Un indicator cheie de performanță (KPI) este o valoare cuantificabilă care ajută la măsurarea performanței pe termen lung a unei companii, în raport cu propriile obiective și cu standardele din industrie. Organizațiile folosesc KPI-urile pentru a-și evalua progresul și succesul în atingerea obiectivelor, astfel că setul de KPI variază de la o companie la alta, în functie de scopul pe care acestea îl urmăresc și de criteriile de performanță alese.
KPI (indicatorii cheie de performanță) sunt definiți ca fiind „o valoare măsurabilă utilizată pentru a evalua cât de mult succes are o persoana sau o organizație în atingerea unui obiectiv”.
In afaceri, indicatorii cheie de performanță pot fi fie de nivel înalt, fie detaliați la un anumit departament sau individ. KPI-urile de nivel înalt se concentrează de obicei pe performanța afacerii în ansamblu. Când analizați procesele care sunt specifice departamentelor, echipelor sau indivizilor, acestea sunt KPI-uri de nivel scăzut.
Un KPI bun este realist, simplu și usor de măsurat. Iată câteva sfaturi de reținut pentru a seta o serie de KPI eficienți:
KPI trebuie să fie alianiți cu strategia generală de afaceri și cu rezultatele. Strategia de afaceri generală ar trebui să fie cea care vă indică KPI-ii necesari. De exemplu, să presupunem că afacerea dumneavoastră are ca obiectiv creșterea venitului lunar recurent (MRR) cu 20% până la sfârșitul anului fiscal (un KPI de nivel înalt). Dacă faceți parte din echipa de vânzări, KPI-ul ar putea fi creșterea numărului de clienți potențiali de intrare cu 50% până la sfârșitul trimestrului III (un KPI de nivel scăzut). KPI-ul contribuie la obiectivul general al afacerii, deoarece noi clienți potențiali = potențial de venit.
KPI trebuie să fie realizabili. Odată ce ați setat KPI-ul trebuie să subliniati pașii pe care îi veți face pentru a-l atinge și valorile pe care le veți masura pe parcurs. Un KPI care nu poate fi atins nu are nici o valoare. Dacă obiectivul este să creșteti numărul de clienți potențiali ar trebui să aveți un plan în vigoare pentru a face acest lucru, cum ar fi să mutați mai mulți clienți potențiali de la etapa MQL la etapa SQL. Detalierea pașilor necesari vă vor ajuta în atingerea KPI-urilor. De asemenea, trebuie remarcat faptul că KPI-urile nu ar trebui să stimuleze întrebari suplimentare, ci ar trebui să facă exact opusul: să inspire și să motiveze.
KPI trebuie să fie realisți. Este recomandat să stabiliți indicatori cheie de performanță la un nivel mai mic. KPI-urile mari și înalte – deși ar putea arăta bine pe hârtie – nu fac nicio favoare afacerii sau echipei dumneavoastră dacă nu sunt realiști și nu pot fi atinși.
KPI trebuie să fie măsurabili. Atunci când setați un KPI trebuie să răspundeți la următoarele întrebări: Ce încercați să obțineți? Care este rezultatul final dorit? Care sunt etapele? Nu uitați să răspundeți la cea mai importantă întrebare: Cum vă veți măsura KPI-urile? Adesea, un instrument de BI sau de analiză este o modalitate excelentă de a vă urmari progresul în raport cu KPI-urile. În acest fel puteți genera valoare și puteți vedea cu ușurință și rapid progresul, prin vizualizarea datelor pe care ulterior le puteți împărtăși cu echipa dumneavoastră.
Foile de calcul va pot ajuta în raportarea și monitorizarea KPI-urilor. Foile de calcul permit vizualizarea grafică a datelor, prin diferite diagrame sau flowcharts, și economisesc timpul și eforturile necesare pentru completarea manuală a raportului. Foile de calcul pot fi actualizate regulat pentru a vă menține datele la zi. Un alt avantaj al foilor de calcul este că acestea sunt accesibile tuturor membrilor din organizație, astfel că pot fi consultate oricând.
KPI-urile furnizează date cheie pentru a asigura un bun management al organizației. Spre exemplu, evidența KPI-urilor este esențială în special în managementul agentilor, pentru a stabili încă de la început obiectivele pe care angajații trebuie să le atingă și pentru a le monitoriza performanța în cadrul organizației.
Aproape 90% dintre companii eșuează lamentabil în primii cinci ani de la înființare, iar acest fapt este cauzat de un management defectuos.
Managementul a fost întotdeauna un aspect de vital al fiecărei afaceri. Conducerea și gestionarea unei organizații au devenit sarcini tot mai dificile din cauza concurenței exacerbate atât în mediul de afaceri intern, cât și în cel extern. Un management bun poate aduce companiei profit și o reputație bună, în timp ce un management slab poate doar să împingă organizația spre eșec. Managementul este procesul prin care o persoană planifică, organizează, dirijează și controlează activitățile și resursele organizației sau companiei pentru a-și atinge obiectivul într-un mod eficient, într-un mediu în continuă schimbare. Este procesul de supraveghere și control al afacerilor organizației.
Managementul implică, de asemenea, stabilirea unui mediu de afaceri optim pentru angajați și angajatori, astfel încât aceștia să poată lucra împreună pentru a atinge obiectivul organizației cu succes și pentru a putea genera un avantaj competitiv pentru organizație, în raport cu rivalii din industrie. Rolul managementului este de a ghida personalul în utilizarea tuturor resurselor disponibile și a cunoștințelor pe care angajații le detin, pentru a-și maximiza eforturile și pentru a-și îndeplini cu succes sarcinile.
Importanța managementului nu poate fi niciodată subestimată sau ignorată, deoarece este un fapt dovedit că succesul unei companii depinde în întregime de cât de bine este gestionată.
Iată de ce managementul este important pentru orice afacere:
Alinierea obiectivelor
O companie este formată din angajatori și un grup de angajați care lucrează împreună. Fiecare are propriile obiective. Managementul le oferă o direcție comună pentru a-și atinge obiectivul împreună.
Utilizarea eficientă a resurselor
Folosirea corectă a resurselor este cu adevărat importantă pentru o organizație care operează într-un mediu competitiv. Una dintre cele mai valoroase resurse de care o companie dispune constă în forța sa de muncă. Managementul ajută la delegarea eficientă a sarcinilor, pentru a se asigura că angajații pot genera performanța așteptată și că aceștia nu sunt copleșiți de un volum mult prea mare de muncă.
Fiecare angajat are propriul domeniu în care își are experiența. Prin management, angajaților li se oferă sarcini aliniate cu domeniul lor de cunoaștere. Marește viteza și precizia muncii. Mai mult, managementul face ca munca să fie standardizată astfel încât să se reduca risipa atunci când vine vorba de alte resurse.
Reducerea costurilor
Reducerea costurilor ajută la obținerea unei poziții bune pe piață și menține compania în fruntea concurenței.
Managementul ajută la combinarea tuturor factorilor de productivitate și la organizarea acestora. Acesta ajută la o mai bună utilizare a resurselor, prevenind investițiile de timp și bani în acțiuni dezavantajoase. Prin urmare, managementul oferă un ROI (Return on Investment) mai bun.
Un bun management poate amortiza costurile și prin valorificarea unor noi oportunități, precum folosirea unor advertoriale gratuite pentru a susține strategia de marketing a organizației și pentru a crește vizibilitatea acesteia în rândul publicului țintă.
Pentru companiile mici și mijlocii, care nu dispun de un buget ridicat pentru eforturile de marketing, publicarea unor comunicate despre activitatea organizației poate ajuta la atragerea unor noi potențiali clienți sau chiar investitori.
No Comments