Ce este o radiografie dentară și cand este recomandată?

Radiografia dentară este o tehnică esențială în domeniul stomatologiei, oferind profesioniștilor din sănătatea orală o perspectivă detaliată asupra structurilor dentare și a țesuturilor din jur. În acest articol, vom explora în profunzime ce reprezintă o radiografie dentară, beneficiile acesteia și momentele în care este recomandată pentru menținerea unei sănătăți orale optime.

Ce este o radiografie dentară?

Radiografia dentară este o imagine medicală a dinților și a țesuturilor din jur, obținută prin expunerea la radiații X. Aceasta oferă o vedere detaliată asupra structurilor dentare, permițând medicului dentist să identifice eventualele probleme, cum ar fi cariile dentare, afecțiunile parodontale sau problemele ortodontice.

Tipuri de radiografii dentare

Există mai multe tipuri de radiografii dentare, fiecare având rolul său specific în diagnosticarea și evaluarea stării de sănătate a structurilor orale. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de radiografii dentare:

 1. Radiografie Panoramică:
  • O radiografie panoramică oferă o imagine de ansamblu a întregii cavități orale, inclusiv a maxilarului superior și inferior, articulațiilor temporomandibulare și dinților existenți.
  • Este utilă în planificarea tratamentelor ortodontice, extracțiilor multiple, evaluarea creșterii dentare și identificarea problemelor la nivelul articulațiilor maxilofaciale.
 2. Radiografie Intraorală:
  • Aceste radiografii sunt realizate cu film sau senzori plasați în interiorul cavității bucale și oferă detalii fine ale dinților și ale structurilor înconjurătoare.
  • Tipuri: Există mai multe tipuri de radiografii intraorale, cum ar fi radiografiile periapicale (pentru a evidenția vârful rădăcinii și țesuturile înconjurătoare), radiografiile interproximale (pentru a identifica carii dentare între dinți) și radiografiile bite-wing (pentru a evalua starea dinților în partea superioară și inferioară).
 3. Tomografie Computerizată (CT) Dentară:
  • CT-ul dentar oferă imagini tridimensionale detaliate ale maxilarelor și mandibulei, permițând o evaluare mai precisă a structurilor anatomice.
  • Este utilizat în planificarea implanturilor dentare, diagnosticarea afecțiunilor complexe ale maxilarelor și mandibulei, precum și în chirurgia ortognatică.
 4. Radiografie Teleradiografică Craniofacială:
  • Această radiografie furnizează imagini ale capului și feței și este utilizată în ortodonție pentru evaluarea relațiilor osoase și a dezvoltării craniofaciale.
  • Ajută la planificarea tratamentului ortodontic și la evaluarea schimbărilor structurale pe parcursul creșterii.
 5. Radiografie Sialografică:
  • Acest tip de radiografie este folosit pentru a vizualiza canalele salivare și secreția de salivă.
  • Este util în diagnosticarea obstrucțiilor sau a altor probleme legate de funcționarea glandelor salivare.
 6. Radiografie Cone-Beam CT (CBCT):
  • Similar cu CT-ul dentar, CBCT oferă imagini tridimensionale, dar cu o doză mai mică de radiații și cu un timp de scanare mai rapid.
  • Utilizat în implantologie, chirurgie dento-alveolară, evaluarea structurilor osoase și planificarea tratamentelor ortodontice.

Fiecare tip de radiografie dentară are avantajele și limitările sale, iar medicul dentist decide care tip este cel mai potrivit în funcție de nevoile specifice ale pacientului și scopurile examinării.

Când este recomandată radiografia dentară?

 1. Examinări de Rutină: Radiografiile dentare sunt adesea utilizate în examinările dentare de rutină pentru a depista problemele în stadii incipiente, înainte ca acestea să devină mai grave.
 2. Detectarea Cariilor Dentare: Radiografiile permit identificarea cariilor dentare care pot fi invizibile în timpul unei examinări obișnuite. Aceasta ajută la intervenția timpurie și prevenirea complicațiilor ulterioare.
 3. Evaluarea Stării Parodontale: Pentru pacienții cu afecțiuni parodontale sau care se plâng de probleme gingivale, radiografiile sunt esențiale pentru evaluarea pierderii osoase și a altor modificări ale țesuturilor de susținere.
 4. Planificarea Tratamentelor Dentare: În cazul procedurilor complexe, precum extracțiile dentare sau inserarea implanturilor, radiografiile dentare sunt esențiale pentru a planifica și executa tratamentele cu precizie.
 5. Urgențe Dentare: În situații de urgență, cum ar fi traumatismele sau durerile intense, radiografia dentară poate oferi o imagine rapidă asupra cauzelor posibile și ghida planul de tratament.

Radiografia dentară reprezintă o unealtă valoroasă în menținerea sănătății orale. Cu toate acestea, utilizarea acesteia este determinată de necesități specifice, iar decizia trebuie luată de către medicul dentist. Pentru o sănătate orală optimă, este recomandat să urmați planul de examinare și tratament recomandat de profesioniștii din domeniul stomatologiei. Nu ezitați să discutați cu medicul dentist despre beneficiile radiografiei dentare și cum aceasta poate contribui la îngrijirea completă a sănătății orale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *