Uncategorized

Camerele termografice – cum functioneaza si la ce folosesc aceste instrumente de masura

mai 9, 2018

Camerele de termoviziune reprezinta unele dintre cele mai utile instrumente de masura folosite in industrie, ele dovedindu-si eficienta in mentenanta predictiva, dar si in inspectia termica a cladirilor si avand atat aplicatii militare, cat si pentru paza si securitate. Pentru a afla mai multe despre aceste instrumente de masura, trebuie sa intelegi mai intai ce reprezinta termoviziunea.

Termoviziunea, numita si vizualizare in infrarosu, reprezinta observarea diferentelor si a variatiilor de temperatura. Camerele termografice sunt instrumente de masura hipersensibile la caldura, care inregistreaza diferenta de temperatura la sol si afiseaza o harta a intensitatii radiatiei (miscarii caldurii) pe un domeniu din spectrul electromagnetic.

Rolul acestor instrumente de masura este de a depista radiatia in infrarosu emisa de un obiect sau un corp. Un detector depisteaza radiatia si realizeaza o imagine, numita termograma, pe care o afiseaza pe ecranul camerei de termoviziune.

Partile componente ale acestor instrumente de masura variaza in functie de tipul si de producatorul acestora, insa in general sunt prezente urmatoarele elemente:

1. Lentile. Fiecare camera are cel putin o lentila care preia radiatia si o indreapta spre detector.

2. Ecran. Fiecare camera este dotata cu un display LCD, pe care sunt afisate atat imaginile termice, cat si alte informatii, cum ar fi temperatura, data, ora, imaginea in spectrul vizibil, spectrul de culori si nivelul bateriei.

3. Detector. Acesta depisteaza radiatia termica a unui obiect sau corp si o proceseaza, transformand-o intr-o imagine care va fi afisata pe ecranul acestor instrumente de masura.

4. Software. Imaginile inregistrate de aceste dispozitive electronice pot fi importate pe un calculator, unde specialistii le pot urmari, analiza si ajusta, daca este nevoie. Totodata, imaginile pot fi trimise mai departe altor membri ai echipei sau pot fi tiparite.

5. Butoane de control. Utilizand butoanele de control, poti ajusta functiile aparatului, printre care paletele de culori, temperatura reflectata de mediul inconjurator sau domeniul de temperatura.

6. Dispozitiv de stocare. Informatiile din termograma pot fi stocate pe diverse dispozitive, cum ar fi carduri de memorie. Aceste instrumente de masura permit si inregistrarea vocala sau memorarea corespondentului fiecarei imagini termice in spectrul vizibil.

Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata romaneasca de instrumente de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, comercializeaza doua tipuri de camere termografice:

1. Pentru mentenanta predictiva. Modificarile de temperatura pot indica probleme serioase ale instalatiilor in diverse aplicatii, iar camerele te ajuta sa masori cu usurinta temperaturile suprafetelor si sa previi eventualele defectiuni;

2. Pentru inspectia termica a cladirilor. Aceste instrumente de masura sunt folosite pentru localizarea simpla si rapida a problemelor de structura ale cladirilor.

Ronexprim iti pune la dispozitie o gama larga de produse pentru aplicatii industriale sau mentenanta predictiva in constructii de la Fluke si Keysight, unele dintre cele mai apreciate branduri la nivel international. In plus, compania iti ofera consiliere din punct de vedere tehnic si iti ofera tot suportul necesar montarii si punerii in functiune a instrumentelor de masura din oferta sa.

You Might Also Like