Diverse

Ce sa alegi intre PC-uri noi si calculatoare second hand

mai 24, 2018

Daca vrei sa iti cumperi un calculator, ai la dispozitie doua optiuni: sa alegi unul nou sau sa optezi pentru un produs second hand. Din acest articol, vei afla care este decizia mai inteleapta. Am luat in calcul cateva criterii relevante pentru utilizatorul de rand, care te vor ajuta sa iei cea mai potrivita hotarare: daca sa achizitionezi un PC nou sau sa mergi pe varianta unor calculatoare second hand.

1. Pretul

Aici nu exista niciun dubiu: calculatoarele second hand pot fi chiar si de 2-3 ori mai ieftine decat cele noi, in conditiile unor performante similare. In plus, acestea au de multe ori un aspect ireprosabil, in acest caz sintagma “second hand” fiind doar o simpla formalitate.

2. Performantele

Judecand dupa acest criteriu, ai putea crede ca este mult mai avantajos sa iti achizitionezi un calculator nou, deoarece are performante mult mai ridicate. Acest ultim lucru este adevarat, insa intrebarea pe care trebuie sa ti-o adresezi este urmatoarea: chiar ai nevoie de un procesor monstruos si de mii de gigabytes?

Raspunsul, pentru majoritatea utilizatorilor, este categoric NU. Atat timp cat vei folosi PC-ul pentru scrierea/editarea de texte, trimiterea/primirea de e-mail-uri, contabilitate, navigarea pe internet si pe retelele de socializare, calculatoarele second hand, cu specificatii medii spre performante, sunt mai mult decat suficiente.

Configuratiile “fioroase” vor ridica pretul calculatorului la cateva mii de lei si sunt cu adevarat necesare doar daca folosesti zilnic programe de editare foto/video, daca realizezi programe software sau daca vrei sa rulezi cele mai noi jocuri aparute pe piata, la setarile maxime.

Prin urmare, criteriul de care trebuie sa tii cont nu este legat de performante pur si simplu, ci de performantele adecvate, iar aici castiga din nou calculatoarele second hand.

3. Oferta

La fel ca in cazul pretului, calculatoarele second hand castiga detasat si atunci cand vine vorba despre varietatea ofertei. In timp ce piata de PC-uri noi este dominata de doar cateva modele de top de la un numar limitat de producatori, pe piata de calculatoare second hand gasesti sute de optiuni.

Spre exemplu, la Interlink, care furnizeaza echipamente IT second hand inca din 1997, gasesti peste 130 de modele de calculatoare second hand de la branduri precum Acer, Bluechip, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Hyundai, Lenovo, NEC, Osborne si Samsung. Acestea sunt dotate cu procesoare puternice, pana la Intel Core i7, au hard disk-uri care ajung chiar si la 2 TB si o capacitate RAM de maximum 64 GB.

Prin urmare, si judecand dupa acest criteriu exista un castigator clar.

4. Raportul calitate-pret

Acesta este pana la urma cel mai important criteriu pe care un client il ia in considerare atunci cand cumpara orice produs, de la cele alimentare, la electronice si pana la vacante in straintate.

Tinand cont de aspectele de mai sus, este evident ca, daca vei achizitiona calculatoare second hand, vei beneficia de cel mai bun raport calitate-pret. Asta pentru ca aceste produse sunt de pana la 2-3 ori mai ieftine decat unele noi, in conditiile unor performante identice pentru utilizatorii obisnuiti.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply