ceapa

Ce să faci să nu te usture ochii de la ceapă

Ceapa este un ingredient esențial în bucătărie, adăugând savoare și aromă diverselor preparate. Cu toate acestea, tăierea cepei vine la pachet cu o problemă comună: usturimea ochilor și lacrimile care par inevitabile. Dacă te-ai întrebat ce să faci să nu te usture ochii de la ceapă, acest articol îți oferă soluții concrete și eficiente.

De ce te ustură ochii de la ceapă?

Înainte de a discuta soluțiile, este important să înțelegem de ce ceapa provoacă usturime. Atunci când tai o ceapă, celulele acesteia se sparg și eliberează un gaz denumit sin-propanetial-S-oxid. Acest gaz ajunge în contact cu ochii, unde se transformă în acid sulfuric, provocând senzația de arsură și lacrimi.

ceapa rosie

Soluții pentru a evita usturimea ochilor

 1. Folosește un cuțit ascuțit
  • Un cuțit bine ascuțit va tăia ceapa fără a zdrobi celulele, reducând cantitatea de gaz eliberat. Un cuțit tocit poate sfărâma ceapa, eliberând mai mult gaz iritant.
 2. Răcește ceapa înainte de tăiere
  • Pune ceapa în frigider sau în congelator timp de 15-30 de minute înainte de a o tăia. Temperatura scăzută încetinește reacțiile chimice și reduce eliberarea gazului iritant.
 3. Taie ceapa sub apă
  • Tăierea cepei sub apă sau lângă un curent de apă (de exemplu, sub un robinet deschis) ajută la spălarea gazului înainte ca acesta să ajungă la ochi. Acest truc este foarte eficient, deși poate fi puțin incomod.
 4. Folosește ventilație adecvată
  • Asigură-te că ai o ventilație bună în bucătărie. Poți folosi un ventilator sau hota pentru a dispersa gazul de ceapă înainte să ajungă la ochi.
 5. Poartă cchelari de protecție
  • O pereche de ochelari de protecție poate face minuni. Aceștia împiedică gazul să ajungă la ochi și să provoace usturime. Ochelarii de înot sau cei de protecție industrială sunt soluții excelente.
 6. Utilizează oțet sau apă cu lămâie
  • Aplicarea unei soluții de oțet sau apă cu lămâie pe suprafața de tăiere și pe cuțit poate neutraliza enzimele din ceapă care eliberează gazul iritant.
 7. Taie ceapa lângă o lumânare aprinsă
  • Flacăra lumânării poate ajuta la descompunerea gazului emanat de ceapă înainte ca acesta să ajungă la ochi. Acest truc simplu și eficient este folosit de mulți bucătari.
 8. Metoda „Bucătarului Profesionist”
  • Mulți bucătari profesioniști recomandă să respiri pe gură și să scoți limba în timp ce tai ceapa. Acest truc permite ca o parte din gaz să fie absorbit de limbă și să nu ajungă la ochi.

Usturimea ochilor cauzată de tăierea cepei poate fi evitată prin aplicarea unor trucuri simple și eficiente. Folosind un cuțit ascuțit, răcind ceapa, tăind-o sub apă sau în apropierea unei surse de ventilație, poartănd ochelari de protecție sau utilizând metode naturale precum oțetul, poți transforma experiența de tăiere a cepei într-o activitate mai plăcută și fără disconfort.

Vezi și:

 • Ce vitamine are ceapa?

Sursă poze: https://www.freepik.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *