Pentru Casă

Cum sa-ti amenajezi casa cu mobila de bun gust

mai 2, 2022

Amenajarea casei poate fi o provocare pentru foarte multa lume. Nu vorbim aici in mod obligatoriu despre cheltuielile necesare achizitionarii unui mobilier de calitate ci mai degraba despre necesitatea unui sistem de amenajare ce trebuie aplicat in astfel de situatii.

Cei mai multi clienti fac cumparaturi din impuls. Le place ceva, il cumpara crezand ca in mod sigur va arata bine si in casa lor. Astfel, locuinta devine un loc in care mobilierul nu mai este intr-o armonie deplina cu restul ambientului.

Chiar daca mobila respectiva nu arata bine intr-un anumit spatiu, acest lucru nu inseamna ca nu-si va gasi locul potrivit in alte locatii. Doar contextul in care a fost asezata, e unul mai putin fericit. Din acest motiv, sustinem ca pentru o amenajare cu bun gust e nevoie ca intreg mobilierul sa fie intr-o armonie deplina cu spatiul si celelalte obiecte decorative ce-l compun.

Elementele importante de care trebuie sa tii cont in amenajarea casei tale sunt:

 • Utilitatea pieselor de mobilier din camera
 • Armonia dintre piesele de mobilier
 • Cromatica pieselor de mobilier si a altor obiecte din camera
 • Spatiul in amenajari interioare

Utilitatea pieselor de mobilier

Probabil cel mai important aspect al unei piese de mobilier este utilitatea. Chiar daca un obiect din casa nu are o functionalitate importanta, totusi poate avea o caracteristica pur decorativa. In amenajari interioare se pune mare accent atat pe functionalitate cat si pe estetica.

Atunci cand alegem mobilierul unei case, pentru ca avem de-a face cu obiecte de dimensiuni considerabile, trebuie sa tinem seama in mod deosebit de utilitatea acestora. E indicat sa stim exact la ce vom folosi spatiile casei pentru a putea alege mobilierul in cunostinta de cauza.

De exemplu, pentru un living modern in care ne petrecem timpul liber, o canapea cu doua fotolii si o masuta de cafea ar putea fi alegeri inspirate. Din start, mobilierul bine ales pentru camera de zi ne va asigura starea de spirit necesara petrecerii timpului liber la o discutie in familie, langa o cafea aromata.

Combinarea mobilierului intr-un mod armonios

Daca doresti sa ai o casa moderna cu un design armonios, trebuie sa faci un plan de redecorare inainte de a merge la cumparaturi. Trebuie sa stii deja forma si culoarea mobilei pe care vrei s-o cumperi.

Amenajarea mobilierului dintr-o camera trebuie sa fie o combinatie armonioasa ca si design, stil si culoare. Daca alegi seturi canapele si fotolii pentru amenajarea camerei tale, atunci acestea vor fi in armonie perfecta.

Nu vor exista diferente de forma si design intre piesele de mobilier, diferente care sa rupa armonia. Va fi un design unitar, un stil care va domina spatiul din punct de vedere estetic.

Cromatica pieselor de mobilier

Un alt motiv pentru care recomandam sa cumparati mobilier in seturi, este tapiteria acestora. La cumpararea unui set de mobilier, tapiteria va fi de aceeasi culoare sau cu acelasi ornament. Nu ai mai multe piese de mobilier cu ornamente si culori diferite ci cu o singura nuanta si un singur model de design.

Pentru ochiul uman este mult mai linistitor ca in campul vizual sa aiba o imagine armonioasa din punct de vedere cromatic. Daca o camera va avea un aspect placut si armonios, ne va asigura linistea de care avem nevoie.

Daca insa adunam diverse pete de culoare care nu sunt in armonie, ele ne vor bombarda retina cu prea multe impulsuri iar spatiul va deveni unul neplacut si obositor.

Multi oameni isi aleg canapele si fotolii in culori mai putin stridente, tocmai pentru a le armoniza cu alte obiecte din casa. Aici ne referim la cele puternice din punct de vedere cromatic cum ar fi perdelele sau pernele decorative.

Astfel canapelele in culori neutre vor prinde viata datorita pernelor viu colorate si a altor obiecte mai putin monotone cromatic care imbogatesc spatiul ambiental. Echilibrul si armonia vor domina intreaga zona amenajata.

Spatiul in amenajari interioare

Decorarea spatiului este o necesitate estetica/vizuala si ergonomica in orice amenajare interioara. In primul rand trebuie sa privim utilitatea spatiului respectiv.

Ergonomia spune ca pentru a desfasura o anumita activitate, ai nevoie de un spatiu minim. In designul interior modern se tine cont de aceasta regula importanta si se creeaza medii bine organizate pentru o utilizare cat mai usoara.

Celelalt aspect il reprezinta necesitatea estetica/vizuala a ochiului uman de a se odihni pe suprafete nu foarte aglomerate, atat formal cat si cromatic. In amenajari interioare acestea sunt definite prin goluri si plinuri, obiecte si portiuni cu lipsa de obiecte din spatiul aferent.

Aceasta tendinta o putem observa in designul interior de tip minimalist unde simplitatea si forma pura a obiectelor este scoasa in evidenta de spatiul liber care le inconjoara.

Amenajarea casei trebuie sa tina cont de spatiului aferent, de marimea si numarul pieselor de mobilier prezente in camera respectiva pentru ca aceasta sa fie in deplina armonie.

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Mihaela mai 3, 2022 at 5:34 am

  Da, pare simplu, dar ai nevoie de imaginatie si bun gust sau macar inspiratie de pe retelele sociale, reviste, siteuri ca sa-ti amenajezi casa asa cum iti doresti.

 • Reply Ana mai 3, 2022 at 5:47 am

  Ai dreptate cu tot ce ai spus in articol, si nu este un lucru asa de usor sa amenajezi o casa.

 • Reply Ioana S. Pavel mai 3, 2022 at 8:22 am

  Noi, dacă ar fi să ne reamenajpm locuința, cu siguranță am face-o în stil art-deco de data aceasta. 🙂 Ne reprezintă și ne place mult.

 • Reply Marin Mirela mai 3, 2022 at 1:23 pm

  Sunt mare admiratoare ale mobilierului de bun gust, armonios și bine ales, astfel încât să se potrivească întregului decor.
  Tocmai am nevoie de o canapea care să o înlocuiască pe cea veche.
  Mulțumesc pentru recomandare!

 • Reply Bratu Gabriela mai 3, 2022 at 6:10 pm

  personal, prefer stilul minimalist, cu cat mai putin, cu atat mai bine!

 • Reply Simona mai 3, 2022 at 7:32 pm

  Mobilierul masiv si cu un design deosebit va fi mereu apreciat… Imi place mult ce aspect capata o incapere cand mobilierul e ales cu gust.

 • Reply Lucia Mihaela Curea mai 3, 2022 at 7:50 pm

  E important sa ne documentam despre amenajarea casei pentru ca la final totul sa fie cum ne dorim.

 • Reply Rokolla mai 4, 2022 at 8:06 pm

  Si eu mi-as dori o mobila noua si cred ca daca ar fi acum sa fac o schimbare as alege ceva minimalist

 • Leave a Reply