Casă și Grădină

Sfaturi pentru o bucătărie practică și funcțională

noiembrie 19, 2018

Bucătăria este unul dintre cele mai importante spații ale oricărei case, este locul unde ne petrecem marea majoritate a timpului. În afară de faptul că este un loc unde gătim, a devenit un spațiu social în care obișnuim să petrecem momente minunate alături de prieteni și familie.

Prin urmare, când vine momentul să reamenajăm bucătăria, este important să o proiectăm în așa fel încât să ne satisfacă toate necesitățile vieții noastre cotidiene.

În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi despre cum cum se poate amenaja o bucătărie practică și funcțională.

Obțineți distribuția perfectă pentru spațiul dvs.

Înainte de a începe orice schimbare în bucătărie este necesară studierea distribuției care să permită o mai bună organizare a spațiului disponibil și să vă gândiți unde să amplasați elementele care o compun: mobilier, electrocasnice, plite, instalații de apă și lumină etc. Pentru a evita greșelile, totul trebuie să fie bine planificat mai ales dacă asta implică spargerea pereților, modificarea instalațiilor, mutarea ușilor etc.

Trebuie să profitați din plin de spațiul pe care îl aveți distribuind bucătăria într-un mod care să vă permită să faceți cu ușurință toate sarcinile: gătit, mâncat, depozitat, întâlniri cu familia sau prietenii etc.

Trebuie să vă asigurați că aveți o dispunere corectă a zonelor de lucru (pregătirea alimentelor, gătitul, curățarea, depozitarea hranei și a ustensilelor) cu suficient spațiu liber pentru a putea circula confortabil și pentru a lucra în siguranță în bucătărie.

În funcție de metrii pătrați, forma spațiului și funcționalitate pot fi alese între mai multe tipuri de bucătării: bucătării „L”, liniare,paralele, „U” sau insule.

Crearea unui spațiu de depozitare

Una dintre principalele probleme pe care le prezintă bucătăriile este lipsa capacității de depozitare. Acest lucru se datorează faptului că de-a lungul anilor nevoile se extind, implicând achiziționarea de noi electrocasnice și ustensile de bucătărie din ce în ce în ce mai inovatoare și care ocupă mai mult spațiu.

Există mai multe soluții de depozitare: sertare detașabile, cuiere pe perete, dulapuri tip coloană, rafturi, sisteme modulare, zona inferioară a insulelor, cărucioare multifuncționale … dar în primul rând trebuie să vă asigurați totul este bine organizat în bucătărie, pentru a putea lucra confortabil.

Gândiți-vă la toate lucrurile pe care le aveți și cum să le plasați pentru a le găsi cu ușurință. De exemplu, puteți grupa acele ustensile pe care le folosiți frecvent, strânge electrocasnicele mici pe care nu le utilizați zilnic pentru a avea mai mult spațiu de lucru, organiza sertarele cu separatoare.

Iată câteva soluții pentru a păstra întreaga bucătărie în ordine:

Modulele de colț vă vor fi de ajutor dacă le completați cu distribuitoare interioare și accesorii detașabile.

Unul dintre sistemele de depozitare utilizate astăzi sunt dulapurile tip coloană. Aceste dulapuri permit folosirea întregii înălțimi a bucătăriei, au o capacitate mare de stocare și, plus, permit integrarea electrocasnicelor, având un aspect plăcut.

Depozitarea verticală cu ajutorul cuierelor, ventuzelor și magneților este ideală pentru vase, pentru tigăi etc. Tot în acest scop sunt bune și diverse accesorii ce pot fi montate în interiorul ușilor sau mini rafturi de montat pe blat. În prezent, pe piață există nenumărate soluții care facilitează depozitarea lucrurilor din bucătărie.

Iluminare corespunzătoare

În afară de distribuție și organizare, pentru ca o bucătărie să funcționeze corespunzător, trebuie să fie bine iluminată. Alegerea unor piese potrivite de iluminat depinde de mai mulți factori: locația, metri pătrați, distribuția, culorile, activitățile desfășurate, intrarea luminii naturale … prin urmare, o iluminare corespunzătoare trebuie să garanteze o utilizare practică, confortabilă și sigură a spațiului.

Acest lucru se realizează prin integrarea diferitelor tipuri de lumină. Iluminatul general care ne permite să vedem lucrurile și să ne deplasăm prin spațiu este de obicei mai omogen, iar un exemplu în acest sens sunt reflectoarele.

Iluminatul focal destinat zonelor de lucru (manipulare, gătire și spălare) care necesită lumină mai puternică și fără umbre. În acest caz, de exemplu, puteți pune benzi LED în partea inferioară a dulapurilor superioare pentru a ilumina blatul.

Lămpile tip pandantiv pentru insulă, masă, sunt ideale pentru că dau personalitate bucătăriilor și  distrug monotonia.

De asemenea, puteți utiliza puncte de lumină în locuri strategice, cum ar fi rafturi, sertare, dulapuri … creând o atmosferă plăcută și în același timp funcțională.

În cele din urmă, și din ce în ce mai mult se obișnuiește instalarea luminii indirecte, ascunsă în tavan, deasupra mobilierului etc. Rezultatul este o lumină ambientală ideală.

În final, vă recomandăm să alegeți lucruri rezistente și ușor de curățat. De asemenea, vă sfătuim să alegeți scaune de bucătărie de cea mai bună calitate, intrând pe promotii-scaune.ro.

Mult succes în amenajarea unei bucătării practice și funcționale!

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Lucia Mihaela Curea noiembrie 19, 2018 at 11:38 pm

  E foarte important sa gandesti bucataria in functie de cat de mult timp petreci acolo, gatind. E bine sa fie lumina multa, dar si sa ai mobila bine compartimentata și electrocasnicele la indemana pentru a putea gati mai eficient.

 • Reply Oana Durican noiembrie 20, 2018 at 10:29 am

  Spatiul de depozitare este ceea ce-mi lipseste si mie. Nu doar la bucatarie, ci in toata casa. Din constructie debaraua a fost eliminata pentru ca se afla pe hol, intr-o pozitie proasta, adica la vedere si ocupa spatiul holului. Apart-ul arata excelent, dar simt lipsa unei camere unde sa pot sa depozitez ceva. Am boxa, dar lenea… si o anume teama de subsoluri….

 • Reply Catalina Coman noiembrie 20, 2018 at 7:19 pm

  Eu petrec foarte mult timp in bucatarie si de asta am si ales sa am totul la indemana. E foarte importanta si mobila si cum e compartimentata.

 • Reply LacraRevs noiembrie 20, 2018 at 9:57 pm

  Încă nu sunt în momentul când am propia casă și o pot mobila după bunul plac, dar voi ține cont de sfaturile tale, deoarece nu sunt o mare fană a statului în bucătărie, așa că aș vrea ca totul să fie foarte practic și simplu.

 • Reply Catalina noiembrie 20, 2018 at 11:15 pm

  Foarte dragut articolul! Am sa imi notez cateva idei pentru atunci cand o sa am bucataria mea. ☺️

 • Reply Rokolla noiembrie 20, 2018 at 11:33 pm

  Imi doresc si eu de ceva timp schimbari la bucataria mea. Nu este o bucatarie mare si totusi sper sa reusesc sa pun ceva in practica pana la sfarsitul anului. Macar sa dau avans la mobila si sa mi-o puna la anul

 • Reply Andrea Chitic noiembrie 21, 2018 at 11:14 am

  Chiar îmi voi modifica bucătăria în curând, așa că sfaturile tale vin la fix. 🙂

 • Reply Lindemona noiembrie 24, 2018 at 7:34 pm

  Cand am renovat bucataria ne-am batut capul zile in sir cum sa o facem cat mai practica si pe gustul si necesitatile noastre. Rezultat? Am obtinut ce voiam, dar uneori mai spunem ca parca era mai bine daca faceam x sau y lucru :))
  Dar da, staturile oferite de tine le-am urmat si noi si ne-au fost de mare ajutor

 • Leave a Reply