Diverse Uncategorized

Cum se obtine rapid si usor un certificat medical tip A5?

Eliberat in vederea obtinerii unei autorizatii de libera practica pentru medici si asistenti medicali, certificatul medical A5 este un document tipizat, necesar pentru practicarea legala a meseriei alese.

Printre alte profesii pentru care este necesar un certificat medical tip A5 se numara si cele care se inscriu la categoria “meserii liberale”, precum cea de avocat, economist, psiholog, asistent social, arhitect si multe altele. Aceasta categorie este controlata de legi speciale, diferite de cele pentru Persoanele Fizice Autorizate care, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului.

Ce examinari medicale sunt necesare pentru eliberarea unui certificat medical tip A5?

Ca sa obtii acest document tipizat, este necesar sa sustii doua examene medicale: unul psihiatric si unul medical – boli interne. La finalul acestora, in functie de rezultatele primite, se va incheia un certificat medical tip A5, la care se adauga si timbrul fiscal. Pe acesta se va specifica daca persoana solicitanta este sau nu “apta din punct de vedere psihic si fizic pentru exercitarea profesiei de medic/asistent medical”.

De unde se obtine rapid un certificat medical tip A5?

In acest document tipizat se va trece diagnosticul complet, acesta atestand starea de sanatate a pacientului. Astfel, se va completa, in functie de caz, cu afectiunea principala, bolile asociate, precum si alte afectiuni. Certificatul medical tip A5 se elibereaza intr-un exemplar, la cerere, de catre medicii din unitatile publice sau private, in a caror evidenta se afla solicitantul. In functie de problema de sanatate a persoanei in cauza, evaluarea medicala se va face de catre un medic specialist.

Daca persoana care a solicitat un certificat medical tip A5 este sanatoasa, pe documentul tipizat se va completa “Clinic sanatos. Apt din punct de vedere fizic si neuro-psihic”.

In cazul in care persoana solicitanta are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta unitatii care face evaluarea medicala, aceasta unitate va elibera un singur certificat medical tip A5. Daca persoana are mai multe diagnostice cu care se afla in evidenta mai multor unitati sanitare, atunci fiecare dintre acestea va elibera cate un certificat A5 pentru afectiunea cu care persoana solicitanta se afla in evidenta.

La final, certificatul medical tip A5 va fi semnat de catre conducatorul unitatii sanitare in care lucreaza medicii specialisti care au facut evaluarea, purtand antetul si stampila rotunda a unitatii sanitare emitente.

Care sunt persoanele pentru care este obligatoriu certificatul medical tip A5?

Personalul medical cu pregatire superioara de scurta durata, postliceala si medie precum si cei care practica profesiunea in unitati publice sau private, au obligatia de a poseda autorizatia de libera practica medicala, cu avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania si de a se inscrie in Registrul unic al asistentilor medicali.

Cat timp este valabil acest certificat medical?

Valabilitatea unui certificat medical tip A5 este de 3 luni.

Ce acte sunt necesare pentru emiterea unei autorizatii de libera practica medicala?

Aceasta autorizatie este eliberata de catre Ministerul Sanatatii si Familiei prin directiile de sanatate publica. Pentru aceasta vei avea nevoie de urmatoarele documente:

– Cerere tip;

– Certificat medical tip A5;

– Diploma de absolvire a unei institutii de invatamant de specialitate, acreditata in conditiile de lege;

– Avizul Ordinului Asistentilor Medicali din Romania.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply