Lectură la cafea: 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre băutura din fiecare dimineață

Cele mai multe dintre noi obișnuim să consumăm cafea în fiecare zi și studiile recente ne arată că această recurență este benefică pentru organism. Dincolo de efectul fizic pe care această băutură îl are asupra noastră, nu avem cum să nu ținem cont și de componența psihologică, pentru că a bea o cafea este o mică plăcere cu care ne începem fiecare zi și modul în care alegem să o savurăm devine aproape ritualic.

Vă invit să vă delectați cu cafeaua preferată și să descoperiți cele mai inedite 5 curiozități despre licoarea din ceașcă.

1.Efectul energizant al cafelei a fost pentru prima dată observat la… capre. Povestea spune că un pastor din Etiopia a observat un comportament neobișnuit la caprele sale. Acestea nu dormeau noaptea și erau hiperactive. Curând, și-a dat seama că aceste simptome se datorau arbuștilor de cafea care creșteau în zonă și pe care caprele le consumau cu regularitate.

2.Cea mai scumpă cafea din lume se numește Kopi Luwac și este extrasă din excrementele unui animal. Mai exact, pisica indoneziană este atrasă de aroma bogată a boabelor de cafea și le mănâncă. Boabele nu se descompun în timpul digestiei, și doar își modifică proprietățile chimice datorită enzimelor din tubul digestiv. Cafeaua devine astfel mai aromată și pierde din gustul amar.

3.Brazilia produce aproape o treime din cafeaua consumată la nivel mondial. Acest lucru se datorează condițiilor geografice unice în lume, care fac ca boabele de cafea să fie de bună calitate, cu gust dulceag și corp cremos, ca la celebra cafea Illy, mai precis la sortimentul Monoarabica Brasil.

4.Românii se clasează pe ultimele locuri în Europa la consumul de cafea. În medie, un român consumă 2,3 kg de cafea pe an. Interesant este însă că nu italienii ocupă primul loc în acest clasament, ba chiar nu se află nici pe podium. Cei mai mari consumatori de cafea din Europa sunt locuitorii din Finlanda (12 kg pe cap de locuitor într-un an), urmați de cei din Norvegia și cei din Finlanda. Italienii se situează abia pe locul 16.

5.Denumirea de “cappuccino” provine de la… veșmintele unor călugări. Călugării capucini făceau parte dintr-un ordin religios catolic și obișnuiau să poarte veșminte de culoare maro deschis, adică exact aceeași culoare pe care o are cafeaua atunci când adăugăm spumă de lapte – rețeta pentru binecunoscutul cappuccino.

Tu ce curiozități din lumea cafelei ai vrea să împărtășești cu noi?