Acte necesare pentru cununia civilă 2018
Lifestyle

Acte necesare pentru cununia civilă 2018

După 7 ani de relație am decis împreună cu prietenul meu (actualul soț) că a sosit momentul să ne căsătorim. Suntem tineri, nu ne-am grăbit niciodată, prima oară am dorit să vedem dacă putem construi un viitor împreună și dupaia să oficializăm relația noastră și la primărie.

Știu, 7 ani poate părea o perioadă lungă de timp, dar pentru noi nu a fost deloc așa deoarece așa am reușit să ne cunoaștem mult mai bine, am locuit împreună și ne-am descoperit cu adevărat. Din punctul meu de vedere nu poți cunoaște o persoană cu adevărat până nu locuiești cu ea împreună și îi descoperi toate obiceiurile pe care le are.

Am întâlnit cupluri care s-au despărțit la câteva luni după cununia civilă deoarece nu au locuit împreună înainte și nu s-au înțeles deloc. Bineînțeles, există cupluri care deși nu au locuit împreună înainte de căsătorie au o relație minunată.

Acestea fiind spuse, în articolul de astăzi vreau să vă spun ce acte mi-au trebuit pentru a întocmi dosarul de căsătorie, nu de alta dar poate ajută pe cineva.

 – actul de identitate în original și copie xerox ( trebuie să fie valabil și nu expirat)

 – certificat de naștere în original și copie xerox

 – certificat medical prenupțial obținut de la medicul de familie

 – dacă unul dintre soți au mai fost căsătoriți trebuie să depună și sentința de divorț

Dosarul se depune cu 10 zile înainte de oficierea căsătoriei și trebuie să fie prezenți ambii soți. Dacă doriți să faceți cununia civilă în cursul săptămânii nu aveți nevoie de programare, dacă doriți în weekend neapărat trebuie să vă faceți programare cu ceva timp în urmă. Eu mi-am făcut programarea cu 4 luni mai devreme și deja erau câteva cupluri programate în data respectivă. Nu am plătit absolut nimic că am făcut cununia civilă în weekend și nu în cursul săptămânii.

În momentul când depuneți dosarul, unul dintre soți (care dorește) trebuie să completeze o cerere cu datele voastre personale, ce nume ați stabilit să purtați după căsătorie și cum doriți să fie bunurile de valoare acumulate în timpul căsătoriei, la comun s-au separat.

Contractul prenupțial este valabil doar 14 zile de la emitere, așadar trebuie să aveți mare grijă deoarece trebuie să fie valabil și în ziua nunții, altfel nu puteți oficializa căsătoria. Cel mai bine este să calculați exact data când trebuie să depuneți dosarul și să nu mergeți prea devreme la analize. Puteți vorbi cu medicul cât timp durează rezultatul analizelor și să le faceți exact cu 14 zile mai devreme. Se calculează și zilele de sâmbătă și duminică.

Pentru cei care nu știu, contractul prenupțial înseamnă câteva analize pe care ambii soți trebuie să le facă pentru a vedea dacă sunt clinic sănătoși, nu au HIV și VDRL. Unii medici mai pot cere și un examen psihologic.

Acest contract prenupțial se eliberează de la medicul de familie după care trebuie să mergeți la un laborator pentru a face analizele. Cu rezultatele vă întoarceți la medicul de familie pentru a le completa. Totuși, aveți grijă că la medicul de familie poate fi mai scump, fiindcă da, contractul prenupțial se plătește. La medicul soțului de familie costă 100 de lei și la medicul meu 50 de lei, de ce diferență așa de mare habar nu am. Orice medic de familie poate elibera pentru ambii soți contractul prenupțial.

Personal, pentru mine a fost mai avantajos să cer emiterea contractului prenupțial la laboratorul unde am făcut și analize. Există laboratoare care pot elibera, dar în același timp există laboratoare care nu pot elibera, trebuie să vă interesați. Eu, împreună cu soțul am plătit pe analize și pe contractul prenupțial 250 de lei, nimic mai mult.

Dacă mergeam la medicul de familie cu siguranță plăteam mai mult, mai ales că ne dădea trimitere să facem analizele în spital, lucru pe care nu mi l-am dorit. Dacă tot plătesc analizele de ce să nu merg la privat, unde este curat, oamenii sunt politicoși și am și programare, nu pierd ore în șir pe coridor pentru a-mi veni rândul?

Și da, pentru că am luat numele soțului trebuie să îmi schimb buletinul, cardul bancar, pașaportul, pe scurt toate actele.

 

 

 

 

Comentarii Facebook

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply