Diverse

Din ce sunt alcatuite rachetele de Revelion si unde sunt cele mai populare?

octombrie 26, 2018

Rachetele de Revelion sunt un tip de materiale pirotehnice create pentru a fi lansate cu rapiditate in aer, acolo unde explodeaza si formeaza mii de stelute sau alte forme care lumineaza cerul. Pentru ca producatorii sa se asigure ca traiectoria acestor articole este una previzibila, ele sunt dotate cu diverse mijloace de stabilizare. De departe cel mai cunoscut dintre acestea este batul lung cu care sunt prevazute si care, pe langa mentinerea directiei in timpul zborului, are si rolul de a facilita lansarea. Astfel, batul poate fi introdus in pamant sau intr-o ladita cu nisip, inaintea aprinderii fitilului.

Primele rachete de Revelion au aparut la inceputul secolului al XX-lea, in Japonia, China si Macao, avand in jur de 5 centimetri lungime si 9 milimetri in diametru. In prezent, majoritatea acestor articole pirotehnice sunt ieftine si se vand la pachet, insa exista si unele modele de dimensiuni mai mari, care sunt comercializate individual si au preturi mai mari.

In componenta unei rachete Revelion intra urmatoarele trei parti:

motorul. Aceasta este componenta care adaposeste combustibilul, mai exact praful de pusca sau alte substante similare. Combustibilul este de obicei imbogatit cu aditivi care determina culoarea exploziei de pe cer. In plus, exista si rachete de Revelion care suiera, acesta fiind de asemenea rezultatul unor substante adaugate in „motor”.

varful. Varful are in primul rand un rol aerodinamic, datorita formei sale de con. Totodata, acesta poate adaposti o incarcatura de confetti sau o parasuta (exista rachete de Revelion care, pentru amuzamentul publicului si un plus de spectacol, sunt dotate cu parasute).

batul, despre care am vorbit mai sus si ale carui dimensiuni (lungime si greutate) sunt stabilite in functie de dimensiunile rachetei.

Una dintre preconceptiile legate de rachetele de Revelion este ideea ca acestea ar fi strict apanajul profesionistilor in pirotehnie. Chiar daca aceste materiale pirotehnice nu sunt la fel de populare precum petardele sau artificiile, ele se gasesc in orice magazin autorizat.

Rachetele de Revelion in jurul lumii

Aceste materiale pirotehnice sunt foarte populare in special in India, unde sunt folosite cu precadere de Diwali. De altfel, in preajma acestei sarbatori hinduse, se vand milioane de astfel de rachete. In Filipine, ele se numesc „kwitis” si sunt proiectate sa se inalte 12 pana la 15 metri inainte de a exploda.

In Thailanda, ele sunt produse manual, in special in regiunea Isan si sunt vandute in preajma Festivalului Rachetelor. In cazuri exceptionale, dimensiunile lor pot atinge valori incredibile: pana la 20 de metri lungime si 500 de kilograme de praf de pusca.

In Romania, la fel ca in Ungaria, Cehia si Slovacia, magazinul autorizat de materiale pirotehnice Ekopiro iti pune la dispozitie numeroase tipuri de rachete de Revelion: fluieratoare, ploaia cu foc, cu parasuta, mix rachete, rachete T2, set pirotehnic, colet de familie etc. Acestea provin de la branduri renumite in domeniu: Fly Condor, Tomahawk, Happy, Dum Bum, Cold War, Devil, Troll, Impuls, Happy New Year, Bazooka, Fly Hawk, Fly Eagle, Fly Owl, Turbo, Contrast, X-ultra, Aplauz.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply