Tigara electronica, un dispozitiv care are numai 3 componente
Diverse

Tigara electronica, un dispozitiv care are numai 3 componente

Ce este o tigara electronica si cum functioneaza? Acestea sunt intrebari la care multi fumatori nu stiu inca sa raspunda. Din fericire, nu este deloc dificil sa intelegi cum functioneaza o tigara electronica. In limba engleza, tigarile electronice mai sunt denumite si “vapes”, acest termen fiind sugestiv pentru modul in care functioneaza acest dispozitiv. Cu siguranta, ai intalnit in viata de zi cu zi vaperi care lasau in urma lor un nor de vapori. Desi unii cred in mod eronat ca o tigara electronica scoate fum, in realitate aceasta emana aerosoli formati din vapori si picaturi minuscule de elichid. Toate componentele unei tigari electronice lucreaza ca un tot unitar pentru a vaporiza elichidul si a fi inhalat de catre vaper.

Tigara electronica are trei componente de baza: bateria, rezervorul si atomizorul. Acestea sunt disponibile intr-o gama larga de modele, marimi si culori, iar uneori doua dintre ele sau chiar toate trei pot fi integrate in aceeasi piesa. Indiferent de modul in care este asamblata, o tigara electronica va fi constituita intotdeauna din aceste 3 componente, fara de care nu ar putea functiona. Iata care este rolul fiecareia dintre ele:

Bateria

Bateria unei tigari electronice furnizeaza energia necesara intregului dispozitiv, sub forma de curent electric. Majoritatea tigarilor electronice folosesc baterii litiu-ion sau litiu-polimer, deoarece acestea pot stoca o cantitate mare de energie, in ciuda dimensiunilor reduse. Tigarile electronice consuma mai mult curent decat majoritatea dispozitivelor electronice portabile, motiv pentru care au nevoie de baterii puternice pentru a functiona corespunzator.

Majoritatea tigarilor electronice de dimensiuni mici (cele de tip cigalike sau vape pen, in special) au o baterie integrata. Acest lucru inseamna ca, atunci cand bateria se uzeaza (de obicei dupa 300 de cicluri de incarcare), intreg dispozitivul trebuie aruncat si cumparat altul.

Unele mod-uri functioneaza tot cu baterie integrata, insa acestea au dimensiuni mult mai mari si au o capacitate de incarcare mult mai mare, precum si o durata de viata prelungita. Insa cele mai multe modele de mod-uri au baterii detasabile, care pot fi inlocuite cu usurinta atunci cand nu mai functioneaza.

Rezervorul

Toate tigarile electronice, indiferent de generatie au un rezervor in care este depozitat lichidul. In cazul celor de tip cigalike, rezervorul are forma unui cartus de plastic de unica folosinta, in timp ce alte modele au in componenta un rezervor care poate fi reumplut.

Fabricarea unui rezervor pentru elichid de calitate nu este o sarcina foarte usoara. Cea mai mare provocare a producatorilor este sa creeze un rezervor care sa permita un flux de aer corespunzator, dar care sa nu permita e-lichidului sa se scurga. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin plasarea bobinei (rezistentei) in partea superioara a rezervorului si a fitilurilor in e-lichid. Aceasta strucutra este utilizata la clearomizoarele de tip “top-coil”.

Atomizorul

Vaporii obtinuti prin incalzirea elichidului sunt produsi de o bobina de sarma sau de metal, infasurata in jurul unui fitil. Fitilurile de astazi sunt de obicei confectionate din vata, insa inainte erau realizate din silica, materiale ceramice sau chiar otel. Fitilul are rolul de a transporta lichidul catre bobina, care, incalzita de baterie, il vaporizeaza.

Comentarii Facebook

You Might Also Like