Sănătate

Deficitul de Vitamina B12

aprilie 22, 2021
Vitamina B12

Vitamina B12, cunoscută şi sub denumirea de cobalamină, este esenţială pentru buna funcţionare a organismului. Deşi corpul nu poate produce Vitamina B12, aceasta se regăseşte în mod natural în anumite alimente de origine animală, fiind disponibilă şi sub formă de supliment alimentar.

Rolul Vitaminei B12

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă care se regăseşte în mod natural în unele alimente, în timp ce unele produse pot fi fortificate cu forma sintetică a acestei vitamine.

Există mai multe forme de Vitamina B12 şi toate acestea conţin un mineral numit cobalt, motiv pentru care termenul general al compuşilor din categoria Vitaminei B12 este cobalamina. Principalele forme de vitamina B12 sunt cianocobalamina, hidroxocobalamina sau metilcobalamina.

Vitamina B12 are mai multe roluri în organism. Aceasta susţine funcţionarea normală a sistemului nervos, oferă suport în menţinerea funcţiei cognitive şi contribuie la formarea celulelor roşii din sânge, dar şi a procesului de diviziune celulară. De asemenea, Vitamina B12 susţine funcţionarea normală a sistemului imunitar, reduce oboseala şi extenuarea.

Vitamina B12 contribuie la reducerea nivelului de homocisteină, un aminoacid, care în cantităţi ridicate a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a demenţei, precum şi a bolii Alzheimer.

Cum se manifestă deficitul de Vitamina B12

Deficitul de Vitamina B12 nu are simptome specifice de manifestare, din această cauză fiind recomandat să se păstreze atenţia către frecvenţa şi intensitatea simptomelor.

Oboseală – Acest simptom este specific pentru mai multe afecțiuni, inclusiv pentru deficitul de vitamina B12. De cele mai multe ori, stările de oboseală sunt continue și nu poți găsi o explicație pentru apariția acestora. Atunci când te simți obosit și fără vlagă, testul pentru determinarea nivelului de vitamina B12 poate fi o soluție.

Constipație – Un deficit de vitamina B12 poate fi anunțat și prin instalarea constipației. Acest simptom îți poate ridica semne de întrebare, mai ales dacă nu ai probleme cu tranzitul intestinal, în general.

Pierderea poftei de mâncare – Persoanele care nu au suficient de multă vitamina B12 în organism pot suferi și de pierderea poftei de mâncare, precum și de scăderea în greutate. De altfel, acestea sunt simptome caracteristice unor afecțiuni minore.

Amorțeală și furnicături în membre –  Aceste două simptome sunt mai rar întâlnite și pot fi suficient de relevante pentru a anunța un deficit de vitamina B12.  De aceea este recomandat ca atunci când apar, să te adresezi medicului de specialitate, pentru o eventuală diagnosticare.

Deficitul de vitamina B12 poate deveni periculos și duce la complicații precum: anemie și leziuni ale nervilor. Sunt cazuri în care deficitul de vitamina B12 poate afecta memoria si funcția cognitivă.

Deficitul de Vitamina B12 poate fi prevenit!

În cazul în care te afli printre persoanele din categoriile aflate la risc de a dezvolta deficit de Vitamina B12, poţi lua câteva măsuri de protecţie.

Poţi lua suplimente alimentare, la recomandarea medicului specialist sau poţi consuma multe cereale la micul dejun şi produse de soia fortificate cu B12.

De asemenea, dacă ai efectuat o intervenţie chirurgicală la nivelul stomacului pentru reducerea greutăţii sau ai anemie pernicioasă boală celiacă sau boala Crohn, este posibil să îţi fie recomandate injecţii cu vitamina B12.

Esteto.ro are o categorie dedicată vitaminelor şi mineralelor. Poate unul dintre produsele din acea categorie îţi sunt potrivite.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Mihuț aprilie 23, 2021 at 5:24 am

  Daaa, clar, eu am nevoie de ceva vitamina B12.

 • Reply Irina aprilie 23, 2021 at 4:05 pm

  Și eu am nevoie de Vitamina B12.

 • Reply Marin Mirela aprilie 23, 2021 at 5:51 pm

  Extrem de necesară vitamina B12 pentru organism. Am grijă și eu mereu ca alimentația să conțină B12, deoarece am avut cândva probleme în sesnsul lipsei vit. B12.

 • Reply carmen alexa aprilie 23, 2021 at 8:22 pm

  Foarte interesanta abordarea, caci m-a dus cu gandul ca s-ar putea sa am acest deficit de viatmina. Voi cerceta … multumesc!

 • Reply Rokolla aprilie 25, 2021 at 7:47 pm

  Foarte importante informatiile oferite. O mare parte dintre ele nici nu le stiam

 • Leave a Reply