentru atelierele mici si mijlocii dar si pentru sectorul industrial.

Ferastraiele sunt utilaje folosite pentru a taia lemnul in diferite forme si dimensiuni. Exista mai multe tipuri de ferastraie disponibile, inclusiv ferastraie circulare, ferastraie cu panglica si ferastraie cu disc. Fiecare tip de ferastrau este ideal pentru anumite aplicatii si dimensiuni de lemn.Ferastraiele circulare sunt ideale pentru a taia lemnul la dimensiuni mari si pentru a face taieturi drepte si precise. Ferastraiele cu panglica sunt ideale pentru taierea lemnului in forme si dimensiuni complexe. Acestea pot fi utilizate pentru a face taieturi curbe si pentru a taia lemnul intr-un anumit unghi. Ferastraiele cu disc sunt ideale pentru a face taieturi precise in lemnul gros.

Masinile de exhaustare sunt sisteme folosite pentru a indeparta praful, rumegusul si resturile de lemn din spatiul de lucru si din aer. Acestea sunt esentiale pentru a asigura un mediu de lucru sanatos si sigur. Ca si altel echipamente, sunt disponibile in mai multe dimensiuni si modele, in functie de marimea atelierului si a numarului de utilaje folosite. Masinile de exhaustare pot fi integrate in diferite utilaje pentru a indeparta praful si resturile de lemn in timpul procesului de prelucrare. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate cu aspiratoare si filtre pentru a indeparta praful din aerul din atelierul de prelucrare a lemnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *