Diet&Health Diverse Lifestyle

Totul despre biciclete: Ce iti trebuie ca sa devii un profesionist

octombrie 4, 2018
biciclete ciclism

Ai auzit de Ciprian Balanescu, multiplu campion national la duatlon si triatlon? Dar de Sorin Boriceanu, unul dintre cei mai buni triatlonisti ai momentului? Vrei sa intri si tu sau copilul tau in fascinanta lume a acestui sport?

Atunci cand privim ciclistii profesionisti la lucru, cu siguranta multi dintre noi ne dorim sa stim ce fac in acele momente ale concursului, pentru a pedala atat de rapid. Cate ore se antreneaza in fiecare saptamana? Ce fel de antrenament le permite sa se deplaseze atat de rapid cu ajutorul unei biciclete?

Putem totusi beneficia de acelasi antrenament, chiar daca avem un stil de viata total diferit? Cu toate ca sunt anumite lectii care pot fi invatate de la profesionistii acestui sport, daca am copia exact ce fac, probabil ca mai degraba ne-am epuiza la extrem, in loc sa avem performante mai bune. O trecere brusca de la un stil de viata sedentar la cel al unui sportiv de performanta nu este recomandata, insa exista cateva sfaturi de care poti sa tii cont pentru atingerea unor performante cat mai ridicate.

In primul rand, va trebui sa incepi sa privesti altfel antrenamentele tale. De aceea, este important sa te concentrezi cu adevarat la scopurile pe care vrei sa le atingi, fie ca sunt de lunga sau de scurta durata. Astfel, vei putea amplifica pas cu pas performantele tale ca expert in biciclete!

Training-uri personalizate

Orele de antrenament si de odihna, precum si intensitatea efortului depus sunt variabile ce difera de la o persoana la alta. Un profesionist intr-ale pedalatului va sti exact care sunt nevoile si asteptarile pe care le are de la o sesiune de antrenament.

Chiar daca, din postura de amator, nu te poti antrena direct ca un ciclist de performanta, exista cateva aspecte de care poti tine cont, incluzandu-le in antrenamentul propriu. Trebuie pentru inceput sa te asiguri ca ai parte de training specific, ca te odihnesti indeajuns si ca esti realist privind obiectivele pe care ti le-ai propus. Iata 5 pasi pentru a deveni un profesionist in materie de biciclete:

1. Alege intensitatea potrivita

Printre lucrurile cele mai de pret pe care le poate invata un amator de la un ciclist experimentat este tipul de antrenament. De regula, exista doua tipuri: sesiunile de antrenament menite sa dezvolte o anumita aptitudine, precum viteza sau rezistenta si sesiunile de antrenament de intretinere, care sa te mentina in forma fara a-ti epuiza resursele de energie.

De cele mai multe ori, amatorii se multumesc cu un singur tip de antrenament, care nu este nici intens, nici de intretinere, fara a-i ajuta sa obtina performantele dorite. Pentru a depasi acest obstacol, este recomandat sa iti asiguri un antrenament cu adevarat polarizat, ce contine sesiuni grele si sesiuni usoare. De asemenea, este indicat sa iti monitorizezi performantele cu ajutorul unui ciclocomputer.

2. Planuieste in avans

Pentru a fi intr-o forma perfecta pentru o competitie, va trebui sa iti planuiesti intregul an in jurul acesteia. De exemplu, pentru Campionatul National de Maraton, un ciclist isi imparte sesiunile de antrenament in functie de data concursului, pentru a fi in cea mai buna forma inainte de cursa.

3. Va trebui sa faci sacrificii

Viata unui sportiv profesionist presupune foarte multa munca si sacrificii, care de multe ori nu sunt expuse publicului. De aceea, un indragostit de biciclete isi va doza timpul ramas in afara antrenamentelor pentru a se ingriji, a manca sanatos si a beneficia de sesiuni de gimnastica si masaj. Daca nu esti dispus sa iti sacrifici seara de vineri pentru a pedala cateva ore, atunci probabil ca mai bine te orientezi sa faci acest sport din placere, fara a-ti impune rezultate greu de atins. Pe de alta parte, daca iti alegi o perioada de antrenament intens, poti ajunge sa te simti prea grabit sau obosit, chiar daca esti disciplinat.

biciclete

4. Ce faci in timpul dintre sezoane

Chiar daca ciclistii incercati petrec mai mult timp pe sa decat tine, ei au de asemenea mai mult timp liber in afara sezoanelor, pentru a se recupera. De cele mai multe ori, un amator va avea si alte responsabilitati in viata de zi cu zi, de aceea trebuie sa prioritizezi odihna, daca iti doresti cu adevarat sa obtii rezultate spectaculoase. In plus, aceasta perioada este importanta pentru a putea reflecta la rezultatele obtinute pana acum, precum si la rezultatele pe care doresti sa le obtii in sezonul urmator. Desigur, o perioada de odihna nu inseamna o luna fara sport. Profesionistii isi iau de regula una sau doua saptamani, urmate de activitati sportive variate, precum inotul, pentru a mentine corpul in forma.

5. Echipa de suport

Unul din aspectele vietii unui ciclist pro este si echipa din spate, formata din mecanici si asistenti care au grija atat de necesitatile tale cat si de biciclete. Cei care nu sunt ciclisti profesionisti vor trebui sa se ingrijeasca personal de aceste detalii. O relatie buna cu un magazin specializat de biciclete poate imbunatati mult aceste aspecte, inclusiv lucrarile de mentenanta. Altfel, daca esti pe cont propriu, va trebui sa adaugi la orele de antrenament si pe cele de ingrijire a bicicletei, de la spalat pana la inlocuirea kit-urilor sau a accesoriilor.

Astfel, dintre aspectele cele mai importante ale antrenamentului face parte realizarea faptului ca acest training este diferit pentru fiecare persoana in parte. Chiar daca un ciclist pro poate petrece chiar si 30 de ore pe saptamana pe bicicleta, acest lucru se datoreaza si faptului ca se antreneaza de 10-20 de ani. Cu toate acestea, este posibil sa fii capabil de aceleasi rezultate, cu mult efort depus dar si cu constientizarea scopurilor si mijloacelor prin care acestea pot fi atinse. Nu in ultimul rand, iti trebuie si un model de bicicleta care sa te ajute sa iti depasesti constant performantele, dar si un echipament de biciclete pe masura, pe langa accesoriile specializate. In concluzie, nu conteaza cate ore petreci antrenandu-te, ci rezultatele pe care le poti obtine in acele ore.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply