Donează sânge, fii erou!
Consider că niciodată nu este prea târziu să faci o faptă bună. Nu are rost să găsesc acum motive de ce nu am donat sânge până acum, important este că zilele trecute am luat decizia cea mai bună de a salva vieți.
Acum o lună am fost să-mi fac analizele la Bioclinica pentru a afla ce grupă sanguină și ce Rh am. Eu am plătit în jur de 40 de lei, 18 lei a fost grupa de sânge și tot 18 lei a costat si Rh-ul, iar câțiva lei au fost plătiți pentru recoltare.
Se pare că sunt donator universal, pot dona sânge la toate grupele de sânge deoarece am grupă sanguină O și Rh negativ.
Acestea fiind spuse, nu am stat prea mult pe gânduri și am căutat pe internet mai multe detalii despre cum pot să donez sânge și ce condiții trebuie să îndeplinesc.
Cine poate dona sânge?
– persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani;
– trebuie să ai greutatea peste 50 de kg;
– puls regulat, 60 -100 bătăi/ minut;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
– să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale;
– femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
– să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării;
– să nu urmezi tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
Pentru a dona sânge, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:
– hepatită (de orice tip);
– TBC
– sifilis;
– malarie;
– epilepsie și alte boli neurologice;
– boli psihice;
– bruceloză;
– ulcer;
– diabet zaharat;
– boli de inimă;
– boli de piele: psoriazis, vitiligo;
– miopie forte peste (-) 6 dioptrii;
– cancer;
Unde pot dona sânge?
Orice persoană care are domiciliu în România poate dona sânge în orice Centru Județean de Transfuzii din fiecare județ. Eu am fost la Laborator Transfuzie Petroșani.
Am căutat pe internet dacă am voie să mănânc în ziua donării de sânge, unii spun că ai voie, alții nu. Eu am mâncat doar o banană. Se pare că medicul recomandă ca donatorul să mănânce ceva lejer înainte de a dona sânge.
Pentru a evita aglomerația, eu am mers de dimineață să donez sânge. Trebuie să recunosc că am avut emoții foarte mari când am ajuns la laborator. Norocul meu a fost că nu îmi este frică de ace și nici nu îmi vine să leșin dacă văd sânge, dar totuși sunt o fire foarte emotivă.
Cum decurge donarea de sânge?
Prima oară am intrat în cabinet la medic pentru a-mi face fișa de donator și pentru a mă întreba câteva lucruri (dacă am mai donat vreodată sânge, dacă sunt bolnavă, dacă am fost bolnavă etc).
După care am fost într-o altă încăpere, unde mi s-a recoltat puțin sânge dintr-un deget pentru a testa glicemia și hemoglobina. Chiar dacă știam ce grupă și Rh am, mi s-a mai făcut odată test.
Așadar, dacă vrei să donezi sânge, dar nu știi ce grupă sanguină ai nu este nicio problemă, deoarece ți se vor face analize gratuit la centru pentru a afla.
Cu rezultatele primite am fost trimisă înapoi în cabinet la domnul doctor pentru alte controale. În primul rând mi s-a verificat greutatea corporală, după care tensiunea arterială, bătăile inimii și plămânii.
La final m-a pus să completez o foaie în care eram întrebată dacă am suferit intervenții chirurgicale, dacă am fost în ultima vreme la stomatolog, dacă urmez un tratament etc.
După ce am trecut aceste teste, m-a pus să semnez că nu m-a obligat nimeni să donez sânge. După care am fost trimisă în camera unde se donează sânge.
În cameră erau 4 doamne asistente, foarte de treabă. Una dintre ele mi-a verificat ambele mâini, pentru a vedea din care mână este cel mai bine să recolteze sânge. Pentru a nu întâmpina probleme, eu mi-a luat o bluză cu mâneci care se pot ridica ușor.
După care, m-a întins pe pat și m-a înțepat ușor în venă. Din punctul meu de vedere nu doare deloc, dar înclin să cred că persoanelor cărora le este frică de ace li se vor părea mult mai dureros.
Cât durează să salvezi o viață? Aproximativ 8/10 minute
De la fiecare donator se recoltează 450 ml. de sânge. Trusa utilizată este sterilă și de unică folosință.
Pe toată durata recoltării, două asistente au stat lângă mine pentru a se asigura că totul decurge perfect. Din când în când, mă întrebau dacă sunt ok sau dacă am nevoie de ceva. După ce am donat sânge, am rămas culcată pe pat timp de încă 10 minute pentru a se asigura că nu mi se face rău. După care o asistentă m-a ajutat să mă ridic încet în șezut și am mai rămas așa timp de câteva minute. Mi s-a oferit și un pahar cu apă, mi s-a deschis geamul, deși nu mi s-a făcut rău.
Doamnele asistente care s-au ocupat de mine au dat dovadă de profesionalism. Mi s-a vorbit extrem de frumos și erau foarte atente ca nu cumva să mi se facă rău. Tot procesul a fost foarte plăcut și relaxant, am vorbit și am glumit cu doamnele asistente.
La final m-a ajutat să mă și îmbrac, pentru a nu îndoi mâna din care mi-a fost recoltat sânge. Săptămâna asta trebuie să merg din nou pentru a primi rezultatele analizelor. După trei luni am voie să donez din nou sânge.
La cerere, donatorii de sânge au dreptul să primească:
– 7 bonuri valorice în valoare de 9,57 de lei;
– adeverință pentru o zi liberă de la locul de muncă;
– reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun;
De ce să donezi sânge?
În primul rând pentru a salva vieți. În ziua în care am donat sânge am avut o stare de bine, faptul că sângele donat de mine poate salva până la trei vieți este un lucru minunat. Până la urmă, dacă putem, trebuie să facem un bine fără să așteptăm ceva în schimb.
Sfatul meu este să nu mergeți să donați sânge doar pentru a vă face analizele gratuit sau pentru a primi bonuri de masă.
Gândește-te că viața unor persoane depinde de existența stocului de sânge din depozitele centrelor de transfuzie. Nu mai aștepta și mergi și tu să donezi sânge, dacă nu ai probleme de sănătate.
Bravo! Este un gest frumos care salvează vieți!
Felicitari, am incercat si eu o data si nu m-au lasat, tot respectul pentru oamenii care pot dona si o fac.
Mi-as dori sa donez sange, dar din pacate sunt anemica si nu e indicat. Cinste celor care fac asta!
Un gest foarte frumos! Felicitări! Eu inca il alaptez pe cel mic si nu pot inca sa fac acest lucru dat este un gest foarte minunat! 🙂
Din pacate nu pot sa donez sange. Am un pic peste 50 de kg (cu vreo 300 de grame mai mult) 😂 si nu cred ca as avea dreptul sa donez sau ca ar fi indicat. Oricum, este un gest tare frumos!
Te felicit pentru ceea ce ai facut. Din pacate eu am probleme cu sangele si nu pot dona. Cu siguranta as fi donat si eu pana acum
Bravo ție pentru gest și pentru articol. Foarte util! Eu sunt fricoasă, cred că leșin pe acolo. 🙂 Chestiile astea mai țin și de curaj. 🙂
Nu stiam ca sunt asa de multe conditii. Si eu am grupa 01, nu stiu ce RH, banuiesc că pozitiv. dar am sau am avut 4 din bolile enumerate in lista si mi se pare aiurea sa nu poti dona pt ca ai hipertensiune si faci tratament sau pt ca ai diabet si faci tratament…. sau ulcer. Ăsta, cum Dumnezeu mai are legatură cu sângele donat??? Aia cu bolile psihice mi se pare cea mai mare aberatie. Da, am avut candva o depresie puternica, ei și? Acum sunt in parametri, de atunci n-am mai luat pastile, care-i problema?
Mi-am dorit de mult timp sa donez sange, pana am aflat ca nu pot face asta din cauza unor probleme de sanatate.
Chiar dacă nu pot dona sânge ajut cu tot ce pot când vine vorba de salvarea unei vieți.
Felicitări!