Diverse

Care sunt regulile de siguranta pe care trebuie sa le respecti atunci cand detonezi petarde?

iulie 9, 2018

In tara noastra, petardele nu se bucura de o reputatie pozitiva, intrucat sunt asociate in mod gresit cu manifestarile huliganice de pe stadion si cu tinerii care le utilizeaza inconstient de Revelion, riscand sa raneasca alte persoane sau sa provoace pagube insemnate. Asocierea din mentalul colectiv al romanilor este explicabila prin faptul ca, pana de curand, aceste produse puteau fi achizitionate numai de la terti, care nu le explicau clientilor riscurile la care se supun ei insisi si la care ii expun si pe cei din jurul lor.

Lansarea Ekopiro.ro, magazin online de petarde, artificii si rachete cu experienta in tari precum Ungaria, Cehia si Slovacia, raspunde unei nevoi existente de multi ani pe piata autohtona: materiale pirotehnice de calitate, de la branduri autorizate. Pe langa produsele propriu-zise, care mai includ fumigene, torte, stroboscoape, serpentine, lampioane si altele, un furnizor profesionist ofera clientilor si filmulete de prezentare, dar si instructiuni de utilizare si avertismente publicate atat pe site, cat si tiparite pe etichete.

Initial, petardele erau folosite la marcarea tirului de artilerie si pentru semnalizari, dar intre timp au devenit unele dintre cele mai apreciate materiale pirotehnice. In prezent, exista numeroase tipuri:

1. Petarde F2 – acestea produc sunete de diferite intensitati, care pot ajunge si pana la 120 de decibeli. In aceasta categorie intra renumitele Dum Bum, celebre in intreaga lume pentru efectele spectaculoase pe care le produc;

2. Petarde F3 – acestea sunt poate cele mai renumite la nivel mondial, datorita efectelor puternice pe care le produc. Pe langa sunete, acestea produc si efecte vizuale, precum flash-uri, suieraturi, lumini colorate etc;

3. Siruri de petarde – acestea au o explozie puternica si pot avea pana la 1.000 de pocnituri. De departe cel mai spectaculos produs din aceasta gama este „Coada dragonului”, un sir de petarde de 5 metri lungime, care ofera un efect colosal de pocnitori si lumini.

Pentru a nu transforma o seara placuta intr-o tragedie si pentru a nu pune in pericol integritatea fizica si sanatatea ta si a celor din jur, este absolut obligatoriu ca, atunci cand achizitionezi si detonezi petarde, sa respecti urmatoarele sfaturi si reguli:

– achizitioneaza doar produse legale, spre exemplu de pe site-ul Ekopiro.ro;

– depoziteaza-le numai in locuri sigure, unde temperaturile nu ating valori foarte inalte;

– intotdeauna citeste instructiunile de pe ambalaj inainte de a incepe detonarea;

– detoneaza petardele exclusiv in spatii deschise, departe de produse inflamabile si vegetatie uscata;

– tine cont de conditiile atmosferice, in special de directia din care bate vantul;

– tine un recipient cu apa la indemana, pentru a evita orice potentiala situatie neplacuta;

– in cazul in care detonarea nu a avut loc, nu te apropia imediat de produs, ci stropeste-l preventiv cu apa;

– nu lasa copiii nesupravegheati in preajma materialelor explozive;

– ai grija si de animalele de companie si nu le lasa sa se apropie de perimetrul detonarii;

– ai grija la vestimentatie si nu purta haine foarte largi sau foarte lungi;

– poarta echipament de protectie, cum ar fi ochelari sau dopuri de urechi;

– in niciun caz nu detona petarde atunci cand esti foarte obosit sau sub influenta bauturilor alcoolice ori a altor substante care iti pot afecta capacitatea de coordonare si de evaluare a pericolelor.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply