Diverse

Cele mai bune cursuri de inot la bazin Steaua!

februarie 3, 2020
Cursuri inot

Desi nu am scapat inca de iarna, timpul trece repede, iar anotimpul cald isi va face loc imediat ce scapam de luna Februarie. Imi place soarele, plaja si marea, insa ma apasa o problema. Neavand aptitudiea unui inotator, nu m-am putut bucura niciodata de o vacanta facuta la mare. Tot timpul intram in apa pana la brau, iar asta era mereu un subiect de discutie in randul prietenilor mei. 

Am decis ca voi invata sa inot pana in luna iunie, iar anuntul https://www.initiereinot.com/cursuri-inot-bazin-steaua = https://www.initiereinot.com/cursuri-inot-bazin-steauami-a fost de mare ajutor. Dupa ce m-am documentat indeajuns pe internet am sunat la numarul de pe site si am avut placerea sa programez o prima vizita pentru a vedea facilitatea si sa vorbesc cu antrenorul. Desi la cursurile de inot sunt prezenti copii, de cele mai multe ori exista si un curs special pentru adulti care se pliaza pe un program de seara astfel ca, dupa serviciu, sa poti participa fara nicio grija. Primele lectii au fost cele mai grele, deoarece a trebuit sa imi infrunt si fobia de apa, insa cu ajutorul antrenorului, prin rabdare si pasiune pentru acest sport, a reusit sa ma invete bazele inotului, iar de acolo totul a fost usor. Primele lectii au cosntat in controlarea respiratiei in apa, deoarece este prima lectie esentiala pentru a te obisnui cu mediul acvatic. Dupa ce m-am deprins mai bine cum sta treaba cu sincronizarea bratelor si gambelor folosind pluta, am trecut la inotul liber.

Inotul liber este deseori forma cea mai comuna de inot pe care o practica multi, insa cei care doresc sa faca performanta pot incerca si alte stiluri. Avand norocul de a fi studentul antrenorului de la bazinul Steaua, am invatat si alte stiluri de inot precum:

-Stilul Broasca sau Bras;

-Stilul Crawl sau stilul Liber; 

-Inotul pe spate;

-Stilul Fluture.

Dintre toate, cel mai mult mi-a placut stilul Fluture si stilul Bras.

Stilul Fluture este caracterizat prin miscarea picioarelor care se efectueaza astfel incat aminteste de miscarea cozii delfinului, drept pentru care procedeul se mai numeste si delfin. Bataia se efectueaza cu picioarele apropiate, in jos si in sus. Miscarea incepe de la trunchi, fiind transmisa progresiv la solduri si picioare. Pozitia labelor este asemanatoare cu cea de la procedeul crawl. In timpul efectuarii miscarii descendente, genunchii sunt usor indoiti, iar in timpul fazei ascendente, acestia se intind. Pentru accentuarea miscarii in jos, talpile se vor indrepta usor spre inauntru. Miscarea se executa fara pauze, imprimandu-se astfel un impuls continuu de inaintare, lucru ce favorizeaza o viteza mare de deplasare.

De asemenea, bratele vor fi duse sub corp, in faza in care se efectueaza sub apa (faza de tractiune si impingere); drumul aerian se executa simultan si simetric spre inainte, intrarea bratelor in apa facandu-se in fata umerilor. Miscarea bratelor sub apa se accentueaza in finalul fazei de impingere, dupa care urmeaza eliberarea lor printr-o impingere puternica, urmata de aducerea lor inainte, pe deasupra apei. In aceasta faza, bratele vor fi intinse, pentru ca in timpul tractiunii sub apa sa se indoaie, iar la sfarsitul fazei de impingere, sa revina la pozitia intins.

Coordonarea cu respiratia este formata dintr-un ciclu de miscari de brate cu doua miscari de picioare. La doua cicluri de miscari de brate se executa o inspiratie. In faza de impingere se obtine o forta dinamica puternica, care ajuta ridicarea capului, astfel incat gura ajunge la nivelul apei, permitand efectuarea inspiratiei.

Cat despre stilul Bras, miscarea picioarelor porneste din pozitia intins pe apa, picioarele se indoaie progresiv, gambele sunt aduse spre sezut, in timp ce genunchii si calcaiele se departeaza usor, varfurile fiind orientate in afara. Din aceasta pozitie, se efectueaza impingerea. Dupa efectuarea impingerii, picioarele ajung in pozitia intins. In toate fazele miscarii, picioarele raman in intregime sub nivelul apei.

Miscarea bratelor incepe din pozitia intins. Bratele sunt intinse, degetele lipite si palmele orientate in jos. Odata cu inceperea miscarii de tractiune, ele se rasucesc usor in afara, astfel incat ajung in pozitie verticala, cu palma in forma de lopata, pentru a prinde cat mai bine apa. Bratele vor fi duse simetric cca 20cm sub nivelul apei, in afara, si putin inspre inapoi, tractiunea accentuandu-se treptat. Forta maxima in timpul unui ciclu de miscari se atinge inainte ca bratele sa ajunga in acelasi plan cu umerii. Din aceasta faza, palmele, printr-o ultima impingere, sunt orientate spre inauntru. Concomitent, coatele se indoaie si bratele sunt duse sub piept. Urmeaza intinderea bratelor inainte. La intinderea bratelor, umerii se duc putin in jos, micsorandu-se astfel rezistenta opusa de apa la inaintare.

Coordonarea cu respiratia este efectuata la un ciclu de miscari (brate si picioare) se efectueaza si o respiratie. Odata cu ducerea bratelor spre interior, se produce o relaxare a musculaturii trunchiului si ridicarea lui. In aceasta faza, capul se ridica usor la nivelul apei, permitand efectuarea inspiratiei.

Inotul este un sport frumos si benefic. Pentru mai multe informatii, initiereinot.com sta la dispozitia tuturor!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply