Diverse

[STUDIU] Probleme cu dicția? 7-10 români nu au o dicție bună!

decembrie 4, 2019

Chiar dacă oamenii nu transmit decât 7% din informații prin vorbire, mai ales în ziua de astăzi când există tot mai multe cuvinte cu formă asemănătoare dar sens total diferit, este extreme de important să ai o dicție bună pentru a te putea face înțeles.

Dar ce înseamnă o dicție bună?

Să poți vorbi corect, să te faci înțeles din prima și să nu fie nevoie să repeți într-una și să îți pierzi ideea numai fiindcă ceilalți nu au înțeles din start ce ai spus.

Este comun, mai ales atunci când ai emoții, să rămâi fără glas. Tocmai din acest motiv, indiferent de domeniul în care ai activa, ai nevoie să îți poți stăpâni vocea, să poți exprima ceea ce gândești într-un mod cât mai clar și mai răspicat. Iar aici există două vești: una mai puțin bună și una bună.

Vestea mai puțin bună este că schimbarea nu se produce peste noapte. În primul rând este  nevoie să îți setezi intenția de a vorbi mai clar și de a exersa cât poți de mult. Ai nevoie de antrenament, de exerciții și de perseverență. Exact ca și atunci când vrei să slăbești sau să îți tonifici musculatura.

Vestea bună este că nu a fost niciodată mai simplu să faci asta. Găsești un material cu tot felul de exerciții de dicție, în funcție de dificultate, pe site-ul Grațielei Vlad, gratielavlad.ro

Peste 50 de exercitii de dictie, susținute prin exemple video (ca să nu te simți singur în tot acest proces) te așteaptă. Atât în limba română, cât și în limba engleză, dar si pentru copii, cat si pentru adulti!

De asemenea, există o serie de exerciții de articulare (sau de încălzire) pe care e recomandat să le faci înainte de a te apuca, propriu-zis, de „capra crapă piatra…”. Acestea se realizează pentru a forma acea „memorie musculară” de care ai nevoie atunci când urmează să pronunți anumite cuvinte:

Exercițiile de dicție nu sunt utile doar adulților și celor care au intenția de a lucra în televiziune. Ele se pretează oamenilor de toate vârstele, indiferent de statutul social, de profesie și de aspirații. Ba mai mult, tot mai mulți pedagogi recomandă părinților să exerseze constant împreună cu micuții lor, astfel încât să îi pregătească din timp pentru societate:

Cât de stresant este să vezi că ai pregătit un discurs extraordinar de elaborat, că l-ai prezentat plin de entuziasm în fața unui public… poate că toată lumea te-a aplaudat, dar nimeni nu a reținut nimic din ce ai zis? Sau și mai rău, observi pe măsură ce explici un lucru cu mare entuziasm, că lumea începe încet, încet, să își deschidă telefoanele și să fie mai captivați de ele decât de tine?

Dicția este responsabilă pentru apariția tuturor acestor motive de frustrare. Pentru acestea și pentru multe altele. Așa că este extraordinar că în era tehnologiei nu mai e nevoie să îți cheltuiești economiile pe cursuri, pe profesori și pe materiale scumpe, numai pentru a putea vorbi mai bine. Resursele gratuite sunt pretutindeni. Important este să realizezi că puterea stă în exercițiu!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply