Ai intrebari referitoare la sistemele de incalzire in pardoseala? Iata raspunsurile!

Sisemele de incalzire in pardoseala reprezinta noul standard de confort si eficienta, astfel incat tot mai multe persoane care construiesc sau renoveaza o locuinta inclina catre aceasta solutie de viitor. Fiindca acest sistem a patruns relativ recent pe piata din Romania, inca exista nedumeriri referitoare la eficienta sau proiectarea si montarea corecta. Pentru a oferi cateva detalii importante atat executantilor, cat si beneficiarilor, in randurile de mai jos vei putea gasi cateva raspunsuri la intrebarile specifice legate de sistemele de incalzire in pardoseala.

1. Actuatoarele sunt obligatorii in cazul unui sistem de incalzire in pardoseala?

Din dorinta de a economisi la momentul instalarii unui astfel de sistem, unii beneficiari aleg sa nu achizitioneze actuatoare pentru distribuitor. Lipsa acestor piese poate avea repercusiuni asupra confortului, astfel incat reglarea temperaturii in momentul utilizarii va fi un proces dificil si incomod.

2. Se poate monta izolatie peste incalzirea in pardoseala?

In afara cazurilor exceptionale, dispunerea unui strat de izolatie peste sapa in care se afla conductele de incalzire in pardoseala nu este recomandata. In plus, daca stratul de sapa depaseste 70 de milimetri grosime, eficienta sistemului va fi scazuta, iar o sapa ce ajunge la 100 de milimetri poate actiona ca izolatie termica, impiedicand caldura sa ajunga la finisaj (parchet, gresie, etc) si sa fie transmisa in camera.

3. Poate fi trecut prin calorifer un circuit de incalzire in pardoseala in situatia in care sunt folosite simultan cele doua modalitati de incalzire?

Asemanarile dintre cele doua variante de incalzire nu sunt foarte multe, astfel incat apa din interiorul celor doua sisteme va avea debite si temperaturi diferite. In plus, principiile diferite de functionare vor exclude controlul asupra temperaturii din camera si vor provoca defectiuni ale echipamentului. Astfel, interconectarea celor doua sisteme de incalzire nu este recomandata in nicio situatie.

4. Este obligatorie folosirea unei pompe suplimentare, sau putem conecta o centrala termica in condensare direct la sistemul de incalzire in pardoseala?

Desi aceasta solutie de montaj este folosita destul de des in cazul suprafetelor mai mici de 100 de metri patrati, aceasta nu poate asigura eficienta maxima. In plus, pentru incalzirea suprafetelor mai mari este recomandata folosirea unei pompe suplimentare si a unui separator hidraulic. Pompele din componenta centralelor termice nu vor putea asigura, de regula, debitul necesar functionarii in conditii optime a sistemului de incalzire in pardoseala.

5. Este obligatorie folosirea aerisitoarelor?

In situatia in care acumularile de aer in instalatie sunt mari, functionarea sistemului poate fi afectata decisiv. Astfel, folosirea aerisitoarelor este recomandata, fie ca acestea sunt manuale sau automate, diferenta dintre cele doua tipuri fiind resimtita numai la capitolul “confort la utilizare”.

6. In cazul deformarilor, o conducta de incalzire in pardoseala poate fi reparata?

De multe ori, executantii aleg sa incerce repararea unei conducte cutate cu ajutorul pistolului cu aer cald, insa aceasta este o greseala. Datorita barierei de oxigen (EVOH) caracteristica majoritatii tevilor destinate incalzirii in pardoseala, repararea nu poate fi efectuata prin simpla folosire a pistolului cu aer cald pentru indepartarea cutei. Chiar daca aceste cute pot fi remediate, bariera de oxigen va ramane sparta, astfel incat recomandarea este de a schimba segmentul de conducta sau de a-l taia si a folosi un conector.

7. Sistemul de incalzire in pardoseala poate fi incarcat si cu antigel?

In situatia in care sistemul de incalzire este instalat in interiorul locuintei, temperatura in sapa nu va ajunge niciodata la valori de inghet, astfel incat nu este recomandata introducerea antigelului in instalatie fiindca performanta sistemului va fi afectata. Singura situatie in care poate fi luata in calcul aceasta posibilitate este cea a sistemului de degivrare instalat pe aleea din fata garajului sau in alte zone expuse la inghet.

Pentru mai multe detalii si informatii in legatura cu sistemele de incalzire in pardoseala si instalarea corecta a acestora, intra pe Novapex.ro si ia legatura cu unul dintre specialistii care iti stau la dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *