Beneficii puzzle adulți
Când ne gândim la puzzle-uri, de obicei ne gândim la un hobby, o modalitate de a petrece timpul liber și de a ne relaxa. Adevărul este că, pe lângă faptul că ne distrează o vreme, au și numeroase beneficii pentru sănătate.
La fel ca și cărțile de citit/colorat sau jocurile de societate, puzzle-urile oferă șansa de a te deconecta de la lumea digitală. Dacă sunteți în căutarea unor jocuri de familie care sunt bune pentru bunăstarea mentală și fizică, iată care sunt beneficiile puzzle-urilor.
9 motive să începi să faci puzzle-uri chiar acum
1. Îți îmbunătățesc starea de spirit
Puzzle-urile cresc producția de dopamină, o substanță chimică care reglează starea de spirit, memoria și concentrarea. Dopamina este eliberată cu fiecare succes pe măsură ce rezolvi puzzle-ul.
2. Te ajută să dormi mai bine
Știm cu toții că prea mult timp în fața ecranelor este dăunător sănătății noastre în mai multe moduri.
Deși este tentant să te relaxezi uitându-te la televizor sau stând pe rețele de socializare, ar trebui să eviți aceste lucruri înainte de culcare. Puzzle-urile sunt o modalitate mult mai bună de a te relaxa, lucru care te face să adormi mai ușor.
3. Ameliorarea stresului și anxietății
Făcând un puzzle, obții aceleași beneficii ca și cum ai medita. Stresul din viața de zi cu zi dispare și este înlocuit de un sentiment de pace și liniște care îți scade tensiunea arterială și ritmul cardiac.
4. Îmbunătățesc capacitatea de rezolvare a problemelor
Puzzle-urile sunt menite să-ți exerseze creierul. Ghicitoriile, căutările de cuvinte și problemele de logică îți pot activa diferite părți ale creierului, ajutându-te să îți îmbunătățești abilitățile de gândire critică și analitică.
5. O atenție sporită la detalii
Când rezolvi un puzzle, mai ales dacă piesele sunt foarte asemănătoare, este crucial să acorzi atenție detaliilor. Trebuie să-ți antrenezi ochii pentru a găsi micile diferențe de culori sau forme care te vor ajuta să completezi imaginea.
6. Îmbunătățesc memoria pe termen scurt
Dacă întâmpini probleme cu amintirea lucrurilor recente, cum ar fi ceea ce ai mâncat ieri la micul dejun, puzzle-urile te pot ajuta să îți consolidezi memoria pe termen scurt. Realizarea unui puzzle întărește conexiunile dintre celulele creierului, îmbunătățește viteza mentală și este o modalitate deosebit de eficientă de a îmbunătăți memoria pe termen scurt.
7. Petreci timp de calitate cu familia ta
Puzzle-urile sunt jocuri de familie de care toată lumea se poate bucura. Dacă începi un puzzle și îl lași pe o masă într-o zonă comună a casei tale, poți inspira adulții și copiii să lucreze la el ori de câte ori au un moment liber.
8. Oferă-ți o pauză
Puzzle-urile nu sunt grozave doar pentru interacțiunile de grup. Ele pot oferi, de asemenea, o activitate liniștită în care te poți angaja singur, ori de câte ori ai nevoie de o pauză din lumea digitală sau de cerințele muncii și familiei.
9. Te ajută să trăiești mai mult și mai bine
Studiile au arătat că oamenii care fac puzzle și cuvinte încrucișate au durate de viață mai lungi, cu șanse mai mici de a dezvolta boala Alzheimer, pierderea memoriei sau demența.
Dacă cauți puzzle adulti 1000 piese, la eMag vei găsi o mulțime de modele, care de care mai frumoase. Spre exemplu, puzzle-ul din articol este de la Trefl, are 1000 de piese și l-am cumpărat de la eMag. Imaginea este una superbă: Primăvara la Paris.
Pe mine mă plictiseau teribil puzzle-urile acum câțiva ani. De când cu pandemia au început să-mi placă, era o bună metodă de a ne umple timpul. :))
Imi place mult sa fac puzzle, ma relaxeaza si ma ajuta sa imi linistesc gandurile.🤗
Ce frumos e acest puzzle! Am si eu cateva puzzle pe care vreau sa le fac. Mai greu e sa gasesc spatiul potrivit unde sa incapa puzzleul 😂😂 Chiar ai parte de multe beneficii atunci cand faci un puzzle…
Eu nu prea am rabdare sa fac puzzle, dar fiicei mele ii place mult.