Diverse

Cum eviti erorile unor aparate de masura din domeniile tehnice

ianuarie 30, 2018

Aparatele de masura reprezinta mijloacele tehnice folosite pentru obtinerea, prelucrarea, stocarea si transmiterea de informatii de masurare. Scopul oricarei masuratori este determinarea valorii unei marimi si exprimarea acesteia sub forma numerica. Toate masuratorile sunt realizate cu un anumit grad de incertitudine, indiferent cat de performante ar fi aparatele de masura folosite. Abaterea rezultatului de la valoarea reala constituie eroarea de masurare.

Precizia unui aparat de masura se refera la eroarea maxima admisa a unei masuratori, in conditii specifice de functionare, reprezentand capacitatea unui aparat de a asigura rezultate identice in mod repetat. Precizia unui aparat de masura este mai mult sau mai putin importanta, in functie de domeniu. Spre exemplu, rezultatul afisat la masurarea unei tensiuni de 100 V cu un aparat de masura avand o precizie de +/-2% poate varia intre 98 V si 102 V. Acest rezultat poate fi potrivit pentru anumite aplicatii, insa inacceptabil la masuratori in domeniul reparatiilor echipamentelor electronice.

Sensibilitatea unui aparat de masura reprezinta cea mai mica unitate a unui parametru care poate fi detectata cu respectivul instrument, in conditii normale de utilizare. Spre exemplu, daca sensibilitatea unui multimetru digital este de 0,01 V, acest aparat de masura va detecta schimbari de cel putin 0,01 V in tensiunea masurata.

Erori de masurare

Masuratorile realizate de aparatele de masura sunt afectate de trei tipuri de erori: sistematice, instrumentale si statistice. Erorile sistematice apar in mod repetat, la fiecare utilizare a aparatului de masura, din cauza decalibrarii acestuia, a citirii gresite a valorii afisate de acesta sau din cauza ignorarii anumitor factori care ar trebui luati in calcul in momentul efectuarii unei masuratori. Pentru evitarea erorilor sistematice, este necesar sa te asiguri ca toate instrumentele sunt calibrate, ca iei in calcul toti factorii care pot sa influenteze masuratoarea si ca interpretezi corect valorile afisate.

Erorile instrumentale apar din cauza preciziei limitate a aparatelor de masura. Daca vrei sa obtii rezultate cat mai precise, trebuie sa folosesti aparate de masura profesioniste, de la producatori renumiti la nivel mondial.

Erorile statistice reprezinta micile diferente intre mai multe masuratori efectuate consecutiv, in conditii similare. Diferenta statistica dintre rezultate apare din cauza perturbatiilor mici si neprevazute, cum ar fi cele de temperatura, umiditate sau rezistenta de contact a sondelor de masura. Rezultatul cel mai apropiat de adevar se obtine prin realizarea unui numar mare de masuratori si determinarea mediei aritmetice a acestora.

Ronexprim, o prezenta constanta pe piata romaneasca de aparate de masura si control inca din 1991, a inceput sa activeze drept Agentie si service al companiei olandeze Philips, iar ulterior si-a extins permanent gama de produse oferite, pentru a satisface cerintele pietei. Furnizorii externi ai Ronexprim sunt producatori de renume mondial, precum Fluke, Keysight sau Sonel, lideri pe domeniile pe care activeaza, astfel incat echipamentele si serviciile oferite sunt printre cele mai moderne din lume. Aparatele de masura si serviciile Ronexprim se adreseaza unui segment larg de specialisti din domeniile metalurgic, chimic si petrochimic, electrotehnic, energetic, farmaceutic, biologic, biomedical, geologic, ceramic sau cosmetic.

You Might Also Like