Diet&Health

Tot ce trebuie sa stii despre implanturile dentare!

Spre deosebire de puntile dentare, solutia clasica de inlocuire a dintilor lipsa, tratamentele cu implanturi dentare nu afecteaza dintii invecinati prin devitalizarea acestora (scoaterea nervului), astfel incat ei sa devina stalpi de sustinere pentru noul dinte (punte). In plus, implantologia ofera rezultate estetice deosebite si perfect functionale, prin senzatia unui dinte natural. Cu toate acestea, desi varianta moderna de inlocuire a dintilor lipsa prezinta in mod cert mai multe avantaje decat solutiile clasice, exista in continuare o serie de nelamuriri cu privire la tratamentele cu implanturi dentare in randul pacientilor.

Pentru a elucida misterul, am ales sa-ti raspundem la cateva dintre cele mai comune intrebari despre implantologie:

Cum pot fi definite implanturile dentare?
Implantul este, practic, un surub metalic care inlocuieste radacina unui dinte pierdut. Acesta se monteaza in osul maxilarului sau mandibulei, cu sau fara aditie osoasa, in functie de complexitatea cazului. Ulterior, acestui surub ii este atasat un bont protetic, care va face legatura intre radacina artificiala si noua coroana dentara (partea vizibila, estetica si functionala).

Cat de tare doare interventia de inserare?
Asa cum spuneam, implantologia nu afecteaza dintii invecinati si nu necesita devitalizarea acestora, fiind mai putin invaziva si mult mai putin dureroasa decat puntile dentare. In plus, avand in vedere ca la ora actuala se recurge la sedare constienta, pacientul nu va simti nicio durere, astfel incat pot fi inserate fara probleme chiar si mai multe implanturi dentare intr-o singura sedinta.

Cat dureaza, in medie, procedura de implantare?
Acest aspect depinde de pozitia surubului, precum si de numarul de implanturi dentare, insa o interventie obisnuita dureaza, de obicei, aproximativ o ora.

Poate organismul sa respinga implantul?
In medie, conform unor studii recente, maximum 2% dintre pacienti pot respinge implantul din 3 motive: igiena orala deficitara, alergie la metale sau realizarea incorecta a inserarii de catre medicul implantolog. Dar, in general, nu ar trebui sa existe probleme de osteointegrare, intrucat materialele folosite la confectionarea de implanturi dentare sunt 100% compatibile cu organismul uman.

Exista, totusi, persoane care nu pot beneficia de implant?
In general, implantologia se adreseaza tuturor pacientilor de peste 20 de ani cu o stare de sanatate adecvata. In cazul in care pacientul sufera de atrofierea osului mandibular sau maxilar, se recurge la o procedura suplimentara de aditie osoasa. Asadar, altfel spus, in linii mari, oricine poate beneficia de implant.

Care este durata de viata a unor implanturi dentare de inalta calitate?
Durata minima este de 10 ani, iar cea maxima se poate prelungi pentru tot restul vietii, in cazul unei igiene orale riguroase. Statistic, dupa 10 ani, procentul de retentie este in jur de 95%.

Se pot observa diferente intre dintii artificiali si cei naturali?
Culoarea si forma coroanei care va imbraca implantul va fi potrivita in functie de restul danturii, astfel incat noul dinte nu va putea fi deosebit de dintii naturali.

Cand este indicat sa recurgi la implanturi dentare?
De fiecare data cand pierzi un dinte, fa-ti programare la medicul implantolog cat mai repede! Succesul implantului depinde de rezistenta osului maxilar sau mandibular, iar odata cu trecerea timpului osul se poate dezintegra, complicand situatia.

You Might Also Like

6 Comments

 • Avatar
  Reply
  Alina S
  March 4, 2019 at 5:01 am

  Un articol bine structurat care tratează un subiect important. Multumesc pt rezumat 🙂

 • Avatar
  Reply
  Copila cu zambete
  March 4, 2019 at 10:04 am

  Foarte interesante aceste informații. Din fericire, nu am mari probleme dentare și ma țin de vizitele periodice la stomatolog, însă informarea nu e niciodată în plus

 • Avatar
  Reply
  Rokolla
  March 5, 2019 at 12:54 am

  Si eu ar trebui sa ajung la un stomatolog si sunt convinsa ca recomandarea lui ar fi sa-mi fac un implant! Mai aman pentru ca stiu ca vor fi niste costuri ceva mai mari

 • Avatar
  Reply
  Catalina Coman
  March 5, 2019 at 9:37 pm

  Foarte utile informatiile oferite de tine. Parca altfel privesti lucrurile cand esti informat cu privire la ce urmeaza sa se intample.

 • Avatar
  Reply
  Deyutza
  March 5, 2019 at 9:47 pm

  Cand nevoia te impinge trebuie sa ajungi si la asa ceva. Chiar daca e ceva mai costisitor este absolut necesar un implant

 • Avatar
  Reply
  Simona
  March 6, 2019 at 7:26 pm

  Foarte bune informatiile! Sper sa nu am nevoie de o interventie de acest tip, dar e bine sa fii informat cand mergi la dentist pentru un implant. 😊

Leave a Reply