Sănătate

Top 5 mituri despre chirurgia estetica a urechii (otoplastia)

martie 1, 2021
otoplastia

Trăim într-o perioadă în care aspectul fizic și atitudinea față de propria înfățișare contează mai mult decât oricând. Revistele de modă și mai nou chiar rețelele de socializare impun trenduri cu care e tot mai dificil să ții pasul.

Toate acestea accentuează dorința tot mai mare a oamenilor de-a arăta perfect. Sub presiunea mediului, orice mic defect poate degenera într-un complex enorm, iar urechile inestetice sunt una dintre cele mai frecvente probleme, care aduc pacienții în cabinetul unui chirurg plastician.

Dacă și tu îți dorești să ai urechi perfecte, este absolut vital să te informezi înainte de o intervenție chirurgicală.

1 – otoplastia este potrivită doar pentru copii

Într-o oarecare măsură, această operație estetică se poate efectua în cazul copiilor care au împlinit vârsta de 7 ani, dar intervenția este perfect aplicabilă și adulților care nu au beneficiat de această procedură în copilărie. Vârsta ideală pentru efectuarea acestei operații este, într-adevăr, de de la 7 până la 14-15 ani, dar cel mai frecvent se adresează chirurgului plastician adulţii. În orice caz, rezultatele sunt la fel de bune, atât în cazul grupului tânăr de pacienți, cât și în cazul pacienților maturi, așadar, operația pentru corectarea diferitelor aspecte inestetice ale urechii este potrivită pentru ambele categorii de vârstă.

2 – remodelarea urechilor poate influența auzul

Otoplastia nu are ca scop îmbunătățirea capacității auditive, ci a aspectului estetic al pacientului, conducând la o armonizare mai bună a urechii, ca mărime și formă, cu celelalte trăsături ale feței. În aceeași ordine de idei, otoplastia nu scade acuitatea auditivă, deoarece nu se intervine mai profund decât asupra cartilajului pavilionului urechii – chirurgul plastician nu atinge decât urechea externă.

3 – este nevoie de spitalizare după intervenţie

Această intervenție se poate face cu spitalizare de numai o zi, întreaga procedură durând maxim 2 ore, sub anestezie locală.

Unul dintre marile avantaje ale acestei intervenții chirurgicale este că recuperarea are loc într-o perioadă scurtă de timp și fără complicații, în majoritatea cazurilor. În cazul copiilor, aceștia se pot întoarce la școală în maxim 2 săptămâni, în funcție de individualitatea fiecăruia în procesul de adaptare și recuperare. De regulă, recuperarea are loc în aproximativ 10-15 zile.

4 – după otoplastie, urechile sunt perfect simetrice

Medicul plastician nu are scopul de a face urechile perfect simetrice, ci de a le corecta forma într-un mod care se va încadra în dorința pacientului și în echilibrul natural al trăsăturilor. Deja s-a demonstrat că fața umană (și corpul, în general) nu este simetric din start, astfel încât oamenii percep frumusețea exact așa – cu mici diferențe între jumătatea stângă și cea dreaptă.

Otoplastia corectează eficient, dar subtil forma urechilor, aducându-le la forma cerută de pacient.

5 – operația de remodelare a urechilor este un moft

Deși afectează doar 5% din populație, malformațiile la nivelul urechilor sunt greu de ascuns, astfel apar complexele și inhibițiile psihice care duc la subestimare și pierderea încrederii în sine dar şi la stigmatizare socială. Cu atât mai traumatizante sunt experiențele în urma cărora urechea a avut de suferit brusc și neașteptat – accidente, traume, arsuri. În asemenea cazuri, operația de remodelare a urechilor este necesară și reprezintă și o provocare pentru medicul plastician.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Carmen martie 1, 2021 at 6:31 pm

  Am o colegă ce și-a făcut această procedură. Este o procedură dureroasă și cu recuperare nu foarte rapidă.

 • Reply cudrag.cristina martie 1, 2021 at 6:51 pm

  Multumim pentru informatii, este tare interesant de stiut.

 • Reply Ivan Adriana martie 2, 2021 at 7:05 am

  Nu știam absolut nimic despre acest subiect. Mă bucur că aflu lucruri noi din articolele tale.

 • Reply Ana martie 2, 2021 at 8:10 am

  Wow, nici nu stiam ca exista o astfel de operatie.

 • Reply Raluca Brezniceanu martie 2, 2021 at 2:50 pm

  N-am auzit pe nimeni care sa fi facut astfel de interventii, banuiesc ca sunt foarte putini cei care vor sa-si modifice estetic urechile.

 • Reply Denisa martie 2, 2021 at 9:56 pm

  Recent am aflat si eu despre aceasta operatie, ma bucur ca medicina e tot mai dezvoltata.

 • Reply Catalina Coman martie 2, 2021 at 10:03 pm

  Sincer, habar nu aveam ca exista o astfel de operatie. Ma bucur ca am aflat informatii noi pentru mine.

 • Reply Rokolla martie 2, 2021 at 10:31 pm

  Am aflat o gramada de lucruri referitoare la otoplastie. Nu am probleme in acest sens si chiar ma bucur. Mi-as face eu ceva imbunatatiri, dar cred ca nu ma lasa sufletul

 • Reply Diana Matusa martie 3, 2021 at 5:51 am

  Foarte interesant subiectul – nu aveam deloc informații.

 • Leave a Reply