Nutriție și Sport Sănătate

Top 10 alimente bogate în Vitamina D

februarie 26, 2024
Vitamina D

Vitamina D, deși este numită „vitamină”, este, de fapt, un hormon steroizian cu roluri vitale în organism. Este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar și a funcțiilor cerebrale. Unul dintre modurile cele mai simple de a obține vitamina D este expunerea la soare.

Cum putem obține vitamina D?

Expunerea la soare este cea mai bună sursă de vitamina D, deoarece pielea noastră produce această vitamină atunci când este expusă la lumina soarelui. În plus, există și alimente bogate în vitamina D pe care le putem include în dieta noastră pentru a ne asigura un aport adecvat de vitamina D.

Dar ce facem în zilele cu cer noros sau în timpul sezonului de iarnă, când expunerea la soare este redusă? Răspunsul este alimentele. Alimentele bogate în vitamina D pot ajuta la menținerea nivelului optim al acestei substanțe în organism. Iată o listă a alimentelor care sunt surse excelente de vitamina D:

Iată o listă cu cele mai bune 10 alimente bogate în vitamina D:

alimente bogate în vitamina D

  1. Pește gras (somon, macrou, sardine): O porție de 100 de grame de somon poate furniza între 600 și 1.000 UI de vitamina D, iar alte tipuri de pește gras, cum ar fi macroul și sardinele, pot oferi cantități similare sau chiar mai mari.
  2. Ouă: Un ou mare poate furniza aproximativ 40-80 UI de vitamina D, în funcție de dimensiunea oului.
  3. Ciuperci: O porție de ciuperci portobello poate furniza între 400 și 500 UI de vitamina D, dar cantitatea poate varia în funcție de modul în care au fost cultivate și expuse la soare.
  4. Produse lactate fortificate: O cană de lapte fortificat poate furniza aproximativ 100 UI de vitamina D, iar altele, cum ar fi iaurtul și brânza, pot oferi cantități similare.
  5. Cereale fortificate: O porție de 30 de grame de cereale fortificate poate furniza aproximativ 40-100 UI de vitamina D.
  6. Ulei de ficat de cod: O lingură de ulei de ficat de cod poate furniza aproximativ 1.400 UI de vitamina D.
  7. Tofu: O porție de aproximativ 100g poate furniza aproximativ 50-60 UI de vitamina D. Este important să alegi tofuul fortificat cu vitamina D pentru a asigura un aport adecvat al acestui nutrient.
  8. Semințe de floarea-soarelui: O porție de 30 de grame de semințe de floarea-soarelui poate furniza aproximativ 50-125 UI de vitamina D, dar cantitatea poate varia în funcție de modul în care sunt cultivate.
  9. Pâine fortificată: O felie de pâine fortificată poate furniza aproximativ 40-100 UI de vitamina D.
  10. Fructe cu conținut ridicat de vitamina C: Fructele cu conținut ridicat de vitamina C, cum ar fi citricele, kiwi și fructele de pădure, pot ajuta la absorbția vitaminei D în organism, dar în mod direct nu conțin vitamina D.

Aceste cifre sunt estimări și cantitatea exactă de vitamina D poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi modul de preparare și procesarea alimentelor.

Este important de știut că, deși aceste alimente sunt bogate în vitamina D, este întotdeauna recomandabil să consulți un medic pentru a determina necesarul tău individual de vitamina D și pentru a te asigura că dieta ta este echilibrată și adecvată nevoilor tale. Adăugarea acestor alimente în dieta ta poate aduce nu doar beneficii pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar, dar și o varietate de alte nutrienți esențiali.

Vezi și

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply