Home&Decor

Iata cateva secrete in alegerea corpurilor de iluminat potrivite casei tale!

corpuri_de_iluminat_eOrion

Unul dintre secretele unui proiect reusit de design interior este alegerea si amplasarea in mod corect a corpurilor de iluminat in fiecare incapere. Pentru a te putea bucura de un efect vizual aparte, pe langa functionalitate si crearea unei atmosfere ideale, corpurile de iluminat pe care le alegi trebuie sa puna in valoare pe cat de bine posibil zonele speciale din fiecare camera si trasaturile aparte ale pieselor de mobilier si ale decoratiunilor.

Pornind de la aceasta premisa, specialistii in solutii de iluminat de la eOrion.ro vin cu diverse recomandari care te vor ajuta sa construiesti ambientul ideal in functie de gusturile si preferintele tale, precum si de necesitatile fiecarui spatiu.

Stilul
Daca ai ales stilul modern pentru a-ti redecora apartamentul, corpurile de iluminat pe care le vei alege nu trebuie sa fie elemente foarte vizibile de decor, motiv pentru care cele mai indicate sunt acelea cu linii elegante si design simplu. In caz contrar, culorile puternice si elementele decorative elaborate vor capta toata atentia, fiind nepotrivite pentru ideea de continuitate si geometrie ce caracterizeaza piesele de mobilier si decoratiunile moderne.

In cazul in care doresti sa iti infrumusetezi locuinta in stil clasic, vei avea posibilitatea de a alege corpuri de iluminat cu mai multe brate, avand la dispozitie colectii deosebit de diversificate de candelabre si lustre clasice si vintage. Desi mai multe brate vor necesita un numar mai mare de becuri, recomandarea este sa nu te bazezi exclusiv pe corpul de iluminat centrale pentru asigurarea necesarului de lumina intr-o incapere, ci sa completezi, unde este cazul, cu o aplica, un lampadar, o veioza sau chiar un rand de spoturi.

Identifica si pune in valoare zonele importante ale fiecarei camere
Dupa cum ai putut citi mai sus, dotarea incaperii cu un singur corp de iluminat, indiferent de “cantitatea” de lumina pe care o ofera acesta, este total nefunctional, ajungand sa fii deranjat de umbre puternice si diferente de lumina in colturile camerei. In cazul livingului, de exemplu, stilul modern ar putea fi exprimat cu ajutorul catorva spoturi deasupra canapelei (caz in care o lumina naturala sau calda te-ar ajuta sa eviti atmosfera lipsita de personalitate din birouri si institutii) care sa acompanieze o plafoniera eleganta, dispusa central.

In cazul in care intentionezi sa oferi un aer clasic camerei de zi, lustra sau candelabrul ar putea fi acompaniat cu succes de o pereche de aplice sau un lampadar care sa puna in scena in mod deosebit o zona anume (fotoliul de citit sau biblioteca).

Texturi si materiale
Astazi, piata autohtona de corpuri de iluminat ne pune la dispozitie nenumarate variante de alegere din perspectiva materialelor si texturilor folosite in confectionarea candelabrelor, lustrelor, lampadarelor si plafonierelor. Colectiile clasice cuprind corpuri de iluminat ce contin cristale, stofa, lemn, bronz sau chiar aur, iar gamele moderne includ corpuri de iluminat din metal, plastic de calitate superioara, lemn, sfoara sau sticla, toate acestea avand diferite finisaje, culori sau texturi.

Culoarea luminii
In timp ce livingul va fi “imbracat” cel mai bine intr-o lumina calda, care poate oferi relaxare, bucataria va impune restrictii de ordin functional. Astfel, pentru a putea beneficia de o lumina clara necesara activitatilor din bucatarie, va trebui sa alegi surse cu o temperatura de culoare rece. In plus, trebuie sa ai in vedere montarea mai multor corpuri de iluminat in bucatarie, astfel incat blatul sa poata fi folosit confortabil si in siguranta. Practic, poti opta pentru cateva spoturi sau o banda LED deasupra blatului (sub corpurile suspendate montate peste blat).

Fie ca este o extensie a bucatariei sau face parte din living, zona de dining va fi pusa cel mai bine in valoare de unul sau doua pendule (in functie de lungimea mesei) care sa fie suspendate la circa 70-80 cm deasupra mesei, iar lumina trebuie sa apartina zonei calde a spectrului.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply