Dintotdeauna, tradiția a reprezentat istoria și identitatea vie a neamului, păstrată din moși strămoși sub aceeași formă pe care înaintașii noștri o îmbrățișau, cu rolul de a oferi o imagine clară a fundației originilor și culturii noastre.
Purtarea unei ii romanesti respectă întocmai cadrul întâmpinării tradiției și a celebrării acesteia, asemeni înaintașilor noștri care le considerau ținute de sărbătoare, ținute pline de poveste și grație care ne oferă o imagine concretă a apartenenței noastre în istoria regiunilor, poporului și a lumii.
Exprimă-ți dragostea pentru tradiție și poartă aceste ii romanesti de Dragobete!
Astfel că pe data de 24 februarie, de Dragobete, sărbătoarea dragostei românești, nimic nu e mai potrivit decât îmbrăcarea unei ii cusute cu dragoste și implicit a spiritului tradițional.
Anda Mănescu, unul dintre plutonierii conservării tradiției românesti duce mai departe povestea iei de la Breaza și a realizării acesteia folosind aceleași tehnici manuale și aceleași materiale pentru producerea fiecărui element în stilul originar și original.
Vorbind despre sărbătoarea Dragobetelor ce stă să vină, despre dragostea față de tradiție si despre portul ce completează puritatea și autenticitatea celebrării acestei sărbători, vom trece în revistă câteva informații despre însemnătatea sărbătorii, istoria tradiției și magia care o înconjoară.
În sens concret, esența și substanța unei traditii nu constă în repetarea anumitor obiceiuri intr-un mod rigid, lipsit de sens, ci reprezintă întelegerea istoriei în sensul practic al frumuseții etnice și culturale.
Dragobetele au primit această denumire după însuși Dragobete, zeul tinereții și al iubirii în mitologia românească, cu origini dacice străvechi, fiul babei Dochia, un iubăreț în adevăratul sens al cuvântului și un seducator desăvârșit, rămas simbolul dragostei și protectorul îndrăgostiților.
De altfel, sărbătoarea prevestește începutul primăverii și nunta tuturor animalelor, iar oamenilor le oferă stabilitate și unitate tot anul.
E necesar să purtam ii romanesti de sărbătorile tradiționale?
Nu putem răspunde în mod direct acestei intrebări dar putem spune că asemeni constructorului care imbracă echipemente de protecție pentru siguranță, ia e veșmântul care oferă protecția, conservarea și siguranța identității și tradiției românești atât de delicată și de bogată, ce nu merită a fi ignorată sau pierdută în niciun fel.
Chiar dacă timpul a avut un cuvânt de spus asupra influențării, reinterpretării, sau chiar a pierderii anumitor simbolistici sau cutume, oamenii au continuat să îmbrace straiele tradiționale cu aceeași mândrie de odinioară.
Iile și motivele ce o compun nu sunt alese întamplător numai datorită esteticii impresionante, fiecare element și cusatură are un rol bine definit și o simbolistică aparte despre natură, iubire, viață și protecție.
Anda Mănescu spune că, de regulă, durata de producere manuală a unei ii romanesti autentice în atelierul de la Breaza se ridică la aproape o lună deoarece au particularitățile specifice, necesită atenție deosebită pentru o simetrie perfectă utilizând tehnicile secrete moștenite din generații în generații, pe care nu le poate replica nicio modalitate automatizată.
Iile de la Breaza reprezintă un reper în intreaga lume, fiind apreciate la scară inaltă și preluate de mari case de modă, ilustrate în lucrări artistice de mare importanță, având și o zi de serbare, și anume, data de 24 iunie.
Chiar dacă pe alocuri s-a uitat simbolistica motivelor, astăzi iile reprezintă piesele comode dar impresionante ale esteticii, care vin la pachet cu o poveste.
Website-ul www.iibreaza.ro și atelierele de la Breaza păstrează vii tradiția și mândria folclorului nostru, astfel că alegerea unei ii romanesti pentru sărbătoarea Dragobetelor vă ajută să pășiți în lumea iubirii într-un mod pur românesc, tradițional sau modern.