Accesorii

De ce diamantele sunt atât de valoroase?

ianuarie 6, 2021
De ce diamantele sunt atât de valoroase?

De ce sunt diamantele atât de scumpe? De ce sunt considerate atât de valoroase de către femei dar și de bărbați?

Iată câteva mituri despre diamante și evoluția lor de-a lungul timpului:

  1. Diamantele sunt atât de scumpe pentru că sunt rare

Diamantele nu sunt în mod particular rare. De fapt, în comparație cu alte pietre prețioase, ele se găsesc în cantitatea cea mai mare.

În general, prețul per carată (ce reprezintă  greutatea unei pietre prețioase) se bazează pe raritatea sa: cu cât este mai rară, cu atât este mai scumpă. Astfel, rubinele, smaraldele și safirele sunt mult mai rare decât diamantele și, deci, mai scumpe. Astfel că, femeile (și nu numai) adoră bijuteriile cu diamante.

  1. Cu cât diamantul este mai mare, cu atât costă mai mult.

Deși acest mit nu este în totalitate greșit, nu este nici în totalitate corect. Mărimea sau greutatea în carate a unui diamant este doar unul dintre factorii ce determină valoarea diamantului.

Cunoscute drept Cei 4 C – culoare, claritate, tăiere (cut în engleză) și carate – aceste trăsături determină împreună prețul unui diamant. Nicio caracteristică nu este mai importantă decât celelalte, ci împreună contribuie și influențează prețul final de vânzare.

De exemplu, poți să ai un diamant de 10 carate, care datorită clarității scăzute, să nu existe garanția că acest diamant mare valorează mai mult decât un diamant mai mic însă de o claritate perfectă.

  1. Rezerva mondială de diamante este în scădere, de aceea prețul diamantelor este în creștere

Este adevărat că diamantele în culori extravagante (cum sunt cele galbene sau roz) sunt în cantitate limitată. Unii experți estimează că diamantele colorate vor fi epuizate într-un deceniu, de aceea merită să investești acum în bijuterii cu diamante colorate.

Cu toate acestea, aprovizionarea cu diamante albe nu este cu adevărat expusă riscului. Din punct de vedere istoric, diamantele erau foarte greu de găsit. Însă, din ce în ce mai multe mine s-au deschis pentru a aduce la suprafață o ofertă globală mai mare de diamante.

În plus, diamantele create de om au crescut în popularitate. Se disting foarte greu de diamantele extrase în mod tradițional și sunt fabricate în laborator în condiții mai puțin costisitoare, fiind considerate o alternativă ecologică la minerit.

Așadar, de ce diamantele sunt atât de valoroase? Este simplu: cererea pieței.

Timp de secole, diamantele au fost un semn de putere, bogăție și statut. Piatra a fost o descoperire rară și, prin urmare, a meritat mai mulți bani.

Cu toate acestea, în anii 1800, o veritabilă comoară de diamante a fost dezgropată în Kimberly, Africa de Sud. Această nouă mină a avut potențialul de a inunda piața cu diamante și de a reduce costul acestei pietre prețioase. Pentru a împiedica prea multe diamante să intre pe piață, compania De Beers a intervenit rapid, a cumpărat mina și a menținut un control strict asupra ofertei globale de diamante. De Beers a lansat de atunci pe piață, în fiecare an, suficiente diamante pentru a satisface cererea anuală însă nu prea multe pentru a le scădea prețul. Acest lucru a creat iluzia că diamantele erau extrem de rare. La rândul său, oferta aparent limitată a crescut costul diamantelor.

De-a lungul secolului al XIX-lea, De Beers a menținut efectiv monopolul asupra minelor globale de diamante: cartelul stoca diamantele, limita oferta și creștea cererea și prețurile finale de vânzare.

De Beers a început, de asemenea, o campanie de marketing agresivă pentru promovarea inelelor de logodnă cu diamante. Marca a eliminat tradiția îndelungată a inelului de logodnă cu rubin sau safir și a înlocuit-o cu o cerere copleșitoare de inele cu diamante. Această cerere în creștere, combinată cu furnizarea limitată de diamante controlată de De Beers, a crescut costul total al diamantelor.

Cu toate acestea, trebuie să ținem cont de faptul că diamantul au fost considerat mult timp o piatră valoroasă. Grecii antici venerau piatra indestructibilă și credeau că are puteri mistice. Timp de secole, diamantele au fost purtate de regalități și nobili ca simbol al statusului. Iar moda inelelor de logodnă cu diamante datează chiar din 1477 când arhiducele austriac Maximilian i-a oferit Mariei de Burgundia un inel de logodnă cu diamante.

Așadar, fervoarea de astăzi pentru diamante nu este un fenomen nou. Diamantele sunt incontestabil de o strălucitoare aparte, fascinante și demne de admirație.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply