Igiena orala Sănătate

Mi-am pus aparat dentar metalic, la 29 de ani

martie 13, 2023
Mi-am pus aparat dentar metalic

Mi-am pus aparat dentar metalic

Mi-am pus aparat dentar metalic la vârsta de 29 de ani și am avut parte de o experiență interesantă. Pentru mulți oameni, ideea de a purta un aparat dentar poate fi intimidantă, dar pentru mine a fost ceva pe care am dorit să îl fac de mult timp. În cele din urmă, am decis să îmi pun un aparat dentar metalic pentru a corecta problemele cu dantura mea și am fost surprinsă de cât de ușor a fost întregul proces.

Etapele montarii unui aparat dentar metalic

Primul pas a fost programarea unei consultații cu ortodontul meu. În timpul vizitei, ortodontul a examinat dantura mea și mi-a explicat opțiunile disponibile pentru corectarea problemelor mele. Am aflat că aparatul dentar metalic este o opțiune populară și eficientă pentru corectarea problemelor dentare, astfel încât am decis să merg cu această opțiune.

Al doilea pas a fost să-mi fac un detartraj profesional la medicul stomatolog. La mine nu a fost cazul să-mi fac cariile dentare înainte de a-mi monta aparatul deoarece nu aveam. Dar, dacă și tu vrei să-ți pui aparat dentar e bine de știut că înainte trebuie să-ți rezolvi orice problemă dentară.

În ziua programată pentru instalarea aparatului dentar, eram un pic neliniștită, dar și entuziasmată. Procesul a fost surprinzător de rapid și fără durere. Ortodontul a aplicat un adeziv special pe dinții mei, a lipit brackeții apoi a prins un arc metalic și elastice, astfel încât să se aplice presiune și să înceapă să se miște dinții.  Întregul proces a durat aproximativ o oră și apoi am fost gata să plec acasă.

Primele zile cu aparat dentar

La început, am avut un pic de disconfort și a durat câteva zile să mă obișnuiesc cu noul aparat dentar. A trebuit să mă obișnuiesc cu senzatia metalică în gură și să învăț cum să mănânc, să vorbesc și să curăț aparatul dentar. Am avut și o senzație de presiune pe dinți, dar asta a dispărut după câteva zile.

Durerea a fost minimă, nu a fost necesar să iau pastile. Partea mai puțin plăcută a fost că nu am mai putut mușca din mâncare, trebuia să tai totul bucățele mici. O să scriu un articol separat despre ce am putut mânca cu aparatul dentar.

Igiena dentară atunci cand porți aparat dentar

A trebuit să mă obișnuiesc cu o nouă rutină de îngrijire a dinților, care implică utilizarea atentă a periuței de dinți pentru a preveni acumularea de mâncare și placa bacteriană sub brackeții și în jurul lor. Pe lângă periuța de dinți pentru aparat ortodontic și ața dentară, folosesc apă de gură, irigator bucal și periuțe interdentare.

Am primit și câteva instrucțiuni despre alimentele pe care trebuie să le evit și despre modul în care trebuie să mănânc pentru a evita deteriorarea aparatului dentar.

Port aparatul dentar de câteva luni și sunt mulțumită de progresul pe care l-am făcut. Dantura mea a început să se alinieze treptat și sunt încântată de faptul că aparatul dentar metalic a fost o opțiune atât de eficientă. În plus, am învățat multe despre importanța îngrijirii dentare și am început să am grijă mai bine de dinții mei decât înainte.

În concluzie, recomand cu căldură oricui care se gândește să își pună un aparat dentar metalic să ia în considerare această opțiune, chiar și la o vârstă înaintată. Alegerea de a îmbunătăți aspectul și sănătatea danturii tale poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine și a calității vieții tale în general.

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Andreea martie 13, 2023 at 1:06 pm

  Felicitari pentru decizie! 🙂 E si pe to do list-ul meu iar eu am 32 de ani. Am rezolvat tot ce tinea de carii, inlocuire coronite si tratamente si dintii sunt pregatiti pentru aparatul dentar.

 • Reply Mihaela martie 13, 2023 at 3:22 pm

  Eu nu mi-am pus aparat dentar desi as fi avut nevoie dar fiului meu o sa-i pun unul, desi cred ca o sa optez pentru varianta invizibila, ca acum avem de unde alege.

 • Reply Oana Alexandra Tudose martie 13, 2023 at 3:37 pm

  Mereu mi s-a părut tare dificil de purtat aparatul dentar.

 • Reply Marin Mirela martie 13, 2023 at 5:41 pm

  O idee nemaipomenită pentru a corecta dantura.
  Cred că acum nu mai este o problemă din cauza vârstei. În plus, totul este mult mai safe, mai inovator.
  Succes!

 • Reply Anca martie 13, 2023 at 7:12 pm

  Îmi place că din ce în ce mai multa lume apelează la astfel de aparate, e plăcut sa vezi o dantura frumoasa.

 • Reply Urban martie 14, 2023 at 2:38 pm

  Cred ca nu are importanta varsta. Si eu mi-as dori sa-mi pun si am ceva mai multi ani ca tine

 • Reply Rokolla martie 15, 2023 at 11:08 pm

  Sincera sa fiu ma streseaza si pe mine dintii din partea de jos si tare ma bate si pe mine gandul sa-mi pun aparat dentar

 • Leave a Reply