Lifestyle

De ce ne place un anumit fel de mâncare?

februarie 3, 2021

Nu este un secret faptul că preferințele culinare nu sunt aceleași pentru femei și bărbați. Psihologul Elizabeth Phillips, vicepreședinte și decan al Universității din Arizona, explică de ce preferăm un anumit fel de mâncare în detrimentul altora.

În primul rând, Phillips menționează că există o predispoziție genetică pentru arome. Vom prefera arome dulci decât cele amare, deoarece acestea sunt asociate în mod natural cu alimente bogate în nutrienți. În același mod, gusturile amare ar putea indica faptul că mâncarea poate fi stricată sau otrăvitoare. Pe de altă parte, suntem predispuși să preferăm alimentele bogate în calorii, deoarece acestea vor furniza mai multă energie, ceea ce favorizează șansele de supraviețuire în condiții austere. De asemenea, deși cauzele nu sunt pe deplin clare, s-a observat că bărbații arată o preferință pentru carne, în timp ce femeile sunt mai avide să mănânce alimente dulci. Factorii culturali și de mediu pot influența aceste diferențe.

Cu toate acestea, dincolo de gen și gene, obiceiurile par a fi elementul determinant atunci când vine vorba de gusturi. Dacă un făt este expus la alimente diferite în timpul sarcinii, le va mânca cu plăcere odată ce se naște. Deoarece dieta mamei trece direct la făt prin cordonul ombilical și prin lichidul amniotic, expunerea crescută va sensibiliza copilul la diferite arome. Odată născut, bebelușul are de experimentat primii doi ani de viață. În acest moment, toată mâncarea va fi cu siguranță pe plac. Mai târziu, copilul devine mai reticent față de noile arome.

Ce se întâmplă în cazul adulților? Obiceiurile continuă să joace rolul principal. Dacă nu ne place un aliment, este pentru că nu suntem obișnuiți cu el. Un studiu realizat de Universitatea din Illinois a arătat că gustul se dobândește după 10 până la 15 expuneri la substanța în cauză. În caz de modificări drastice ale dietei, adaptarea poate dura între două și patru luni.

Cu totul altfel este când un aliment ne-a afectat negativ cu o anumită ocazie, deoarece corpul va genera o aversiune naturală împotriva acestuia ca metodă de apărare, o afecțiune care va fi greu de înlăturat, indiferent de câte expuneri există. O recomandare pentru aceste cazuri este să amestecăm alimentele cu alte alimente care ne plac, astfel încât să modificăm treptat asocierea negativă și, cu timpul, să o transformăm într-una pozitivă.

Așadar, obiceiurile continuă să joace rolul principal. Prin urmare, acestea se pot schimba și poți experimenta noi gusturi, indiferent că este mâncare preparată în casă sau ai ales să comanzi mâncare online.

Sursa: National Institute of Health

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply