Diverse

TOP 3 motive fiziologice pentru care lumina solară trebuie captată zilnic în propria casă

august 15, 2018

Majoritatea oamenilor cunosc sau cel puțin înțeleg instinctiv importanța luminii solare în orice încăpere de locuit. Spre deosebire de casele de lut ale buneilor și străbuneilor noștri care aveau geamurile mici, astăzi casele individuale dar și blocurile locative sunt prevăzute cu geamuri mari, suficiente pentru iluminatul natural pe timp de zi. În timp, s-a descoperit și s-a înțeles importanța luminii și căldurii solare pentru viața și sănătatea omului.

În acest context, proiectarea caselor de locuit are loc ținându-se cont de acest aspect al iluminării suficiente pe timp de zi. Adică dacă intenționezi să-ți construiești o casă, poți stabili ca și criteriu esențial suficiența geamurilor la locuința dată, o cu totul altă situație fiind la momentul procurării unei case sau apartament și care-ți convine cel mai mult din toate punctele de vedere, mai puțin al luminii naturale.

Pentru acest tip de situații, specialiștii în design și reamenajare sugerează o serie de trucuri prin care puțina lumină naturală din casă poate fi „amplificată”. Ideea general valabilă este că lumina naturală este foarte necesară unei vieți calitative și mai jos vom încerca să explicăm principalele argumente ale acestei constatări.

Lumina naturală constituie un puternic antidepresiv

Altfel spus, soarele intervine și în echilibrul nostru psihologic: ne redă buna dispoziție și tonusul, ne readuce zâmbetul pe buze. Numeroase studii de specialitate au demonstrat că lipsa luminii poate provoca depresie sezonieră în perioada toamnă-iarnă. Cum se explică efectul antidepresiv al soarelui? Razele solare cu undă vizibilă provoacă în organism, din momentul în care lumina este percepută, o descărcare de endorfine, acei hormoni care ne dau sentimentul de fericire și liniște. Așadar, fă tot ce este posibil pentru o captare puternică de lumină cel puțin în living și în dormitor.

Lumina solară ne face mai puternici și mai rezistenți fizic

Cu toții cunoaștem probabil că bebelușilor le este indicat consumul de vitamina D pentru dezvoltarea normală a oaselor, dar și pentru alte motive. E, la acest subiect, grecii au un proverb: „Pe copilul pe care îl vede rar soarele, îl vede des medicul”. Deci ar fi o greșeală imensă să proiectăm camera copiilor cu insuficientă lumină solară. Din contra, ar fi necesară cât mai multă, iar ulterior, în cazul în care cantitatea de lumină devine deranjantă, aceasta poate fi filtrată prin diverse metode cum ar fi draperiile sau obloanele. Instalarea lor nu necesită mare efort, iar la un magazin specializat poți găsi balamale pentru obloane din lemn sau din metal, șuruburi, mecanism de închidere/deschidere și tot ce e necesar.

Razele soarelui ne întăresc imunitatea

Se știe că expunerea rațională la soare stimulează formarea globulelor albe din sânge (leucocite), care ucid bacteriile și virușii. În aceeași ordine de idei, soarele ajută ficatul să funcționeze mai bine, inclusiv în procesul de eliminare a reziduurilor nocive și substanțelor toxice din organism. S-a demonstrat prin studii că oamenii care locuiesc în regiuni mai însorite înregistrează o rezistență la boli mai crescută decât cei cei locuiesc în zone mai răcoroase și mai umbrite.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply