Vrei să vinzi mai mult! Cu siguranță este una dintre problemele tale stringente. Dar a vinde mai mult nu înseamnă întotdeauna să ai o afacere profitabilă și, cu siguranță, obiectivul afacerii tale este îmbunătățirea rentabilității. Astăzi îți vom împărtăși două puncte de vedere despre cum îți poți îmbunătăți profitul: pe de o parte analizarea numerelor, iar pe de altă parte schimbarea strategiei. Unul nu îl exclude pe celălalt. Mai mult, important este să combini diferite puncte de vedere și acțiuni pentru a îmbunătăți rentabilitatea magazinului tău. Acest lucru necesită de multe ori privirea afacerii tale din diferite unghiuri: poți cere ajutorul unui consultant extern sau poți folosi o strategie inovatoare.
Nu este ușor. Întotdeauna va exista cineva care să spună „lucrurile s-au făcut mereu așa”. Majoritatea comercianților independenți ca tine se concentrează de obicei pe cifre când iau decizii, lăsând la o parte alte analize care au mai mult de-a face cu clienții și nevoile lor, traficul în magazin, satisfacția echipei sau tendințele pieței Este normal, zi de zi te confrunți cu fel de fel de probleme.
Să presupunem că ai un magazin de retail. Este posibil să ai multe cunoștințe despre afacerea ta, datorită experienței tale. În plus, controlezi perfect cifrele: costurile, marjele, vânzările… Vine alături de tine și fiica ta. Aceasta are multe idei noi, propune noi modalități de vânzare sau produse noi care ar trebui să fie în magazin. Niciunul dintre voi nu greșește: este necesar să lucrați împreună, fără a vă pune piedici unul altuia, trebuie doar ca fiecare contribuție privind îmbunătățirea afacerii să fie studiată din ambele puncte de vedere.
Să vorbim despre cifre pentru a îmbunătăți profitul
În primul rând tu vei examina rentabilitatea din punct de vedere contabil sau financiar. Primul pas este să analizezi cifrele: obiectivul tău este să vinzi mai mult (cu aceleași resurse sau similare), să reduci costurile sau să crești marja. Nu uita că în sectorul de vânzare cu amănuntul, rentabilitatea are de-a face foarte mult cu rotația: cu cât rotația este mai mare, cu atât sunt mai multe beneficii. Prin urmare, ești de părere că:
Trebuie să îmbunătățești gestionarea cheltuielilor în magazinul tău. De la aprovizionări la salarii, trecând la chiria spațiului. Vei încerca să menții cheltuielile, reducând unele costuri atunci când crezi că poți renunța la anumite resurse. Reducerea poate fi o opțiune bună, dar fă-o întotdeauna ținând cont de repercusiunile pe care le poate avea pentru clientul tău.
Trebuie să crești vânzările. Pare grozav, dar cum faci asta? Vei ține cont și de vânzările pe metru pătrat sau metrul liniar, prețul mediu de vânzare sau unitățile pe produs. De asemenea, vei analiza fiecare categorie a sortimentului în căutarea celor mai mult sau mai puțin profitabile produse. Pentru a vinde mai mult, va fi necesar să te gândești dacă dorești să atragi clienți noi sau să determini clienții existenți să cumpere mai mult. În orice caz, trebuie să te gândești la investiții în marketing.
Trebuie să crești marjele. De asemenea, când vine vorba de marjă, avem două opțiuni: cumperi la un preț mai bun sau crești prețurile de vânzare. Dar știi că este dificil să crești prețurile: este prea mare concurență în sectorul său. Așa că vei încerca să negociezi cu furnizorii, să găsești alții noi sau să închei parteneriate cu alți comercianți pentru a cumpăra mai ieftin.
Punctul de vedere tău de vedere coincide și cu cel consilierului contabil al firmei. Dar nu este singurul punct de vedere valabil și, în majoritatea magazinelor, poate fi insuficient. Să vedem ce ar putea crede fiica ta despre toate acestea.
Și dacă facem schimbări în modelul de afaceri?
Acum, fiica se gândește cum să îmbunătățească profitul afacerii de familie. Și, din punctul său de vedere, începe să coreleze creșterea vânzărilor cu îmbunătățirea experienței clienților sau creșterea marjei cu reformularea propunerii de valoare. Un alt punct de vedere foarte valabil, nu?
Fiica ta poate propune următoarele schimbări în modelul de afaceri pentru a ajuta la îmbunătățirea profitabilității magazinului vostru:
Trebuie investit în cunoașterea clienților. Sufletul fiecărui model de afaceri este propunerea de valoare, așa că fiica ta este de părere că trebuie să fie foarte atentă la cum sunt clienții, cum cumpără sau la ce au nevoie, pentru că totul se schimbă foarte repede. Pentru asta, consideră că este esențial să existe o bază de date pentru clienți, care să-i permită să analizeze comportamentul său de cumpărare. În plus, ea consideră că este necesar să monitorizeze ceea ce fac persoanele care intră în magazinul lor. Este convinsă că brandul este acum mai important ca niciodată, așa că își face un plan pentru îmbunătățirea imaginii magazinului.
Trebuie reformulată propunerea de valoare. Fiica se gândește, de asemenea, la diferite moduri în care afacerea ar putea aduce mai multă valoare clienților. Trebuie explorate noile tendințe ale consumatorilor, cum ar fi economia circulară, personalizarea sau procesele de cumpărare omnicanal. În plus, este conștientă de faptul că magazinele „fizice” ar trebui să se concentreze pe oferirea de experiențe de cumpărături unice, și de aceea dorește să lanseze servicii suplimentare în magazin pe care știe că clienții le vor aprecia. Și pentru toate aceste modificări planificate, acestea se vor baza pe acele date pe care le primiți de la clienți.
De asemenea, aceasta propune reamenajarea magazinului prin schimbarea rafturilor uzate și înlocuirea lor cu rafturi metalice pentru magazin a căror structura metalică este vopsită în câmp electrostatic. Astfel de rafturi le poți achiziționa luând legătura cu cei de la Rafturi Metalice de la A la Z, care pun la dispoziția clienților o gamă variată de rafturi pe care pot fi expuse produse astfel încât să captați atenția clienților. Dintre aceste rafturi fac parte gondolele, rafturile de perete, rafturile de legume fructe, printre altele. Așadar, ia legătura cu cei care îți pot oferi cele mai bune sfaturi cu privire la cum poți îmbunătăți profitul magazinului tău.
No Comments