Sănătate

eTELEDOC, aliat de nădejde pentru sănătatea întregii familii. Care sunt beneficiile telemedicinei pentru români

septembrie 26, 2023

Când vine vorba despre sistemul de sănătate, principalele nemulțumiri ale românilor sunt reprezentate de timpul lung de așteptare și de lipsa specialiștilor. Știați însă că puteți beneficia de consultații medicale instant, de oriunde vă aflați pentru orice problemă cu care vă confruntați? Medicii eTELEDOC, prima platformă de telemedicină în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România, vă stau la dispoziție, indiferent de oră sau de zi, 24/7! Acestor avantaje li se adaugă profesionalismul medicilor înscriși în platformă, care activează în camerele de gardă ale marilor spitale din țară, având experiență vastă în medicina de urgență, precum și în cabinete de medicină de familie profesioniste. Detalii despre platforma eTELEDOC și beneficiile pe care le aduce pentru fiecare român când vine vorba despre propria sănătate sau a celor din jur ne-a oferit, în interviul de mai jos, dr. Steliana Maria Dolana, medic specialist Medicină de Familie. 

Care sunt avantajele platformei eTELEDOC?

În primul rând, prin intermediul videoconsultațiilor, pacienții economisesc timp. Am avut un caz cu febră foarte ridicată. Pacientul a spus că și-ar dori foarte mult să-l ajut să nu mai fie nevoit să meargă la camera de gardă, pentru că îi era greu să conducă, ceea ce este un atu, pentru că putem ajuta pacienții acasă. De cele mai multe ori, timpul este foarte prețios. Sunt multiple situațiile în care platforma eTELEDOC poate ajuta pacienții fără a pierde timp – fie că vorbim despre pacienți singuri acasă, ori imobilizați, ori se află într-un loc care nu le permite să meargă la un spital. Cu eTELEDOC avem o consultație medicală din fața ecranului!

În plus, noi, medicii, avem posibilitatea să sunăm la 112, în timpul conversației, pentru situațiile ce necesită consult fizic și ambulanță, și putem transmite geolocația pacientului, pentru că ne permite platforma. Practic, știm exact unde se află abonatul în timp real. Este un lucru major, pentru că se câștigă foarte mult timp. În primul rând, pentru că un medic apelează serviciul de ambulanță și, datorită faptului că avem documentele la dispoziție în cont și știm ce simptomatologie are pacientul, putem oferi toate informațiile necesare. S-ar pierde timp important în cazul în care, după discuția cu noi, pacientul ar fi nevoit să apeleze singur 112 și să explice din nou simptomatologia. Este un timp foarte prețios pentru pacientul care necesită ambulanță și un consult de urgență.

Care sunt cele mai dese situații pentru care este apelat eTELEDOC?

Cele mai frecvente situații medicale cu care m-am confruntat au fost febrele mari, care nu se pot ține sub control, mai ales la copii. Am avut de exemplu un caz de tuse persistentă post-infecție COVID, care era destul de sâcâitoare, iar pacientul mersese  deja la doi medici. Începuse deja să-și pună anumite întrebări, dar am concluzionat diagnosticul având deja radiografia și alte documente medicale încărcate în contul său de abonat (antecedentele personale, patologice, ce boli are, ce operații a suferit, ce tratament a urmat și sub ce tratament se află acum, scrisori medicale, analize), care m-au ajutat foarte mult să stabilesc un diagnostic, alături de conversația verbală și videocallul cu pacientul.
Alte patologii pe care le-am întâlnit au fost vărsăturile, în condițiile în care mama mersese cu copilul la urgență și făcuse perfuzie. Nu dorea să se mai întoarcă, pentru că timpii de așteptare erau foarte mari, și a apelat eTELEDOC, noi având posibilitatea să ne ajutăm pacienții imediat ce au nevoie.

De ce este bine să avem un abonament eTELEDOC?

Abonamentele eTELEDOC sunt utile în special familiilor, cu atât mai mult cu cât sunt prezenți și copii. Un abonament familial este cu atât mai important cu cât ne planificăm o deplasare în afara țării. Așa cum știm, obținerea unei programări durează și în străinătate enorm de mult. Cu eTELEDOC, din orice colț al lumii unde există internet, pacienții pot să ia legătura cu noi și noi putem să-i ajutăm în doar 21 de secunde!

Îmi amintesc că acum câteva luni m-a sunat un domn pe care-l mușcase un câine, pacientul fiind la mare. Domnul era speriat și nu știa ce să facă. Își achiziționase un abonament eTELEDOC cu doar două zile înainte de acest eveniment, care reprezenta o problemă acută și, în același timp, o urgență. I-am oferit informațiile cu privire la modul corect de curățare a plăgii, l-am sfătuit să meargă la prima farmacie și să-și cumpere dezinfectant, compresii sterile, să se dezinfecteze și să se panseze până când ajunge la un spital pentru a începe schema de tratament cu antirabic, în condițiile în care se afla într-o zonă izolată și nu erau cabinete medicale sau spitale în proximitate.

În sezonul estival, ca urmare a riscurilor la care putem fi expuși cu toții la mare, de exemplu, un abonament eTELEDOC este extrem de util, pentru a salva viața unor persoane aflate în pericol de către cei din jur, prin indicațiile noastre. Prin videocall, noi putem să arătăm și putem să explicăm manevrele prin care poate fi salvată persoana respectivă. Este foarte important că vedem unde se află și ce este în jurul pacientului și să ne dăm seama dacă, în timp ce îl ajutăm, este necesar să chemăm ambulanța, care deja pleacă spre locația acestuia, și atunci câștigăm foarte mult timp prețios.

La mare sunt frecvente și toxiinfecțiile alimentare, arsurile solare, diareea. În astfel de situații, le putem recomanda abonaților ce medicamente să ia, în primă fază, dintre cele aflate chiar în trusa lor de voiaj, câștigând timp prețios până ajung la farmacie, de exemplu.

La mare sunt frecvente și toxiinfecțiile alimentare, arsurile solare, diareea. În astfel de situații, le putem recomanda abonaților ce medicamente să ia, în primă fază, dintre cele aflate chiar în trusa lor de voiaj, câștigând timp prețios până ajung la farmacie, de exemplu. Un caz care m-a impresionat a fost cel al unei mămici care avea un bebeluș cu o colică abdominală. Mama a apelat, într-o noapte, platforma eTELEDOC foarte speriată, căci nu știa ce are bebelușul și îi era foarte greu să plece la urgență, pentru că mai avea o fetiță de 3 ani, iar soțul nu era acasă. Nu avea practic posibilitatea de a merge la spital. A avut posibilitatea însă să sune la o firmă care face cumpărături, inclusiv de medicamente, și – în baza rețetei pe care i-am trimis-o, a putut intra în posesia tratamentului.

Medicii eTELEDOC pot fi apelați și pentru a stopa sângerarea unei plăgi, de exemplu, până când pacientul ajunge la cel mai apropiat centru medical, în cazul în care vorbim despre o tăietură cu pierdere de sânge majoră. În caz de hipertensiune, iarăși, medicii eTELEDOC pot fi de un real ajutor, pentru că o hipertensiune poate complica situația foarte mult, poate chiar duce la decesul pacientului, și atunci noi venim în ajutorul lui, încercând în primul rând să-l liniștim.

Pacienții care se știu cu patologie hipertensivă, cardiacă, se impacientează când văd că tensiunea e mare și se simt rău. De aceea, în primul rând trebuie să calmăm pacientul pentru a putea lua corect tratamentul recomandat. O altă situație care trebuie menționată în acest context este atacul de panică și orice situație care ne-ar stârni motive de îngrijorare.

eTELEDOC este de un real ajutor și pentru românii plecați în străinătate, ai căror părinți rămân singuri în țară, pentru că le oferă un sentiment de siguranță, știind că părinții lor ne pot contacta la orice oră din zi sau din noapte, pentru că suntem nonstop la datorie. În orice moment în care au nevoie de un consult, de un ajutor, de un sfat medical, noi suntem aici. Și asta este foarte important pentru toată lumea, și pentru părinții rămași în țară singuri, dar și pentru cei care sunt plecați în străinătate și le este foarte greu să ajungă la un consult! Este o plasă de siguranță indiferent unde te-ai afla. Este foarte important că noi vorbim limba română, și atunci au o siguranță că înțelegem ceea ce au vrut să spună! Preluarea apelurilor în doar 21 de secunde, eliminarea timpilor de așteptare, rezolvarea situației medicale la domiciliu, fără necesitatea deplasării, aduc un plus pentru sănătatea pacientului!

Ce calități au medicii eTELEDOC?

Medicii care sunt înscriși în platforma noastră sunt profesioniști, au o vastă experiență în domeniu și sunt empatici. Este foarte important ca medic să profesezi și în telemedicină, pentru că, din punctul meu de vedere, dorința de a ajuta cât mai mulți oameni este mare, iar videoconsultațiile ne permit acest lucru din orice colț al lumii. Este o oportunitate și a pacientului și a medicului că pot să colaboreze din orice loc. Acest lucru vine din dorința de a exercita meseria de medic cu empatie și cu dorința de a ajuta pe absolut oricine oriunde s-ar afla și m-aș afla!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply