Diverse

Cartea de vizita, accesoriul care a reinventat prima impresie!

iulie 20, 2018
Carti de vizita

Cartile de vizita sunt un accesoriu atat de des intalnit incat, in multe tari ale lumii, ele sunt oferite fara formalitati sau consecinte anume, servind doar ca o modalitate de a transmite informatiile de contact. In unele tari asiatice, insa, acestea sunt privite ca o extensie a respectivului individ, fiind pastrate cu grija si respect. Privind situatia din prezent, cum oare au ajuns aceste mici bucatele de hartie sa joace un rol atat de important in sfera culturala si de afaceri?

Cartea de vizita in secolul XVII

Numele cartii de vizita este unul perfect intuitiv. Inainte de a fi utilizate ca metoda de transmitere a datelor de contact in lumea afacerilor, ele erau folosite pentru a anunta o vizita. Sub forma unor bilete lasate personalului ce ingrijea casa unui aristocrat european, aceste tablete de introducere contineau informatii despre cine avea sa vina in vizita si cand anume. De asemenea, ele prezentau distinctiile, functiile, titlurile si mesajele persoanei ce urma sa viziteze respectiva resedinta.

In timpul domniei regelui francez Louis al XIV-lea (1643 – 1715), aceste piese derivate din papetarie deja reprezentau adevarate etichete sociale, fiind decorate sau gravate cu ornamente si motive elegante. In secolul XIX, aceste bilete devenisera deja esentiale conduitei corecte a doamnelor si domnilor in societate. Fiecare casa avea o tavita de argint in care erau adunate cartile de vizita si mesajele vizitatorilor, iar obligatiile sociale erau de a intoarce curtoazia printr-o vizita la resedinta respectivelor persoane.

Cartile comerciale – varianta utila a cartilor de vizita

Cartile comerciale au aparut in Londra anilor 1600, moment in care strazile orasului nu erau numerotate dupa un sistem clar si nici industria papetariei nu evoluase catre ziarele de astazi. In acele vremuri respectivele bilete comerciale serveau scopuri publicitare, continand anunturi sau oferte de servicii si indicatii asupra locatiei afacerii respective. Cu timpul, acestea au devenit din ce in ce mai complexe, evoluand catre un aspect placut si design atragator.

Efectul industrializarii asupra cartii de vizita

Odata cu ridicarea clasei de mijloc in timpul Revolutiei Industriale si diminuarii strictetii formalitatilor sociale, a aparut o noua categorie de antreprenori din Europa si Statele Unite cu nevoia de a schimba informatiile de contact. Acest moment a favorizat reinterpretarea acestui produs, cartea de vizita devenind un bilet din hartie alba, groasa, pe care erau gravate clar informatiile importante. Aceste carti de vizita erau inmanate in numar mare in cadrul prezentarilor si expozitiilor din diferite domenii de activitate. In Statele Unite, micile accesorii introductive au cunoscut raspandirea de acum la inceputurile secolului XX.

Perioada moderna

Astazi, cartile de vizita trebuie sa contina numele detinatorului, titulatura acestuia, compania la care lucreaza si informatiile precise de contact (adresa firmei, numere de telefon, adresa de email). In ceea ce priveste designul, insa, vremurile moderne isi pun amprenta asupra acestor mici elemente de prezentare prin dimensiuni, culori, texturi, materiale, logo-uri sau motto-uri ce definesc imaginea firmei respective.

Indiferent de forma de la care au evoluat si schimbarile pe care le-au traversat de-a lungul secolelor, cartile de vizita inca raman fidele scopului pentru care au fost concepute: acela de a face o prima impresie buna. Daca vrei sa oferi carti de vizita de calitate, intra pe OfficeClass.ro si alege-ti din gama variata de produse de papetarie si birotica unul dintre modelele de carton pretaiat care sa usureze confectionarea acestor mici accesorii de prezentare.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply