Lifestyle

Porti aparat dentar? Iata regulile de baza ale igienei orale pe parcursul tratamentului!

noiembrie 22, 2019
aparat_dentar

Cu toate ca parcurgerea unui tratament cu aparat dentar are ca scop imbunatatirea esteticii dentare, contribuind totodata atat la imbunatatirea functionalitatii dintilor tai, cat si la sanatatea orala in general, pot exista anumite situatii care influenteaza in mod negativ acest tratament ortodontic.

Astfel, aparitia cariilor, a petelor pe smaltul dintilor si a inflamarii tesutului gingival sunt numai cateva dintre neplacerile care pot aparea pe durata purtarii unui aparat dentar in situatia in care nu vei respecta regulile de igiena orala indicate de medic.

Aceste probleme se datoreaza in mod special faptului ca resturile alimentare vor ramane in spatiile dintre bracketii specifici unui aparat ortodontic dupa fiecare masa si gustare. Prin urmare, un periaj riguros si realizat frecvent va fi primul pas in lupta cu efectele mai putin benefice pe care le-ar putea avea un astfel de tratament.

Pe langa igiena orala realizata cu atentie, mai este recomandat ca pe durata purtarii aparatului dentar sa consumi preponderent alimente moi si usor de mestecat, astfel incat gingiile si dintii sensibilizati de forta bracketilor sa nu fie expusi niciunui risc. Fructele tari, precum merele, se vor taia in bucatele mici inainte de a fi consumate.

Caramelele, ciocolata, guma de mestecat si alte produse alimentare bogate in zahar sunt de evitat, intrucat acestea pot conduce la desfacerea cimentului dentar de sub benzi sau la ruperea bracketilor unui aparat dentar ori curbarea si deteriorarea aparatului.

De asemenea, rosul unghiilor, desfacerea capacelor sau a ambalajelor cu dintii si alte obiceiuri nesanatoase din perspectiva stomatologica sunt interzise din capul locului.

Pentru a-ti putea ingriji dintii si pentru a preveni aparitia posibilelor afectiuni stomatologice pe parcursul tratamentului cu aparat dentar, specialistii din cadrul clinicii stomatologice Dental Excellence ti-au pregatit, in randurile ce urmeaza, cateva reguli de igiena orala.

– Spalarea dintilor dupa fiecare masa este obligatorie: foloseste periute cu peri moi si periaza fiecare dinte incepand cu linia gingiei si continuand in jurul bracketilor. Tot acest proces nu-ti va lua mai mult de 3 minute, insa este cel mai important pas in pastrarea sanatatii orale pe parcursul tratamentului ortodontic.

– Inainte de a incepe periajul, clateste gura cu apa din abundenta! Majoritatea resturilor alimentare se vor desprinde, astfel, de pe bracketii aparatului dentar.

– Pentru zonele greu de periat, foloseste periute interdentare care pot patrunde foarte usor printre bracketi ori sub arcul aparatului dentar fara a traumatiza gingiile. De asemenea, pentru spatiile interdentare stramte poti incerca sa utilizezi dusul bucal sau ata dentara. In felul acesta vei curata zonele greu accesibile dintre bracketi si de sub arc.

– Inlocuieste periuta de dinti cu una noua la cel mult doua luni si foloseste tablete de identificare a placii bacteriene de cateva ori pe saptamana.

– Pentru a evita orice complicatie atunci cand porti aparat dentar, cum ar fi gingivita sau alte afectiuni grave, mergi periodic la consultul ortodontic!

Precum poti observa, un tratament ortodontic de specialitate iti poate aduce o multime de beneficii, insa numai daca vei urma regulile de igiena orala corespunzatoare, care sa insoteasca un stil de viata sanatos.

In cazul in care doresti sa te bucuri de sfaturile unui medic ortodont cu experienta in domeniu si care sa-ti poata oferi cele mai moderne, estetice si eficiente solutii de tratament cu aparat dentar, fa o programare la clinica stomatologica Dental Excellence!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply