Diverse

De ce este obligatorie montarea unor camere de supraveghere in statiile de metrou?

septembrie 28, 2018

Statiile de metrou sunt printre cele mai aglomerate locuri din Capitala, mai ales in diminetile din timpul saptamanii, cand sute de mii de oameni aleg acest mijloc de transport in comun ca sa ajunga la serviciu. Ca in orice alt loc in care se strang foarte multi oameni, la metrou exista riscul producerii unor incidente sau chiar tragedii, mai ales daca luam in calcul viteza foarte mare cu care trenurile intra in statie, dar si tendinta calatorilor de a nu respecta banda rosie care impune o anumita distanta fata de marginea peronului.

Instalarea unor camere de supraveghere la metrou are numeroase beneficii:

1. Asigura linistea si siguranta calatorilor. Avand certitudinea ca intreg perimetrul unei statii de metrou este monitorizat folosind camere de supraveghere, calatorii vor fi mai linistiti si mai in siguranta si se vor putea concentra pe activitatile lor, fie ca este vorba despre citit, vorbit la telefon sau navigat pe internet.

2. Previn producerea unor incidente sau tragedii. In orele de varf, in statiile cu un trafic foarte mare de pasageri, difuzoarele emit aproape continuu mesaje de avertizare legate de sosirea trenului in statie, dar si urcarea si coborarea din vagoane. Astfel, calatorii sunt educati sa pastreze o distanta corespunzatoare fata de marginea peronului si sa permita coborarea pasagerilor din metrou, inainte de a urca ei in vagoane.

Din pacate, aceste reguli nu pot fi respectate intru totul daca peroanele sunt pline pana la refuz de oameni. Aici intervin camerele de supraveghere, care ofera imagini detaliate in timp real, din orice colt al statiei. Daca situatia o impune, autoritatile sau reprezentantii firmei de paza vor interveni.

3. Asigura identificarea si prinderea autorilor unor infractiuni. Ca in orice alta multime, in statiile de metrou isi fac uneori aparitia hoti de buzunare, talhari sau chiar criminali. Acestia considera ca isi pot duce la indeplinire faptele reprobabile, dupa care se vor pierde in multime, scapand de pedeapsa. Din pacate, probabil ca situatia ar sta conform descrierii anterioare, daca statiile de metrou nu ar fi dotate cu camere supraveghere. Folosind imaginile de pe camerele de supraveghere, infractorii vor fi identificati rapid si prinsi cu usurinta, urmand a suporta rigorile legii, in functie de gravitatea faptelor lor.

Camerele de supraveghere si-au dovedit eficienta si intr-unul dintre cele mai mediatizate cazuri ale ultimilor ani – crima de la statia de metrou Dristor. Daca respectiva statie nu ar fi fost monitorizata, cel mai probabil autoarea nu ar fi fost identificata si prinsa nici pana in ziua de astazi, iar o tragedie precum aceea s-ar fi putut repeta oricand.

La metrou, la fel ca intr-o locuinta, un magazin, o cladire de birouri sau un spatiu public, camerele de supraveghere au acelasi rol: de a asigura linistea si siguranta persoanelor din acel perimetru, de a preveni incidentele si de a inlesni identificarea si prinderea autorilor unor infractiuni.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply